Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
4°C

Există și sibieni nemulțumiți de autostrada Sibiu-Boița. ”E mai puțin decât un kg de cartofi”

Există și sibieni nemulțumiți de autostrada Sibiu-Boița. ”E mai puțin decât un kg de cartofi”

Localnici din Tălmaciu și Boița sunt nemulțumiți de suma de bani oferită din Bugetul de stat pentru exproprierile imobilelor. Cea mai mică sumă oferită este de 2,22 de lei pentru trei metri pătrați în Tălmaciu, în comparație pentru exproprierile imobiliare pentru autostrada Sibiu-Orăștie au fost oferiți aproximativ 1,45 de lei pe un mp.

Exproprierile pentru lotul Sibiu – Boița, parte autostrăzi Sibiu-Pitești au început deja. Suma totală propusă de guvernul Dăncilă pentru exproprieri este de cinci milioane de lei, fiind alocată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Pe lista propusă spre validare în ședința de guvern apar peste 1200 de poziții, însă numele persoanelor fizice sau juridice care ar urma să fie despăgubite este mai mic, deoarece mai multe parcele au același proprietar. În total urmează să fie expropriați peste 1,251 milioane de mp de terenuri și clădiri. Cea mai mică sumă oferită pentru exproprierea unui teren în Tălmaciu este de 3 mp este de 2,22 de lei, adică 0,75 de bani pe un mp.

plan autostrada sibiu boita (2)

În Tălmaciu oamenii sunt nemulțumiți de sumele primite din exproprieri. Primarul, Nicolae-Petru Basarabă, a declarat pentru Tunrul Sfatului că pregătește de o discuție cu prefectul pentru a remedia situația. Desigur, localnicii înțeleg importanța acestei autostrăzi și nu își doresc să oprească construcția ei.

„Oamenii nu sunt mulțumiți și nici eu nu sunt. Vrem să rezolvăm problema și din acest motiv vom avea o întâlnire  cu prefectul. Cum poate fi cineva mulțumit când un kilogram de cartofi este trei lei iar pe pământ se primesc câțiva bani. Oamenii nu se plâng atât de mult pentru că și ei își doresc o țară mai bună și înțeleg situația. Și eu îmi doresc, dar uite că batem pasul pe loc de 30 de ani. Și autostrada de la Pitești este tot cârpită, nu sunt materialele bune mă gândesc, poate nu folosesc bitum sau ce trebuie. Să sperăm că o să fie mai bine și noi ne dorim asta”, spune primarul.
În Boița situația este puțin mai complicată, proprietarii terenurilor au fost scoși din cartea funciară, dar majoritatea proprietarilor sunt din generații noi, de exemplu rude ale unei persoane decedate. Viceprimarul, Ioan Dragomir, nu știe ce să spună despre aceste exproprieri pentru că încă nu a găsit toți proprietarii. „Nu prea știm cine sunt acești proprietari, pentru că sunt noi și mulți poate nici un au trecut să își vadă terenurile. I-au scos din cartea funciară, dar acolo e veche lista, proprietarii sunt noi”, spune Ioan Dragomir.

Ca termen de comparație, pentru realizarea autostrăzi Sibiu-Orăștie au fost expropriate imobile din localitățile Sebeș, Șibot și Vințu de Jos din județul Alba, Geoagiu și Romos din județul Hunedoara și Săliște din județul Sibiu. Suma provenită din Bugetul de stat pentru acestea a fost de aproximativ 1,45 de lei pe mp.

Licitația pentru tronsonul de autostradă Sibiu-Boița a fost câștigată de compania de construcții Porr. Tronsonul Sibiu-Boița are o lungime de 13 kilometri, iar prețul estimat este de 9,7 milioane de euro pe kilometru construit.

Contractul de proiectare și execuție prevede un termen de 12 luni pentru proiectare și 36 de luni execuție. Lotul 1 aferent Secțunii 1 se întinde între km 0+000 – km. 13+170, iar traseul autostrăzii va începe în zona localității Șelimbăr, continuă pe Drumul Național DN7, apoi traversează la vest de Tălmaciu, drumul judeţean DJ 105G, Avrig – Marşa – Tălmaciu – Sadu până în zona Boiţa.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

1 comentarii

bing

Acum 4 ani

puteti da statul in judecata si sa castigati un pret mai bun
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus