Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Demonstrații cu roboți sau realizarea unei hărți magnetice. Cercetătorii se adună la Sibiu

Demonstrații cu roboți sau realizarea unei hărți magnetice. Cercetătorii se adună la Sibiu

Sibienii sunt invitați la sfârșitul lunii septembrie la Noaptea Cercetătorilor, un proiect care a ajuns la a șasea ediție, pentru a urmări diverse realizări ale ceretătorilor români. În acest an, aceștia pot participa direct la crearea unei hărți magnetice a României.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment european ce își propune să aducă cercetătorii mai aproape de publicul larg și să contribuie la o mai bună cunoaștere a rezultatelor și impactului cercetării asupra comunității, a cetățenilor și a vieții de zi cu zi.

La Sibiu, evenimentul din acest an va avea loc în data de 27 septembrie 2019, în intervalul orar 16 – 23, în mai mute locații: spațiile Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, la Cercul Militar și în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, unde sunt implicați peste 230 de cadre didactice șipeste 200 de voluntari.

Sibienii vor putea asista la experimente inedite din toate ramurile științei, vor admira expoziții, vor participa la demonstrații cu roboți, vor participa la workshop-uri interactive și se vor implica în concursuri destinate vizitatorilor de toate vârstele.

De asemenea, în acest an toți doritorii pot contribui la un experiment inedit - instalându-și o aplicație gratuită pe telefon, pot să citească datele înregistrate de senzorul câmpului magnetic al telefonului din locația în care se află și să le trimită echipei care va realiza harta magnetică a României. Rezultatul va putea fi admirat în noaptea respectivă. „Am ales să construim o hartă magnetică pentru că Planeta Pământ este în sine un magnet uriaș. O hartă geomagnetică ne arată cum sunt distribuite valorile câmpului magnetic terestru, în funcție de poziția geografică. Dacă avem suficiente date din diverse locuri, putem să facem comparații și putem observa valori crescute sau scăzute, denumite anomalii geomagnetice, legate de magnetismul rocilor.”, a explicat Ionuț Topală, coordonatorul experimentului.

Totodată, ULBS propune, ca în fiecare an, un concurs prin care intenționează să stimuleze interesului tinerei generaţii pentru domeniile cultural, ştiinţific şi tehnic, având ca tematică exemplificarea prin diverse tehnici a modului în care rezultatele cercetării au avut şi au efecte vizibile asupra dezvoltării şi prosperităţii oraşului Sibiu.

Concursul ”Sibiul cercetătorilor - știință, tehnologie și cultură” își propune sporirea interesului tinerei generaţii pentru domeniile ştiinţific şi tehnic, având ca tematică exemplificarea prin tehnici vizuale a modului în care rezultatele diverselor cercetări şi experimente pot avea efecte vizibile asupra dezvoltării şi prosperităţii oraşului Sibiu. Echipele implicate vor avea ca sarcină realizarea unor proiecte inovative, științifice sau tehnice, cu caracter experimental – demonstrative, apoi realizarea unor filme care vor fi prezentate public pe pagina de Facebook a concursului unde vor fi vizualizate și votate.

Tinerii de toate vârstele își pot găsi un domeniu în care să se implice Regulamentul incluzând trei secțiuni: "Inventatorul din mine"- Secțiunea concurs de experimente, "O zi din viața unui cercetător"- Secțiunea concurs de eseuri” și “În lumea inventatorilor” - Secțiunea - concurs de desene”. Aceștia se pot înscrie până la data de 23 septembrie.

Proiectul ”Noaptea Cercetătorilor” este finanțat de Consiliul Județean, Primăria Sibiu și Consiliul Local Sibiu, Ministerul Educației Naționale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus