X
curtea constitutionala

Curtea Constituțională: Iohannis trebuie să numească miniștrii, Dăncilă trebuie să meargă în parlament, la vot

Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului care a reclamat un conflict juridic de natură constituțională după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a numi miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă, după plecarea ALDE de la guvernare, potrivit unor surse din instituție. De asemenea, potrivit Curții, premierul trebuie să meargă în parlament pentru a cere votul pentru miniștrii plini, anunță Hotnews.ro.

Concret, Curtea Constituțională îl obligă pe Klaus Iohannis să revoce miniștrii demiși de Dăncilă, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri. Pe de altă parte, după ruperea de către ALDE a coaliției de guvernare, guvernul condus de Viorica Dăncilă trebuie să treacă de votul Parlamentului.

Prima decizie a fost luată cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă”, în timp ce ce-a de-a doua a fost luată în unanimitate.

Pe de altă parte, judecătorii au decis, în unanimitate, că Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament pentru un nou vot de încredere, după ruperea coaliției de guvernare de către ALDE, au mai precizat sursele citate.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a spus în ședința CCR că refuzul președintelui Iohannis de numire a miniștrilor este “mai degrabă o acțiune de campanie, decât a unui președinte chemat să vegheze la respectarea Constituției”. El a susținut că, potrivit Constituţiei, şeful statului nu are nicio atribuţie în numirea ministrului interimar.

La rândul său, reprezentantul Administrației Prezidențiale le-a spus judecătorilor constituționali că “premierul s-a situat în afara cadrului constituțional pretinzând un blocaj deși are la dispoziție instrumentele instituționale prin care se poate realiza remanierea guvernamentală – să se prezinte în fața Parlamentului”.

Curtea Constituţională s-a întrunit miercuri în prima ședință după vacanță și a avut pe agendă sesizarea Guvernului privind un conflict juridic pe tema refuzului președintelui Klaus Iohannis de numire a miniştrilor interimari.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Liviu

  Aceeasi Borfasi numiti de PSD la CCR, dicteaza si amaneteaza viitorul romanilor.

  Sa va fereasca Dumnezeu cand se va intoarce roata. Veti putrezii in puscarie.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Toma

  Ce trebuie sa mai faca CCR pentru a va convinge ca este cea mai corupta institutie din Romania?Judecatorii acestui forum(care ar trebui sa fie un etalon!)sunt numiti politic iar deciziile lor sunt politice si nu au nici o legatura cu legea sau cu dreptatea!Uitati-va la pregatirea profesionala a ultimului membru CCR-Gheorghe Stan:absolvent al unei universitati particulare din Iasi,licenta la ULB Sibiu si master la Iasi.Este paralel cu Constitutia, cu dreptul,cu experienta si practica dar are o mare calitate:este membru PSD!Despre Dorneanu poti spune ca este rosu din cap pana in picioare si nu poti astepta de la el obiectivitate.CCR este o caricatura sau o copie jalnica a ceea ce ar trebui sa fie iar hotararile ei sunt pe masura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Politica
 • Contact