X

Măi, oameni buni…

Bogdan Brylynski

Baza oricărei societăți este respectul. Față de proprietate, față de natură, de animale, de bunurile comune și în primul și în primul rând, față de ceilalți oameni de lângă tine. E singurul punct comun din care poate pleca o construcție sănătoasă a unei societăți. Calitatea vieții nu e crescută atât de autostrăzi, de spitale noi, cât de interacțiunea cu oamenii din jurul tău. Cum te poți bucura de autostradă când în mintea ta e doar cum să faci să îl șicanezi pe ăla din fața ta, să îi dai flashuri cât mai agresive? Cum te poți bucura de un spital tip-top când gândul tău stă doar la cât de adânc să îi înfigi pe gât perfuzia asistentei scârboase care a trecut pe lângă tine ca pe lângă orice alt nimic?

De ce ne purtăm civilizat și respectuos în țările din Vestul îndepărtat? Pentru că suntem tratați ca atare. 

La polul opus, suntem noi. Niste inadaptați social, tot timpul puși pe harță, complet indiferenți la ce gravitează în jurul nostru, pur și simplu niste ghiolbani. Și deși nu intru în niciuna dintre categorii, trebuie să recunosc amar că sunt majoritatea, și de asta folosesc pluralul. 

Astăzi am trecut de patru ori pe lângă Piața Cibin, partea cu florile și brânza. De fiecare dată când am trecut pe acolo, indiferent de ora din zi, o mașină bloca prima bandă, pe avarii. A patra oară, așteptând să se destrame ghemul de mașini care trebuiau să schimbe banda din cauza nesimțitului am coborât geamul. El deja zâmbea:

-Nu vă supărați. Vă dați seama că blocați o bandă întreagă pentru că ați oprit aici? Mai ales că sunt locuri de parcare imediat dupa colț.

– Da’, ce? Tu n-ai blocat pe nimeni niciodată?

– Nu, de foarte mult timp încoace

– Da, bine, am dat exact de domnul Perfecționescu… (cu un rânjet absolut sfidător)

Eu am muțit de la atâta nesimțire. I-am spus “îmi pare rău că o luați așa și că nu va dați seama că e complet greșit ce faceți”, am ridicat geamul și am plecat. Aș fi putut să îl jignesc, să îl injur, dar efectiv nu avea niciun rost. 

Trei strazi inainte, în giratoriul de pe Kogălniceanu, un Touareg țiplă, condus de o doamnă, intră cu minim 60 la oră, fără să semnalizeze, cu copilul între scaunele din față, gesticulând. Dacă nu frânam la timp, mașina aia se oprea exact în stâlpul de curent. Am doi copii, ma cert cu ei de fiecare dată când trebuie să își pună centura. Și câștig de fiecare dată. Pentru că nu e zi să nu se petreacă câte un accident îngrozitor. Cum să riști atât de stupid?

Oameni buni, schimbarea nu poate începe de altundeva decât de la noi înșine, om cu om. Altfel…

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

13 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Intariti-va statul!

  Aoleu, acum vin de la Piata Cibin. Doi blocau banda de care zici, unul fix in coltul intersectiei. Nu le face nimeni nimic! Asta e adevarul.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  bing

  va spun care e diferenta…”dincolo” legea functioneaza ,se aplica la virgula,la fel ca toate sistemele ulterioare ( de ex cel de executare silita pt cei care nu doresc sa-si plateasca amenzile )……in rest totul e poveste ….bine ca avem infractori la conducere…asa sigur se va aplica legea….pt ei

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   sandokan

   Pai, daca sunt locuri de parcare putin mai incolo, de bun simt ar fi sa parchezi masina acolo si apoi sa te duci linistit sa-ti faci treaba. Nu crezi, Radukule?
   In rest, ca sa poti sa scrii la ziar ar trebui sa stii in prealabil sa scrii.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Marius

  Asa se intampla si la casa de schimb valutar, pe Alba Iulia, imediat dupa sensul giratoriu de la Saguna/Morilor. De foarte multe ori este o masina oprita acolo pe prima banda. Dar eu ii claxonez cat se poate de prelung!

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  S

  @marius
  Civilizat e și sa nu folosești claxoanele pt orice ci doar pt ce scrie la lege. Ca o data o sa va treziți vreunu cu o piatra în parbriz de la un pieton stresat de claxoanele voastre. Mai ușor cu gălăgia!

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Un oarecare

  Eu mi-as lua un Suzuki Jimny cu bullbar ca motorul e mic, RCA infim, inmatriculat pe bunica si as da in ei sa simta nesimtirea pana in noada fundului.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  S

  @lulu
  Pai pietonii sunt stresati de claxonagii. Claxonagii sunt cauza care trebuie eliminata. Asa au văzut ei în tarile civilizate? Deci intâi soferii respectivi sa meargă pe bagdasar sa se calmeze. Claxonul se foloseste legal pt avertizare în scopul evitării unui pericol, nu de supărare ca ți-a blocat unul banda, ca ți-a tăiat calea sau ca nu pleacă în secunda în care se face verde.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Paula

  Wow! Super-articol! Felicitari! Atentie, ce e rau se ia imediat asa ca SA avem in minte mereu oamenii din satele f sarace din Ro care au fost nevoiti sa ia calea pribegiei si, desi inainte de a ajunge acolo poate nu au vazut nici macar orasul capitala de regiune sau litoralul romanesc, s-au intors alti oameni! Se poate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact