Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Elev amenințat cu un cuțit într-un liceu din Sibiu. Șeful IPJ: „Cum a fost posibil? Am fost la o linie foarte subțire de un eveniment tragic”

Elev amenințat cu un cuțit într-un liceu din Sibiu. Șeful IPJ: „Cum a fost posibil? Am fost la o linie foarte subțire de un eveniment tragic”

Un elev din Sibiu a fost amenințat cu un cuțit chiar în liceul unde învață. „Cum a fost posibil să intre într-un liceu din municipiul Sibiu?”, s-a întrebat șeful poliției județene în cadrul unei ședine publice unde s-a discutat inclusiv despre siguranța în școli. Incidentul a avut loc la Colegiul Energetic din Sibiu, iar agresorul a fost reținut pentru 24 de ore.

Potrivit informațiilor oficiale transmise de IPJ Sibiu, pe 25 septembrie dimineața, un tânăr de 21 de ani, domiciliat în județul Argeș, alături de o minoră de 16 ani, s-au deplasat la unitatea de învățământ unde aceasta este elevă. Tânărul a intrat în unitatea de învățământ, în timp ce minora a rămas afară, cu intenția de a-l găsi pe un coleg al acesteia, în vârstă de 16 ani. Ajuns în unitatea de învățământ și găsindu-l pe minorul căutat, tânărul a început să îl agreseze fizic, sub pretextul că acesta ar fi avut o relaţie cu prietena sa. În sprijinul minorului au intervenit doi elevi, pe care acesta i-a amenințat cu un cuţit tip briceag pe care l-a scos din buzunar și l-a îndreptat spre ei, cu intenţia de a-i intimida.

Poliția municipiului Sibiu a fost sesizată după 5 ore. Tânărul a fost identificat și reținut pentru 24 de ore. După ce a amenințat elevul, acesta a agresat-o fizic și pe minora care îl aștepta afară. Acesta este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe (atât asupra elevului cât și a elevei), tulburarea ordinii și liniștii publice și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.

Șeful poliției județene Sibiu, despre siguranța în școli: „Fără implicarea autorităților locale n-o să avem niciodată o școală sută la sută sigură”

Siguranța în școli a fost tema de discuție în cadrul ședinței de azi a Autorității Teritoriale de Ordine Publică, la care au fost prezenți inspectorul școlar adjunct, Carmen Voinea, și șeful IPJ Sibiu, Tiberiu Ivancea.

Ivancea a relatat cazul care a avut loc la liceul din Sibiu, subliniind că școlile din județ au nevoie să fie asigurată cu pază umană și că de acest lucru ar trebui să fie cointeresate autoritățile locale.

„Problema este că securitatea fizică în foarte multe școli nu este asigurată. Un sistem de supraveghere video te ajută să identifici ce s-a întâmplat, dar de prevenit - nu. Vă dau exemplul de ieri: un agent de pază de la o firmă privată, aproximativ 25 de ani, a intrat în Liceul Energetic să aplice o corecție unui băiat de 15 sau 16 ani. S-a ajuns la o gâlceavă, a scos un cuțit. Cum a fost posibil să intre într-un liceu din municipiul Sibiu?

ivancea (13)

Sunt camere, l-am identificat, reținut. Am luat măsuri, dar reactiv. Și fără implicarea autorităților locale n-o să avem niciodată o școală sută la sută sigură: începând de la gardul și poarta care înconjoară școală și care permite accesul până la un agent de pază, dar un agent de pază, nu vorbim de un pensionar pus acolo. La anumite școli poate sunt eficienți, dar măcar la cele șapte-opt licee care sunt în mun. Sibiu și cele două-trei din Mediaș o pază serioasă. Acolo este riscul cel mai mare. Dar pentru asta trebuie implicarea autorităților locale, care au obligația de a asigura fonduri pentru securitatea fizică a școlilor”, a declarat Ivancea, șeful IPJ Sibiu.

Acesta a mai spus că un sistem de supraveghere video, care există în multe școli, este bun doar pentru identificarea agresorului. „Dar ceea ce s-a întâmpla ieri nu putem preveni cu un sistem de supraveghere video de orice natură, pentru că cel care intră să răzbune o chestie, nu-l interesează. E din afara școlii - intră, o face și a plecat. Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost la o linie foarte subțire de un eveniment tragic. Eu vorbesc de bani alocați din partea Primăriei pentru paza umană. Ulterior, punem și sistem video, dar să începem cu acest sistem de securitate”, a adăugat Tiberiu Ivancea.

Mai mult decât atât, școlile din  județul Sibiu care au pază umană beneficiază de aceasta doar după terminarea programului școlar. „La noi există școli care au, prin hotrâre de consiliu local, pază umană, dar aceasta este numai după încheierea programului școlar, ca să permită accesul copiilor din cartier la terenul de sport. Să ne înțelegem. Așa este prin hotărâre de consiliu local al mun. Sibiu”, a precizat șefa adjunctă a IȘJ Sibiu. Potrivit reprezentantei Inspectoratului Școlar Sibiu, în anul școlar trecut au avut loc 54 de fapte penale, dintre care 31 de loviri, 18 furturi, o amenințare, o distrugere, o agresiune sexuală, o violare a sediului profesional și o infracțiune de rele tratamente aplicate minorului.

În ceea ce privește paza care este asigurată în școlile din județul Sibiu, datele oficiale arată că din cele 43 de licee și colegii – două sunt asigurate exclusiv cu pază umană, 8 au sisteme de supraveghere video, iar 32 – ambele tipuri de pază. Din totalul de 167 de școli gimnaziale, două au pază umană, 102 – sistem de supraveghere video, iar 12 – ambele tipuri de pază. Iar din totalul de aproape 140 de grădinițe, 62 sunt dotate cu sistem de supraveghere video.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

mama leone

Acum 4 ani

E posibil pt. ca n-au niciun Dumnezeu!
Raspunde

Anonymus

Acum 4 ani

dar politistii locali pentru ce sunt platiti? sa ii puna pe ei la paza ca si asa la ce salarii au (1000 euro/luna) nu fac absolut nimic nici macar cand sunt chemati sa isi faca datoria...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus