Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Chirie versus cămin. „Prețurile au crescut foarte mult”

Chirie versus cămin. „Prețurile au crescut foarte mult”

„Chirie sau cămin?” este principala întrebare pe care și-o pun mulți studenți în fiecare an. Iar răspunsurile variază în funcție de personalitate și buzunar. Anul acesta, taxa de cămin a crescut cu 15-30 de lei față de anul trecut, dar în comparație cu prețurile chiriilor putem spune că e o nimica toată. O garsonieră ce se închiria anul trecut cu 160 de euro, acum depășește cu ușurință 220. Iar prețurile, spun specialiștii, vor continua să crească în perioada următoare.

Pe 1 octombrie, Sibiu se va anima din nou. Mii de studenți vor ajunge aici odată cu începerea unui nou an universitar. Însă până atunci, principala ocupație va fi să se asigure că au unde locui.

Cămine mai scumpe

O bună parte din studenți și-au pus cereri pentru obținerea unui loc la cămin încă din vară. Reprezentanții Universității „Lucian Blaga” încă lucrează la pregătirea celor aproximativ 2000 de locuri de cazare astfel încât totul să fie gata pentru începerea unui nou an universitar. S-au igienizat și zugrăvit toate căminele, iar în câminul 4 din Vasile Aaron s-a schimbat centrala. Ca în fiecare an, cele mai căutate cămine sunt cele de pe b-dul Victoriei: 1, 2 și 3.

„Pentru anul universitar 2019-2020, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu pune la dispoziția studenților aproximativ 2000 de locuri de cazare. Față de anul trecut, taxele au suferit o ușoară creștere, aceasta datorându-se exclusiv creșterii costurilor de întreținere - majorarea taxelor pentru utilități - și a inflației. Vorbim despre majorări între 15 și 30 lei, în funcție de cămin și numărul de paturi din camere”, spun reprezentanții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Pentru un loc într-o cameră cu patru în căminul 1, studenții vor plăti 215 lei, cu 15 lei mai mult față de anul trecut. Asta în cazul în care nu vor locui într-o cameră cu două paturi, unde taxa este de 315 lei.

În Căminul 2, cazarea într-o cameră cu patru paturi pentru un student la buget costă 235 de lei, iar la mansardă, acolo unde sunt camere pentru două persoane taxa urcă la 315.

Prețuri puțin mai mari întâlnim în căminul 3, acolo unde studenții care doresc să locuiască singuri achită o taxă de 570 de lei. În cazul unei camere duble, prețul per loc este de 320 de lei.

Cel mai puțin plătesc studenții care se cazează la Căminul 5. Chiar și după majorare, studenții plătesc 185 de lei per loc.  Aici, găsiți lista completă cu prețurile tuturor căminelor ULBS.

Chirii tot mai mari, în fiecare an

Cealaltă variantă de cazare este găsirea unei chirii. În cazul în care nu au prins loc la cămin sau pur și simplu nu li se potrivește acest stil de conviețuire, mulți studenți aleg o chirie. Aici, însă, prețurile nu sunt deloc mici. Anul acesta, chiriile au crescut simțitor, astfel că, pentru un apartament cu două camere studenții ajung să plătească și 300 de euro. Specialiștii din domeniu cred că prețurile vor continua să crească deoarece există o cerere continuă.

„Prețurile au crescut foarte mult. O garsonieră care se închiria cu 150-180 de euro în Turnișor ajunge acum la 220-250 de euro, iar un apartament modern, pus la punct se închiriază cu 300-350 de euro. Prețurile nu au crescut neapărat acum înainte de începerea anului universitar, ci s-a observat o creștere considerabilă de anul trecut din toamnă. Aceștia vin înțeleși mai mulți, doi, trei și închiriază apartamente cu două sau trei camere. Prețurile au crescut pentru că și cererea este foarte mare. Există o cerință continuă. Un apartament cu două camere, cu utilitate la un nivel mediu este de la 250 de euro în sus în funcție de cum este utilat apartamentul. Dacă vin cu trei zile înainte, studenții nu au pretenții, mai iau ce rămâne. Dacă vin din timp, pot să vadă mai multe apartamente și să aleagă ce li se potrivește. Din punctul meu de vedere, în perioada următoare prețurile la chirii vor continua să crească și datorită comandamentului NATO de la Sibiu. Eu îi sfătuiesc pe chiriași să-și facă un credit și să-și ia apartament. E mult mai convenabilă o rată decât o chirie. Le spun mereu că dacă îl cumpără le rămâne, dacă se mută din oraș îl pot da în chirie și, practic, se va plăti singur”, spune Sergiu Dordea, directorul unei agenții imobiliare.

Intimitate vs. taxe mici. Ce spun studenții?

Unul dintre principalele criterii în alegerea unui loc de cazare pe timpul facultății îl reprezintă banii. Studenții renunță, de multe ori, la tabieturi personale și se adaptează unei vieți în care trebuie să împartă camera cu alte persoane doar pentru a plări mai puțin. Unii, în schimb, plătesc mai mult doar pentru a avea parte de liniște și intimitate.

Bianca este masternadă în ultimul an. Este al cincilea an în care va locui în cămin și s-a adaptat destul de ușor acestui stil de viață.

„E al cincilea an în care stau cazată într-un cămin studențesc. Alții ar prefera după atâta timp să stea singuri într-o chirie. Dar eu aleg confortul căminului, mai ales cel financiar. Într-adevăr, e destul de greu să te obișnuiești cu oameni noi în fiecare an, să împarți un spațiu atât de mic cu o altă persoană sau chiar cu alte trei persoane, dar nevoia te învață să te adaptezi. Prețurile par să crească în fiecare an cu 10-15 lei, dar când te gândești că nu ai și alte facturi de plătit, nu-ți mai vine să te plângi”, spune Bianca, masterandă la Facultatea de Științe Socio-Umane.

În schimb, Mădălina, studentă la Medicină locuiește în chirie. A încercat, în anul I să locuiască în cămin, dar nevoia intimității a împins-o să aleagă varianta mai costisitoare: chiria.

„Am ales chiria pentru că aveam nevoie de intimitate, nu am mai vrut să împart camera cu încă trei persoane. În plus, programul meu nu coincidea cu programul colegelor din camera de cămin și ajunsesem să ne certăm pe tema asta. Ajungeam târziu și plecam devreme din cameră, iar ele erau deranjate de zgomot și lumină. În apartament mă simt "acasă" pentru că am spațiul meu, dar am și două colege de apartament cu care m-am împrietenit pe parcurs. Deși la început mi-am căutat garsonieră, acum cred că e mai bine în apartament. Să știi că nu ești singură în casă, că ai cu cine să stai la o poveste și să te ajute cineva în caz de nevoie. La cămin plăteam până în 300 lei, aici doar chiria costă mai mult de atât. Plus facturile. Clar e mai scump în chirie, dar dacă ai bursă și te mai ajută părinții nu e imposibil”, spune studenta la Facultatea de Medicină din Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus