Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Brașovul se pregătește să fie capitală regională. Cumpără o clădire pentru viitorul sediu administrativ

Brașovul se pregătește să fie capitală regională. Cumpără o clădire pentru viitorul sediu administrativ

Preșdintele Consiliului Județean Braşov, Adrian Veştea, a anunţat ieri, în timpul şedinţei de plen a legislativului judeţean că va începe demersurile pentru achiziţionarea unei clădiri, în care ar putea funcţiona viitoare instituţii regionale. „Vrem că cumpărăm o clădire. Avem intenţia de a îmbunătăţi patrimoniul. Braşovul îşi propune să devină un centru regional, în momentul în care se va gândi o astfel de variantă. Vedem că de la an la an se gândeşte o descentralizare administrativă. Sunt tot mai multe responsabilităţi care cad în sarcina  Judeţului Braşov şi cred că este necesar să avem patrimoniul necesar pentru a putea să asigurăm funcţionarea în bune condiţii a instituţiilor care ne vor fi repartizate”, a declarat Veştea, citat de Bună Ziua Brașov.

Președintele CJ Brașov spune că obiectivul instituției este ca municipiul să fie reședința regiunii. „Cred că acesta ar trebui să fie obiectivul nostru. Suntem ce mai important judeţ din Regiunea Centru. Avem cea mai puternică universitate, din punct de vedere turistic suntem cea mai importantă atracţie din România, iar acestea sunt câteva dintre motive pentru care Braşovul ar trebui să devină centru regional”, a mai spus Adrian Veştea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

38 comentarii

Sibian SB

Acum 4 ani

1.Sibiul are oameni cu caracter mai puternic. 2. Sibiul are aeroport internațional, unul cu un succes chiar ok. 3. Sibiul are autostrada care leaga orașul de vama cea mai importanta din Ro (Nadlac), vama aflata pe granita dinspre lumea civilizata. Totodata e mai aproape de aceasta cu vreo 140 km decat Bv. 4. Sibiul a dat un presedinte (de succes, pt atributiile pe care le-a avut, oricat ar zice iubitorii de ciuma comunista ca iohanis nu le-a marit el alocatia, sau alte aberatii care nu tin de funcția lui). Posibil chiar sa dea si un premier. 5. Orașului încă ii se zice Sibiu (chiar si cu unii vâlceni și olteni mutati aici), fata de Iașov. Si oricum, valcenii au venit aici la munca, nu la furat, dpmdv se comporta f ok (chiar daca dau prea multi bani pe bmw) 6. Poziția orașului in eventuala viitoare regiune este mai buna decat a Bv-ului. 7. Istoric și cultural Sibiul bate Brașovul fara dubii. 8. Sa continui cu alte 70 de plusuri pt orașul Sibiu capitala regionala? Multumesc.
Raspunde

Jacobus Hentmanisse

Acum 4 ani

Sa zicem...altele ar fi problemele Bv-ului: -primar dovedit corupt, administratie defectuoasa. Orasul se dezvolta din capital privat, inertie, oarecum ca si noi. Clar o administratie brasoveana peste intreaga regiune nu este binevenita. -merg pe ideea comunista ca cel mai mare trebuie sa fie capitala. In marile democratii nu cele mai mari orase sunt capitale regionale, in unele cazuri chiar capitale de stat. -clar mult mai conectati la Bucuresti; Sibiul la occident -istoric vorbind, Brasovul niciodata nu a fost vreo capitala sau vreun centru important, precum Cluj, Sibiu, Alba Iulia, Timisoara. Exceptie Stalin sun comunism. S-au retras la un moment dat si din Universitatea saseasca/parlament, cu centrul la Sibiu. -tot istoric vorbind, avand legatura cu cele de mai sus, la intrarea Transilvaniei sub administratie habsburgca, Brasovul a trebuit ars pt. ca s-a opus (marele incendiu din 1689). Ars de catre armata habsburgica. Sibiul fiind declarat capitala principatului. -acum Brasovul este cam in situatia punctului de deasupra, Sibiul foarte pro occident vs un Brasov blocat in anii '90 cu administratie corupta. -pozitia excentrica in regiune, conectivitate la restul regiunii (slaba) -cel mai potrivit oras pt. capitala regionala, strict geografie, este Sighisoara.
Raspunde

Din SB

Acum 4 ani

Sunt sibian 100 % si sincer la tot ce-ai scris mai sus pot doar sa te intreb: 1. ce-ai fumat?... ca vreau si eu. 2. Pari din acelasi film cu angajatii din primarie (totul e roz, suntem in grafic), esti functionar public local?
Raspunde

Lucian

Acum 4 ani

Pentru punctul , vezi http://www.ziare.com/klaus-johannis/dan-barna/poate-fi-iohannis-invins-in-turul-doi-cum-arata-linia-de-start-si-ce-lipseste-campaniei-pentru-cotroceni-interviu-1579402
Raspunde

Jacobus Hentmanisse

Acum 4 ani

Indiferent care o fi capitala, daca se va restructura curand...Alba Iulia este acum si e mic, zero pericol pt. alte orase, in general capitalele de regiuni sau state nu sunt cele mai mari orase (vezi SUA), in caz de razboi astfel de orase sunt tintele. Legat de laudele locale...sigur, aveti si autostrada si aeroport, centru istoric in care se renoveaza cum trebuie si se muta business-uri (exact opusul), viitor centru regional NATO. La ce brasoave ies din Brasov, puteti sa tot pregatiti, ca si aeroportul :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

allen

Acum 4 ani

capitala regionala ar trebui sa fie la Sighisoara - cat mai in centrul regiunii.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Corect : Agnita , dacă trebuie sa fie oraș !
Raspunde

wut

Acum 4 ani

154.000 locuitori in SB? :)))) Sigur...conform recensamantului facut in 1900-toamna, probabil.
Raspunde

Dan

Acum 4 ani

Cred că la Brașov au numărat și bucureștenii care au apartamente cu două camere/garsoniere de weekend în zonele rezidențiale de la perferie. Bine, fără glumă, Brașovul este orașul mai mare, dar și la Sibiu dacă s-ar face un recesământ serios (și complet declarat), eu zic că sărim de cifra din ultima statistică care ne dă cu 169.000 de locuitori. Să arunce și domnii o geană la mall în parcare, la orice oră, 60% minim e plină și nici loc de parcare în centru sau pe lângă Zoo nu găsești, toate simultan! Ori suntem mai mulți, ori ne parcăm fiecare câte o mașină undeva și cu alta ieșim să facem ambuteiaj la ora de vârf. Unde mai pui că din motive “administrative”, Șelimbărul cu cei 20.000 de locuitori ai săi nu este cartier al Sibiului, sau cei 15.000 de locuitori din cartierul Arhitecților... cine nu crede, cifrele astea este rugat să stea în coloană dimineața. Sub 50 de minute nu mai faci de la oricare intrare până-n centru.
Raspunde

gica contra

Acum 4 ani

Iar ne-a luat-o Brasovul inainte...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 4 ani

Trăiesc in brasov , este 5 clase peste Sibiu , va fi centru regional pe merit , restul sunt doar vorbe in vânt și răutăți.
Raspunde

Muc the little

Acum 4 ani

Gargara. Brasovul e un burg dragut, atat.
Raspunde

Eu

Acum 4 ani

Eu as propune alba iulia, oraș mic, autostrăzi și sincer, acolo e capitala Transilvaniei
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

corect da nu au vointa brasovul daca face aeroport si isi baga autostrada pe linga ne cam ia smintina noi cu aeroport ,asa cum sint cursele,autostrada pina dupa sibiu si gata nu stiu cum vom face fata da oricum merem inainte
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 4 ani

Regiunea de dezvoltare centru are capitala la Alba Iulia. E o practica răspândită în multe tari, ca în regiunile cu mai multe centre rivale și importante, capitala sa fie stabilita într-un oraș mai mic, dar cu simbolistica importanta. În Galicia capitala e la Santiago de Compostella, nu la Vigo sau A Coruna. In Renania de Nord-Westfalia e la Dusseldorf, nu la Koln. În Scoția e la Edinburgh, nu la Glasgow. În regiuni unde e capitala incontestabila, acolo e și acum. Ca în Bavaria, Catalunya, Province, Toscana etc. Dar în Ardeal, îmi pare rău, capitala nu e bătută în cuie, pt ca uneori a fost Sibiu, alteori Cluj, alteori Alba Iulia. Cu atât mai mult Brașov nu are ce sa caute ca și capitala a unei părți din Ardeal. Cum zicea cineva mai sus, Sighișoara ar fi perfecta pt zona asta de Transilvania (sau chiar pt toată).
Raspunde

Adry

Acum 4 ani

Multe comentari facute din patriotism local de la Alba Iulia la Sibiu, de la Brasov la Sighisoara si judetele cu etnie maghiara importanta! Capitala unei regiuni oricare ar fi ea trebuie sa fie usor accesibila din toate extremitatile regiunii, sa aiba infrastructura necesara, ( cladiri, drumuri, dar si personal bine pregatit in administratie. ) orasul viitoare capitala a regiunii trebuie sa aiba si forta economica, financiara pt a putea face fata pt inceput unei noi administrati unde vor fi celtuieli considerabile cu cladiri , personal , logistica. Acum va las pe voi sa va ganditi care oras este cel mai potrivit pt a conduce regiune centru!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

civis

Acum 4 ani

brasovul este total nepotrivit, in special din puncul de vedere al integritatii admnistrative, dar nu numai, brasov zici, bucuresti zici, is prea multe legaturi. nu vad nici sibiul, desi are avantajele enumerate mai sus. sufera si sibiul la nivel administrativ, local si judetean. in plus, cam cati moldoveni (procentual) sunt in brasov, tot atatia olteni sunt in sibiu si asta nu-i deloc de bine... adica, n-ai da pe mana oltenilor o regiune din ardeal, da-o-ncolo de treaba! cred ca cea mai buna optiune ca oras ar fi sighisoara. eventual, alba iulia.
Raspunde

Ion din Gusu

Acum 4 ani

Ce naiba aveți cu oltenii? Sunt mai amabili și mai puțin aroganți ca toți marginenii, mai săritori și mai puțin șpăgari ca ardelenii.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Oare detractorii Brașovului au vizitat Brașovul și zona sa metropolitană ? Au văzut cum e administrată Țara Bârsei ? Știu ei că este o adevarata placa turnanta rutieră și feroviară ? Poziționarea geografică exceptionlă a favorizat dezvoltarea Kronstadt și nu numai ( vezi și memoriile lui O Ghibu care lauda limba romană vorbita de O Goga la un an după plecarea sa la liceul românesc din Brașov - romanii sibieni ordodocși necontribuond pentru susținerea școlii confesionale ...) Să păstrăm proporțiile și să ne bucurăm de ce avem și mai ales să cirectăm ce am greșit !
Raspunde

Ecco

Acum 4 ani

Nickul tău ar trebui sa fie Alzheimer ... Brașovul e un burg invadat de bucureșteni și mitici care sunt trecuți in statistici drept turiști, este corupt și izolat, fără autostrada și aeroport ...deci un mare ZERO!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unu

Acum 4 ani

Da, chiar locuim la bv, pot spune că nu are nici o logica să susținem ghetoul Brașov. - oameni de o calitate precară; - slabi organizatori; - corupție maxima pe mana cu bucurestiul; - nivel cultural și intelectual net inferior; - clima potrivnica, frig și umiditate cat cuprinde - istoric, nu poți muta capitala la marginea imperiului austro ungar! - mitropolia tot la sb este - Saguna tot de la sb a condus! - oltenii veniți în ultimii ani vor conduce Ardealul cu inițiativă lor; nu moldovenii din bv.
Raspunde

Lucian

Acum 4 ani

Brasovul are cel mai mare procent de oameni cu studii superioare din Regiunea Centru. Brasovul ocupa locul 4 la nivel national in acest top (dupa Bucuresti, Cluj si Timis). 16% din populatie are studii superioare. Brasovul are cel mai mic procent de oameni care nu stiu carte. Este cel mai bun loc la nivel national, dupa Bucuresti (0.72%). https://www.opiniatimisoarei.ro/timisul-in-topul-judetelor-cu-cei-mai-multi-oameni-cu-facultate-din-romania-vezi-unde-traiesc-analfabetii/11/02/2015
Raspunde

Lucian

Acum 4 ani

Administratia de la Brasov este demna de laudat. Lupta pentru a realiza aeroportul prin forte proprii. Nu este sprijinit de guvern in acest demers iar firme din Sibiu incearca sa blocheze proiectul (Constructii Sibiu). https://www.economica.net/aeroportul-brasov-blocat-in-contestatii-castigatorul-initial-din-sibiu-a-fost-scos-din-licitatie_172156.html https://www.bizbrasov.ro/2019/07/19/la-craiova-amici-la-brasov-dusmani-uti-si-constructii-sibiu-si-au-dat-mana-pentru-construi-terminalul-din-oltenia-insa-pentru-cel-de-la-ghimbav-isi-pun-bete-roate/ https://www.cotidianul.ro/cu-banii-de-la-pista-aeroportului-din-cluj-se-face-la-brasov-un-intreg-aeroport-similar/
Raspunde

Lucian

Acum 4 ani

Brasovul are cea mai puternica economie din Regiunea Centru. La nivel national, Brasovul este pe locul 5 ca PIB (13.963 EUR), dupa B, CT, TM si CJ. Economia judetului este una dezvoltata in mod sanatos. Daca scoatem din calcul compania nationala Romgaz (care are sediul la SB si produce cam 20% din economia acetui judet), judetul SB are o economie modesta. http://www.analizeeconomice.ro/2019/06/la-ce-pib-vor-ajunge-judetele-anul.html
Raspunde

Lucian

Acum 4 ani

Prima scoala romaneasca a fost la Brasov. Aceasta a avut un rol crucial in evolutia culturala a Transilvaniei. https://www.observatorcultural.ro/articol/prima-scoala-romaneasca-din-scheii-brasovului-si-ultima-lectie-despre-anton-pann/ https://www.ilovebrasov.ro/atractii-turistice-brasov/prima-scoala-romaneasca.html
Raspunde

Lucian

Acum 4 ani

Brasovul este cel mai puternic centru turistic al tarii (in perioada verii CT atrage mai multi turisti; statistica pe intregul an arata ca Brasovul are mai multi turisti decat orice alt judet al tarii). La nivelul Ardealului, dupa Brasov cei mai multi turisti ii atrage judetul Cluj (50% din numarul turistilor care vin in Brasov), urmat de judetul Mures. Cei mai multi turisti cetateni straini vin la Brasov. (statisticile de mai sus nu includ Bucurestiul, unde turismul este de alt tip). https://www.agerpres.ro/social/2019/01/21/brasov-aproximativ-2-milioane-de-turisti-au-vizitat-in-2018-castelul-bran-biserica-neagra-si-cetatile-rasnov-si-fagaras--244452 https://www.bizbrasov.ro/2019/02/01/brasovul-atras-13-milioane-de-turisti-anul-trecut-si-ramane-pe-locul-doi-topul-preferintelor-acestora/ https://newsbv.ro/2019/04/25/tot-mai-multi-turisti-la-brasov-cati-a-atras-in-primele-doua-luni-din-acest-an/
Raspunde

Lucian

Acum 4 ani

Cele mai multe obiective turistice sunt in Brasov. Castelul Bran atrage mai multi vizitatori decat castelul Peles. https://jurnalul.antena3.ro/stiri/observator/circa-2-milioane-de-turisti-au-vizitat-in-2018-castelul-bran-biserica-neagra-si-cetatile-rasnov-si-fagaras-797741.html
Raspunde

Lucian

Acum 4 ani

Cea mai puternica universitate din Regiunea Centru este Universitatea Transilvania din Brasov. https://www.edupedu.ro/clasamentul-universitatilor-din-romania-2018-universitatea-babes-bolyai-din-cluj-napoca-este-pe-primul-loc/ https://newsweek.ro/educatie/clasament-cea-mai-buna-universitate-din-romania-nu-este-din-bucuresti Conform altor surse, upa cele doua universitati din Cluj (Babes-Bolyai si Universitatea Tehnica), Universitatea Transilvania este cel mai bine cotata universitate din Ardeal (chiar si inaintea Universitatii de Vest din Timisoara). https://www.4icu.org/ro/
Raspunde

Lucian

Acum 4 ani

Brasovul este singurul oras-magnet al Regiunii Centru (conform Bancii Mondiale). https://urbanizehub.ro/cluj-versus-timisoara/
Raspunde

Lucian

Acum 4 ani

Conform Bancii Mondiale, Brasovul are una dintre cele mai bune administratii locale https://www.businessmagazin.ro/actualitate/orasul-care-bate-clujul-si-bucurestiul-premiera-pentru-romania-347-de-milioane-de-euro-fonduri-europene-cu-asistenta-speciala-a-bancii-mondiale-17539651 https://www.worldbank.org/ro/news/press-release/2018/04/12/world-bank-and-the-municipality-of-brasov-enter-partnership-for-urban-development https://www.mediafax.ro/economic/banca-mondiala-orasele-magnet-ale-romaniei-doua-milioane-de-romani-vor-sa-se-mute-intr-un-oras-mare-iar-1-1-milioane-sa-plece-din-tara-16626798
Raspunde

Lucian

Acum 4 ani

Citind cu atentie greutatea argumentelor continute in primele comentarii la articol, am constatat ca sunt subiective si au la baza emotii personale. Argumentele se nasc doar pentru ca trebuie sa sprijine dorinta personale ale autorilor, si atat.
Raspunde

Fane

Acum 4 ani

Lucian, cel mai poluat aer, tot la bv este...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Fane

Acum 4 ani

Lucian, miros de ghetou și de rahat, tot la bv este ...
Raspunde

Lucian

Acum 4 ani

Domnule Fane, dumneavoastra vorbiti serios? Acesta este argumentul dumneavoastra prin care va sustineti opinia? Cu toata seriozitatea, nu sunt ironic: va multumesc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus