X
muzeul-astra-eveniment-cocoloș-caș-smântână (5)

Ciobani din Rășinari vin să le gătească sibienilor și turiștilor

Muzeul ASTRA găzduiește ciobanii din Rășinari în cadrul unui atelier gastronomic – „Cocoloș, caș și smântână / Toate bune ca la stână”. Publicul va putea învăța cum se gătesc preparatele din lapte de oaie după procedee tradiționale – unt, caș, jintiță și cocoloș.

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiul invită publicul interesat în zona de păstorit între orele 11:00 și 17:00 duminică, 8 septembrie. Mai mulți orieri din Rășinari vor pregăti preparate din lapte de oaie după procedee tradiționale folosite la stână.  Curioșii pot vedea cum se prepară untul, cașul, jintiță și cocoloșul.

muzeul-astra-eveniment-cocoloș-caș-smântână (4)

,,8 septembrie este Sântămăria Mică sau Precista Mică și marchează începutul toamnei, natura își schimbă înfățișarea iar oamenii vestimentația: A trecut Sântămăria / Să lepădăm pălăria.  De la jumătatea lunii septembrie ciobanii coboară cu oile de la munte îndreptându-se spre câmpie unde vor ierna. Acum se apropie vremea răvășitului oilor, sfârșitul contractului dintre ciobani și proprietarii animalelor. Înainte ca fiecare sătean să-și ia oile și brânza cuvenită pentru perioada în care ovinele au fost date la pășune are loc o ultimă petrecere, sus la munte, unde preparatele care se consumă sunt cele specifice la stână.”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA.

muzeul-astra-eveniment-cocoloș-caș-smântână (3)

În cadrul atelierului gastronomic, ciobanii vor folosi instrumentarul tradițional de la stână, cu elemente specifice cum sunt următoarele – crintă, bădău, formă de caș, ceaun, linguri de lemn, cârpătoare, cuțite. În pauzele de la gătit, atmosfera va fi animată cu cântecele din fluier ale ciobanilor.

Acțiunile Muzeul ASTRA prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact