Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Sibiul colectează selectiv. De acum, fiecare plătește pentru cât aruncă

Sibiul colectează selectiv. De acum, fiecare plătește pentru cât aruncă

Autoritățile locale din Zona I a județului Sibiu efectuează zilele acestea calculele pentru primele regularizări generate de implementarea principiului ”Plătește pentru cât arunci”. Deocamdată, aceste prime regularizări sunt doar cu titlu informativ pentru cei care le primesc.

“Plătește pentru cât arunci“ este o inițiativă adoptată la nivel național cu scopul de a determina populația să colecteze selectiv deșeurile, astfel încât România să se încadreze în obligațiile pe care și le-a asumat în fața Uniunii Europene. În localitățile din zona 1 a județului Sibiu, în urma implementării principiului “plătește pentru cât arunci“ începând cu vara acestui an, taxa de salubritate pe care o plătește fiecare gospodărie se transformă în abonament (sau, în termeni mai tehnici, în Pachet de Servicii de Salubritate de Bază). Valoarea acestui abonament diferă de la localitate la localitate (fiind stabilită de consiliile locale în funcție de cât de bine selectează locuitorii localității respective deșeurile), dar și în funcție de numărul de persoane care locuiesc în respectiva gospodărie.

În cadrul acestui abonament, fiecare gospodărie va beneficia de un anumit număr de ridicări a deșeurilor depozitate în pubela neagră, cea destinată deșeurile reziduale (adică deșeurile care nu mai pot fi reciclate sau compostate, fiind depozitate la groapa de gunoi). Spre exemplu, pentru o familie cu trei persoane care locuiește la o casă în municipiul Sibiu, numărul de goliri a pubelei negre incluse în abonamentul lunar este trei. Fiecare golire de pubelă va fi contorizată automat, cu ajutorul unor sisteme (cip-uri) care au fost montate deja.

Pentru celelalte tipuri de deșeuri colectate separat, care pot fi reciclate, ridicarea conținutului pubelelor nu mai este taxată. Cu alte cuvinte, pentru golirea pubelelor galbene (pentru plastic și metal), albastre (pentru hârtie și carton) și a recipientelor verzi (pentru sticlă) abonamentul lunar prevede costuri zero. Cu o condiție: ca deșeurile din fiecare pubelă să fie corect selectate conform destinației fiecărui recipient. Altfel, în primă fază acestea nu vor fi ridicate, după care vor fi încadrate la categoria “deșeuri menajere“ (cele din pubela neagră). Iar golirea acestora, care depășește deja golirile incluse în abonament, va trebui plătită suplimentar.

În Zona 1 a județului Sibiu sunt incluse municipiul Sibiu și orașele Cisnădie, Ocna Sibiului și Tălmaciu, plus comunele Vurpăr, Șura Mică, Rășinari, Șelimbăr, Sadu, Șura Mare, Orlat, Cristian, Boița, Râu Sadului, Gura Râului, Poplaca, Loamneș, Roșia, Slimnic, Păuca, Marpod și Nocrich.

Prima regularizare e doar informativă

O dată la șase luni, în urma implementării sistemului “plătește pentru cât arunci“ se va realiza o regularizare în sistemul de taxare. Practic, pentru fiecare gospodărie se va compara numărul de ridicări a pubelei negre inclusă în abonament și numărul de goliri care a fost, de fapt, realizat (număr de goliri contorizat prin noul sistem cu cip-uri). Iar dacă numărul de goliri efectiv realizat este mai mare decât cel din abonament, atunci se va aplica o regularizare. Spre exemplu, pentru fiecare golire suplimentară, peste abonament, a unei pubele negre de 120 de litri se percepe o taxă suplimentară de trei lei.

În prezent, autoritățile locale sunt în curs de stabilire a regularizărilor pentru primul semestru care a trecut de la implementarea sistemului ”Plătește pentru cât arunci”. De această primă dată, însă, sotificările cu sumele stabilite la regularizare vor fi trimise populației și agenților economici doar cu titlul informativ ”pentru ca fiecare să vadă dacă și cât ar avea de plătit în plus în cazul în care nu a colectat selectiv”.

Situația nu este mult diferită nici pentru cetățenii care locuiesc la blocuri sau în condominii, care își depozitează deșeurile pe platformele publice. Primăriile au arondat fiecărei platforme publice apartamentele din zonă, astfel încât la fiecare platformă pot depozita deșeuri doar anumiți cetățeni. Pentru fiecare platformă a fost recalculat numărul de recipiente de colectare a deșeurilor în funcție de numărul de locuitori arondați. În cazul recipientelor de culoare neagră (cele destinate deșeurilor reziduale), pe lângă recipientele incluse în abonament a mai fi amplasat un container suplimentar, marcat ca atare. Acest container este golit doar dacă gradul de umplere al acestuia este depășește 80 de procente.

La final de semestru, la regularizare, nu vor mai trebui să plătească nimic suplimentar acei cetățeni arondați unei platforme publice care au sortat corect deșeurile (astfel încât conținutul containerelor destinate deșeurilor biodegradabile, de exemplu, să nu fie considerat neconform și să fie aruncat la groapa de gunoi). Dacă deșeurile nu au fost sortate corect și, prin urmare, și containerele amplasate suplimentar au fost umplute de mai multe ori, la regularizare se va aplica o taxă suplimentară de 28 de lei pentru fiecare golire “peste abonament“. Valoarea totală a costului suplimentar va fi suportată în mod egal de către toți cetățenii arondați respectivei platforme publice.

În municipiul Sibiu, locuitorii de la bloc sau condominii care colectează selectiv și nu vor să fie penalizați din cauza unor vecini care nu fac acest lucru, au posibilitatea să depună singuri deșeurile reciclabile (hârtie, plastic, metal etc) la mai multe puncte amenajate. Cu dovada primită de la punctele amenajate ei vor fi scutiți de eventualele costuri suplimentare generate la platforma publică la care sunt arondați.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

violently happy

Acum 4 ani

Cu acest prilej vreau sa transmit vecinilor de la casele din zona platformei din Piata Sadu, doar celor care au prostul obicei de a aduce la containerele de la bloc, moloz si altele ca am de gand fie sa ii filmez si sa ii dau pe mana politiei fie sa le sparg fata celor care prinsi in flagrant indraznesc sa mai si comenteze.
Raspunde

Iooo

Acum 4 ani

Punctual: "Primăriile au arondat fiecărei platforme publice apartamentele din zonă, astfel încât la fiecare platformă pot depozita deșeuri doar anumiți cetățeni" Nu am primit nici o informare referitor la platforma la care am fost arondat, dar presupun care este pentru ca este chiar in fata blocului. Oricum, la platforme nu s-a schimbat nimic, oricine poate sa arunce orice, oricand. Deci o sa platim suplimentar. "În cazul recipientelor de culoare neagră (cele destinate deșeurilor reziduale), pe lângă recipientele incluse în abonament a mai fi amplasat un container suplimentar, marcat ca atare." Nu am vazut un asemenea container pe platforma unde arunc gunoiul! "au posibilitatea să depună singuri deșeurile reciclabile (hârtie, plastic, metal etc) la mai multe puncte amenajate." Unde sunt aceste puncte amenajate!? Eu nu am cunostinta de el! In concluzie, inevitabil o sa platim mai mult!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus