X

Zewa, primarul și ornitorincii

Alin Bratu

O mamă face o sesizare publică adresată primarului, legat de dotarea toaletelor din școli – și de aici explodează o întreagă discuție.

Pe scurt, o doamnă aflată la o întâlnire în cartierul Terezian, organizată cu ocazia Zilelor Vecinătății, semnalează că se cer în continuare bani pentru hârtie igienică și săpun, lucru considerat cel puțin deplasat de către aceasta. Primarul Astrid Fodor reacționează prompt și spune că vina o poartă părinții, ale căror pretenții sunt exagerate: ”Noi alocăm școlilor cât cer. Nu li s-a tăiat niciun leu la nicio cerere, la nicio rectificare. Când am semnat contractele de administrare cu managerii școlilor chiar le-am spus că nu îmi doresc să mai aud că le cer bani părinților. «Noi nu cerem bani», mi-au spus. Dar nu sunteți prima care îmi spune despre astfel de situații. Iar justificarea în unele situații este că unii doresc hârtie igienică Zewa sau mai știu eu ce. Nu e normal, într-adevăr”, a răspuns primarul Astrid Fodor. Directorul școlii, aflat în sală, reacționează ca un anchetator de profesie cerând detalii: nume, prenume, data, clasa, ora. Decorul din această poveste, adică organizatorii evenimentului, reacționează la știre și urlă, evident, pe Facebook: ”fake-news!”

Așa a explodat discuția.

În urma deflagrației, plini de funingine și alte resturi, toți sunt mulțumiți că ziua a fost salvată. Primarul e mulțumit că a pus-o la punct pe femeia care raporta inepții. Directorul școlii s-a salvat la rândul lui, prin retorică. Iar doamna care a avut tupeul să deschidă gura cu siguranță nu o va mai face a doua oară. ”Oricum nu se va schimba nimic, niciodată!”

Din nou, un lucru absolut cert pentru orice părinte care are un copil în școală este negat de autorități. Vina este transferată de la autorități, la părinți și, mai departe, probabil, la copii, care consumă.

Același lucru se întâmplă dacă spui că la urbanism e haos. Dacă spui că polițiștii locali sunt degeaba. Dacă urli că în municipiu sunt doar două echipaje de poliție de teren sau dacă te plângi de transportul în comun. La fel ca peste tot în țara asta, vina o poartă cel care reclamă. Iar de făcut ceva se face foarte rar, spre deloc. Și doar dacă moare cineva. Dar se raportează, elegant, delicat, din pix. Iar din aerul rarefiat al Sibiului, ne hlizim la cei mai din estul și sudul României… Noi ne plângem că nu e hârtie igienică la toaletă. Dar ei au WC-ul în curte…

Vina pentru această situație o poartă și ”ornitorincii”. Acei oameni din jurul administrației care aplaudă din cioc atunci când este, dar mai ales atunci când nu este cazul. Le-am zis ornitorinci, pentru că, la fel ca micul animal, sunt o specie arhaică. La fel ca ornitorincul, sunt o combinație de specii, ba pasăre, ba mamifer, ba reptilă, putând face parte dintr-o grupă sau alta, în funcție de nevoi.

Nu, problema banilor ceruți în clasă nu s-a rezolvat nici acum.

Ce ar fi trebuit autoritățile să facă, în această situație?

 1. În primul rând, părintele care a făcut sesizarea nu ar fi trebuit niciodată privit pe sub sprâncene și, ce e cel mai important, nicio secundă nu ar fi fost suspectat că nu spune adevărul.
 2. Primarul ar fi trimis urgent un control în toate școlile pe care le are în administrare pentru a vedea situația corectă. Control pe bune, nu o mânărie locală între funcționari și directori.
 3. În urma controlului s-ar fi cerut demisia de urgență a tuturor directorilor ale căror școli au lipsuri nejustificate.
 4. S-ar fi refăcut întreaga procedură prin care se solicită materialele pentru școli, punându-se la bază interesul copilului, nu al primarului, directorului sau al consiliului de administrație.
 5. Întreaga situație ar fi fost făcută publică, pentru a lua aminte și alții.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Zewa din totdeauna pentru primărie. ..

  Puțin respect și o atitudine mai umila ar fi fi de bun augur în apropierea alegerilor locale cu atât mai mult cu cât hârtia igienica Zewa este adusa săptămânal la sediul Primăriei Sibiu cu o dubita alba când se descărca produsele de curățenie bineînțeles doar pentru partea din fata a clădiri unde au birourile cei din conducere, pentru restul cum stiti hârtie igienica de cea mai proasta calitate ca și săpunul. Mai mult se mai achiziționează periodic și odorizante de camera și chiar tablouri la fel doar pentru cei cu pielicica fina. O sa va aduceți aminte de aroganta asta si de vremurile de acum când o trimiteți nepoțeii la școală cu sandviș,hârtie igienica șervețele umede bănuții pentru afterschol și pentru fondul clasei, o sa îl păziți când merge și vine de la școală și mai faceți și 2 ore pe drum. Atunci o sa coborâți cu picioarele pe pământ și o sa înțelegeți și vremea aia nu este departe. Incalificabil, de a dreptul, sa te oftici sa fi atât de arogant și indiferent, pana la urma sa fi om, pe banii publici la diversele probleme ridicate de orice fel. Efectiv nu ai unde sa te plângi sa sesizezi sa te bage care în seama, te bucuri ca reușești sa obtii o autorizație de construire în 5 luni sau te miri de ce drept legal obții în 3 4 luni când ai termen legal de 30 de zile. Despre achiziții nu mai vorbim sper ca instituțiile statului sa-și facă treaba și sa facă controale reale ca este o mare vrăjitorie acolo.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sibian

  Felicitari Alin Bratu, asta este adevarul, lucruri spuse pe nume, fara menajamente. Ne punem speranta in Turnul Sfatului si speram la mai multe articole de acest fel pentru ca sunt multe lucruri de spus. Increderea in institutiile statului si in reprezentanți lor tinde spre un zero absolut.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Articolul acesta trebuie multiplicat și pus pe toate ușile primariei , sa le readuce-ți aminte că ei sunt puși acolo sa lucreze pentru comunitate. Măcar să asculte ce zice obștea, nu sa fie si aroganta ! Asa crede ca vor alege oamenii fdgr ? Si ea , dar consilierii ei , varză !!!

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact