X
sursa: suntparinte.md

Unde arunci în Sibiu deșeurile periculoase? Exemplul mercurului din termometre

Un sibian a scris ziarului Turnul Sfatului despre faptul că este dezamăgit de sistemul de colectare al deșeurilor periculoase. Bărbatul a spart un termometru cu mercur și timp de două luni a rămas cu el în casă. Conform lui, nici o instituție nu l-a putut îndruma în așa fel încât să arunce termometrul fără a polua mediul.

Mercurul fiind un produs periculos am reluat firul sibianului și am încercat să descopăr unde poți arunca un termometru cu mercur.

În primul rând, cel mai important pas este îndepărtarea mercurului de pe suprafețele din casă. Mercurul este periculos inclusiv prin substanțele pe care le emană, astfel ar fi indicat să folosiți o masă în momentul în care îndepărtați fragmentele de mercur. Acesta poate fi curățat cu un aspirator. Apoi se depozitează resturile într-un container de sticlă sau de plastic pentru siguranță.

Următorul pas este să faci o listă cu instituțiile care te-ar putea ajuta și să începi să dai telefoane. Prima pe listă este Primăria Sibiu care face legătura cu departamentele avizate. Managementul de Salubrizare și Protecția Mediului din cadrul Primăriei Sibiu te îndrumă spre farmacii și spitale, unde aceste substanțe periculoase ar trebui colectate și distruse. Agenția de Protecție a Mediului a oferit aceeași informație – farmaciile – sau dacă conținutul de mercur nu este ridicat, atunci se poate îngropa în pământ.

policlinica spital

Spitale și farmacii

Pe linia spitalelor firul se întrerupe, Spitalul Militar de Urgență sau Polisano au spus că nu se ocupă de colectare. La Spitalul Județean de Urgență angajatele au fost bine-voitoare și au încercat să îmi facă legătura cu mai multe departamente care nu au răspuns. Personalul de la informații a încercat să afle unde ar putea arunca un termometru cu mercur și mi-au spus să revin după 10 minute, dar nu au mai răspuns la telefon.

M-am dus spre farmacii – lanțul de farmacii Catena colectează astfel de obiecte, pe care apoi le predau pentru a fi distruse. La orice filială Catena obiectul va fi preluat dacă este închis într-un container. La restul farmaciilor nu au avut răspunsuri concrete, fie au spus nu, fie că nu știu exact. În schimb am aflat că farmaciile colectează medicamente expirate.

Soma

Soma organizează campanii de colectare a deșeurilor periculoase. În perioada 7 – 11 octombrie se vor monta puncte de colectare în mai multe zone din Sibiu unde un reprezentat va prelua obiectele. Mai multe informații despre campanie se pot face printr-un apel telefonic la agenția de salubrizare, iar termometrul trebuie închis într-un recipient de sticlă sau plastic.

gunoaie-colectare-selectiva-soma-15

Din nefericire JIFA, cea mai mare societate comercială din județul Sibiu care se ocupă de colectarea și transportul deșeurilor periculoase, nu poate prelua obiecte de la personalele fizice. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Sibiu au sugerat farmaciile, iar în ultimă instanță, dacă acestea nu sunt acceptate atunci ele pot fi transportate direct la sediul lor.

În concluzie în aproximativ o oră ai putea scăpa de un termometru cu mercur, fie prin predare la farmacie, fie la alte instruiții. În schimb dacă containerul este bine securizat și nu elimină particule de mercur atunci puteți aștepta până la campania celor de la Soma.

Sursa foto principal: suntparinte.md

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    2cents

    De ce nu poate primaria/prefectura sa organizeze o campanie de constientizare si apoi colectare de placi de azbociment din oras/judet? Avem astfel de relicve la tot pasul si sunt in diferite stari de degradare.

    “Expunerea la azbest, fără alți factori de risc (chiar și în absența fumatului), crește riscul de apariției a cancerului pulmonar de până la 6 ori. În plus, azbestul poate duce și la cancerul căilor respiratorii superioare, ale esofagului, rinichilor și chiar al sistemului biliar.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact