X
autostrada-trimitere

Autostrada Sibiu-Făgăraș a fost „desenată” în proporție de 85%

CNAIR menține termenul estimat pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, prin hotărâre de Guvern, pentru segmentul de autostradă Sibiu-Făgăraș, adică până la sfârșitul acestui an, spune ministrul Transporturilor Răzvan Cuc.

La începutul acestui an, CNAIR a anunțat că Studiul de Fezabilitate pentru Autostrada Sibiu-Făgăraș va fi revizuit cu bani europeni, solicitând finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Se întâmpla la 3 ani după semnarea contractului de revizuire.

Au urmat pe parcursul acestui an mai multe discuții, dar fără mari rezultate. În luna mai ministrul Cuc spunea: „contractul pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate este în curs de derulare” și că „termenul contractual de finalizare a proiectului ”Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Sibiu – Făgăraș” este 8 august 2019”.

Autostrada Sibiu – Brașov. Ce s-a născut mort nu are cum să moară

Într-o nouă informație prezentată recent în Parlament, ministrul Transporturilor nu amintește nimic despre derularea acestui contract de revizuire a studiului de fezabilitate, însă vorbește despre studiul de traseu, analiza multicriterială – care „este în curs de analiză și avizare în cadrul CNAIR”. După acest lucru ar urma să fie depusă și notificarea de mediu privind intenția de realizara a proiectului.

Potrivit ministrului, în prezent, „se efectuează investigații de teren pe zonele rămase neacoperite sau care necesită detaliere”. Oficialul de la Transporturi a detaliat stadiul lucrărilor de drum:

Autostrada – stadiu 85%

Noduri rutiere – stadiu 90%

Relocări – stadiu 100%

Poduri-viaducte, pasaje – stadiu 75%

Pasaje, noduri rutiere – stadiu 75%

Dotări autostradă – 65%

Siguranța circulației rutiere – stadiu 85%

Lucrări de consolidare – stadiu 85%

Lucrări hidrotehnice – stadiu 85%

Utilități – 50%.

Ministrul nu a răspuns dacă a fost aprobată varianta finală a autostrăzii și nici unde va începe aceasta, la Veștem sau la Boița. Răzvan Cuc nu a menționat nici care este stadiul de realizarea a studiului geotehnic, nici dacă finalizarea studiului de fezabilitate care include și obținerea acordului de mediu este realizabilă în trimestrul al III-lea din anul curent. În schimb, s-a arătat optimist de faptul că „CNAIR menține termenul estimat pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin hotprâre de Guvern” în trimestrul al IV-lea.

Amintim că întârzierea începerii realizării acestui proiect i-a determinat pe mai mulți primari din localitățile din județele Sibiu și Brașov, care nu mai cred că statul va construi prea curând o autostradă sau un drum expres între cele două municipii reședință de județ, să-și încerce altfel norocul. În luna februarie a acestui an aceștia au anunțat că vor să construiască un drum de mare viteză care să unească Mândra (jud. Brașov) și Șelimbăr (jud. Sibiu) cu bani europeni, în cadrul Microregiunii Țara Făgărașului.

Strategie de 2 miliarde de euro. Sibienii și brașovenii nu mai așteaptă ca statul să facă autostrada Sibiu-Brașov

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

6 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sibian SB

  Si stati asa! Asta e doar inceputu. In astea 3 luni cat mai sunt la guvernare, sa vedeti acum desene proiecte si propuneri. Vor desena vreo 5 spitale regionale, vor impanzi tara de autostrazi desenate, vor propune ridicarea a 3-4 piramide (una in teleorman, restu unde vrea populatia), cred ca vor desena si un disneyland (da sa fie mai impunător ca restul de pe glob, ca doar psd a avut o crestere economica incredibila (evident din date masluite din stilou). Apoi ne-ar prinde bine si 1 resort mare de ski, pe asta il va desena trif, la balea, va fi genu zilertall, da tot asa, mai mare si mai fain. In primii 3 (30) ani de guvernare psd, n-a prea fost timp, a și plouat, dar acum in 3 luni, o sa vedeți de toate. Inflația, da-o dracu, ca nu ne interesează.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  grig

  sibian
  În luna mai ministrul Cuc spunea: „contractul pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate este în curs de derulare” asa si trebuie vreo 10 – 15 revizuiri la fiecare lucrare si ne-am scos paraindaratul.Studiul de fezabilitate la studiul de fezabilitate la studiul ….. etc .pana…..tuva-n ….

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sibian

  ..cand va fi 100%,apare alt ministru ca nu ii place tusul de la schite si va face alt proiect in culori sa inteleaga mai usor conducatorii nostrii dragi si scumpi :-)))))

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ridichie Iglesias

  Este nevoie de mai mute studii de fezabilitate,adica bagat bani multi in buzunar pentru niste desene,vor trece multi ani ai apoi poate se apuca cineva si de munca ! pana atunci cit mai multe studii si buzunare umplute pentru cine trebuie

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Robert

  Daca au avut nevoie de 30 de ani pt a desena o autostradă( aici intra toate partidele) mă întreb de citi ani e nevoie pt a o da in folosință????? Nu cred că putem calcula… numără anii ăștia nici cu cel mai performant calculator!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact