X

”Locurile de muncă ale românilor sunt garantate, indiferent dacă zâmbesc sau nu”

Alin Bratu

Doi soți americani, aflați în vizită prin România anilor 80 spuneau după această experiență că ”locurile de muncă ale românilor sunt garantate, indiferent dacă zâmbesc sau nu”. Impresiile lor de călătorie nu s-au oprit aici. Cărările de munte erau pline de conserve aruncate. La toate magazinele, oamenii stăteau la coadă. Cabana Pietrele din Retezat era extrem de murdară, deși era goală. În satele din jurul Sibiului s-au bucurat de ospitalitate, însă au fost atenționați să-și închidă ferestrele la cameră, pentru a nu cădea pradă hoților. Ultima zi pe care au petrecut-o în România a fost într-un hotel din Poiana Braşov, unde la cină au fost acompaniaţi de muzica lăutarilor.

Ce s-a întâmplat în ultimii 30 – 40 de ani? Aproape nimic, în afara cozilor de la magazine. Motivul ține, cred eu, de faptul că românii nu reușesc să iasă din starea de mohoreală în care au fost prinși de foarte mult timp. Nu înțeleg de ce ne este încă greu să zâmbim, să ne punem în locul celui de lângă noi. Să fim mai atenți la natură și să nu mai dăm mereu aceeași replică: ”de ce să fac eu, dacă ălălalt nu face?”

Aflați într-o scurtă vizită prin centrul unui oraș vest-european, am cumpărat o înghețată dintr-una dintre zecile de mici gelaterii. Din greșeală, în primii 50 de pași, conținutul unui con a căzut pe caldarâm și ne-am întors să cumpărăm alta. Doamna care vindea s-a scuzat pentru propria noastră greșeală și și-a asumat-o. Ne-a explicat că, din grabă, probabil că n-a îndesat bine înghețata în con, pentru că altfel nu ar fi trebuit să iasă atât de ușor. Ne-a preparat rapid alta, și ne-a asigurat că e gratuită. Apoi a ieșit repede după noi, să vadă unde a căzut conținutul pe stradă. A cules înghețata căzută cu un șervețel și a aruncat-o la primul coș de gunoi (gol și împodobit cu punga aferentă). Totul cu zâmbetul pe buze. A motivat gestul simplu: poate călca cineva pe înghețată și poate murdări mai departe parchetul dintr-un magazin. Nu ar fi corect, ne-a explicat femeia.

Încercați să faceți un test. Atunci când mergeți prin oraș, fiți mai atenți la oamenii cu care interacționați. Sunt curios câți dintre ei vă vor zâmbi. Chelneri, ospătari, vânzătoarea dintr-un magazin, mecanicul auto, meșterul care vă vinde un șurub, polițistul, funcționarul de la primărie, florăreasa, șoferul de autobuz. S-ar putea să am dreptate. Tot așa cum au avut dreptate americanii veniți aici înainte de 1989. ”Locurile de muncă ale românilor sunt garantate, indiferent dacă zâmbesc sau nu”.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

7 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  raspandache

  Să înțeleg că vouă v -a căzut înghețata pe jos și nu v-ați sinchisit să o adunați singuri? A trebuit să vină vânzătoarea să curețe după voi? Români…

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  George

  Romanii zambesc prea putin din pacate pentru ca nu sunt relaxați, pentru ca nu au siguranta zilei de maine si un sistem social echitabil si centrat pe nevoile cetățenilor. Cu un salariu decent si cu respect din partea autorităților si noi am zambi mai mult.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Adriana

  Cât timp constați că te afli într-un stat mafiot, că votezi ca să vezi schimbări în bine și ele nu apar, că aștepți cam demult să vezi atitudini responsabile din partea cetățenilor acestei țări și ele nu apar, nu prea îți arde să zâmbești. Anii comunismului nu sunt fără urmări. Sunt curioasă dacă în vreo tara din vest, care ar fi trecut prin comunism cum am avut în România (care a promovat nonvaloarea), acum ar fi avut oameni zâmbitori.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   realistul

   Hai s-o luam cu mostenirea grea a trecutului ca tov. Iliescu! Omul se mai si autoeduca, nu ramane cantonat in comunism… Sunt aproape 30 de ani de la revolutie, s-au perindat atatea generatii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact