Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Viața în Sibiu. O adunătură de oameni, în Vasile Aaron

Viața în Sibiu. O adunătură de oameni, în Vasile Aaron

Un sibian obișnuit se bucură, în medie, de 13,5 mp de spațiu verde, ceea ce înseamnă că ochii noștri obosiți de atâtea betoane nu apucă să se odihnească la standardele minime de 26 mp pe cap locuitor recomandați de Uniunea Europeană, darăminte cei 50 de mp de spațiu verde pentru fiecare locuitor recomandați de Organizația Națiunilor Unite. În cartierul Vasile Aaron condițiile de viață nici măcar nu se apropie de răul minim. Aici există un singur ”parc”, un fel de tarla înierbată în mijlocul căreia s-a ridicat o biserică și pe care toată lumea își face nevoile, fizice sau psihice, după cum apucă.

SOCIETÁTE, societăți, s. f. 1. Totalitatea oamenilor care trăiesc laolaltă, fiind legați între ei prin anumite raporturi economice. ♦ Ansamblu unitar, sistem organizat de relații între oameni istoricește determinate, bazate pe relații economice și de schimb; p. ext. sistem social. ♦ Cerc limitat de oameni de prim rang (prin poziție socială, situație materială etc.). (Sursa: dexonline.ro)

Dacă în jurul bucățelei de iarbă din centrul cartierului Vasile Aaron oamenii ar trăi împreună, organizați într-o societate, condițiile comune de trai ar fi în mod cert mult mai bune. Nu este cazul și o să vă explic de ce.

gunoaie

În urmă că aproximativ două săptămâni, o adunătură de romi cerșetori și-a stabilit ad-hoc tabără la marginea acestui spațiu verde, chiar în capătul aleii care duce la intrarea în biserică. Deloc întâmplător. Enoriașii ies din biserică plini de evlavie și au tendința de a oferi celor amărâți bani sau alimente. Pomană. Banii se transformă în alcool sau alimente și toate resturile ajung pe jos, murdărind zona verde și vecinătatea bisericii. Saltele de dormit, PET-uri, semințe, mucuri de țigară, pahare, cenușă rămasă de la focul de peste noapte, cartoane, ambalaje... Din cei 13,5 mp amărâți de spații verzi, vreo zece sunt plini de mizerii.

0f18afb2-32d4-4752-86a8-8cc486f1b967

Situația a fost semnalată Poliției Locale, căreia i-au trebui patru zile să ajungă la fața locului. Și au avut grijă să vină atât de puși pe treabă încât n-au găsit nimic suspect.

”Nu au mai fost găsite persoanele în zonă. În caz de repetare adresațivă telefonic la dispeceratul Poliției Locale”, au comunicat polițiști locali agramați la sesizarea prin Sibiu City App.
Să presupunem că cineva de la Poliția Locală chiar a făcut un efort și a venit până acolo. S-au uitat cu ochii și nu au găsit nici măcar persoană de față, dar au văzut mizeria, care e evidentă. S-au gândit ei, ca angajați ai municipalității, să anunțe jegul aflat la doi pași de locul de joacă pentru copii? Evident că nu, nu e treaba lor, munca lor la atât s-a limitat. Au închis sesizarea și s-au întors la bază.

f1073b58-b9d3-4bac-aed8-8b8064d47397

Oamenii la cerșit sunt în continuare în calea credincioșilor.

Cu toate acestea, există posibilitatea ca angajații Poliției Locale să nu trăiască în cartier. O societate presupune o minimă unitate, după cum am văzut în definiția de mai sus. Ce spun enoriașii care ies din biserică și trec pe lângă mizerie fără să o mai bage în seamă? ”Pentru ce plătim taxe și impozite la primărie, să vină și să facă ei curat!” sau ”Lasă-i, mamă, că-s amărâți rău, nu vezi că stau în gunoaie?”. Exact. Ei stau în continuare acolo, în gunoaie, numai polițiștii locali nu-i văd.

ddfd0572-f47d-4641-b636-70aed53661f4

De ce au oamenii care trăiesc în împrejurimi au această atitudine relaxată față de mizerie și gunoaie? Pentru că așa au fost învățați să-și ducă existența și acum pur și simplu nu le mai observă.

Acum vreo doi ani primăria Sibiu, care are grijă să tundă iarba periodic, a montat panouri informative prin care proprietarii câinilor erau atenționați că nu au voie pe spațiul verde. E logic de ce: Acolo funcționează singurul loc de joacă din mijlocul a câteva mii de familii și nu e igienic să vezi copii mici cu rahați de câine în mână sau în gură. Ce au făcut sibienii care au câini, dar nu au copii? Au vandalizat panourile informative, așa că astăzi, frumoasa comunitate pestriță din Vasile Aaron își scoate urmașii la joacă printre excremente. Primăria a pus inclusiv pungi din plastic pentru cine vrea să strângă după câinele lui, dar în Vasile Aaron nimeni nu-i prost să facă asta.

ac421d31-35ec-44ab-bd2a-06816e9084b0

În fața faptelor prezentate mai sus, nu poți să nu te gândești dacă nu cumva membrii ”societății” respective prețuiesc mai mult câinii decât copiii. Dovezi în acest sens apar în fiecare colț al spațiului verde: Cușcă pentru câini amenajată în fața scării blocului.

7f65ffcb-0737-404c-910d-3db5a261553c

În egală măsură, nu au mai rămas două scânduri pentru a repara și banca de la intrarea în scară. De ce să o repare cineva și să stea altul pe ea?

12fccc20-9815-4cf3-aacb-565470061ba9

În schimb, există ținere de minte și dispoziție pentru efortul de a bloca locul de parcare cu bolovani, deși nimeni nu plătește pentru el. Locul aparține societății și este păzit inclusiv cu bolovani de rezervă.

13406752-68a2-40e5-b9e0-719aaa3af771

În loc de concluzie recapitulăm faptele. În poate cea mai săracă zonă a Sibiului din punct de vedere al spațiilor verzi, singura zonă cu iarbă e acoperită cu gunoaie și rahați de animale de către oamenii care trăiesc de jur împrejur, prea egoiști să repare o bancă și suficient de înrăiți încât să-și aloce locuri de parcare cu bolovani.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

16 comentarii

Alex

Acum 4 ani

Societatea romaneasca, pe scurt. Din pacate..
Raspunde

ioan

Acum 4 ani

Un singur parc fara iluminat public, desi municipalitatea se bate in piept ca a modernizat cartierul Vasile Aaron acuma cativa ani cand "din greseala" a omis inlocuirea corpurilor de iluminat de la blocurile de pe Sureanu 2, respectiv Vasile Aaron 22. Dupa spusele primariei se are in vedere inlocuirea acestora intr-un viitor. Probabil prin 2100 toamna.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Asaniciodata

Acum 4 ani

Cine si cu vibe sa se gospodărească Sibiul...PNL FDG, PSD ăștia au distrus tot in Sibiu...madama Fodor vine de la fosta soc Libertatea distrusă împreună cu NAN . .Cibinull este plin de mizerii , spațiile " verzi" locuri se joaca pentru copii sunt pline de rahat al câinilor nesimtitillor veniti in Sibiu cu metehnele mizerabile tipic sudiste .....mizeria dd pe marginile străzilor este cartea de vizita a administrației locale iar cartierele de la marginile localităților Cisnadiei, Selimbar sunt dovada infracțiunilor si coruptiei la nivelul județului....i frunte cu anumiti polițiști inspectori de mefiu, in constructii si cu magistrati
Raspunde

Un "sudist"

Acum 4 ani

Au cumva "sudistii" câini care își fac nevoile în parc? Mai calculează o data, domnu' "civilizat"! În afara de asta, dacă ești venit aici din alta parte în chirie toți te ia la pix pe mărunțișuri, nu mai zici sa ai un cățel, ca zilnic ai reclamații din toate prostiile...dati vina pe alții, pe voi nu va vedeți...mai citiți presa, domnu...cati sibieni beți zilnic la volan, câți își dau în cap pe mărunțișuri...samd...
Raspunde

Florin Dreptate

Acum 1 an

Produci scarba rasist sibian care te crezi civilozat. Sinienio astia sunt chisr mai badarani ticslosi si mai svarbe decat bucurestenii. Stai cu coada pe sus ardelean prost dar nu stii cate porcarii fac sibienii din oras. Si stai lin ca nu sunt oltean deloc. De cativa ani vad ca sibienii sunt tot mai jeguri mentake si imoutiti. Si Vasile Aaron e o mahala
Raspunde

locatar din V. Aaron

Acum 4 ani

Ce titlu e acesta? O adunatura de oameni? Nu va dati seama ca e peiorativ? Chiar daca acei iamarati s-au instalat acolo, ba au adus si un ins in scaun cu rotile ca sa impresioneze enoriasii, tot nu merita titulatura de adunatura. Sa intelegem ca toti cei care llocuim in Vasile Aaron formam o adunatura? Altii sunt urmasii unor cavaleri teutoni?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex

Acum 4 ani

Dar paracarile pe spatiu verde nu incurca... Apropi nu toti posesori de cainii nu strang... Si nu toata zona verde este parc pentru copii doar locul de joaca
Raspunde

Liviu D.

Acum 4 ani

Noi că marie suntem un gunoi. Așa că mi se pare normal sa nu ne deranjeze sa trăim între gunoaie. Un jeg de popor fara educație, leneș, pasiv, ipocrit, prost. Ce pretenții să ai? Acuma serios, ce pretenții să ai? Problema e că jegurile cu ochi sunt mai multi decât oamenii civilizați.. deci...ce soluții sunt? Nu teoretice, la astea nu exista un român să nu aibă o părere. Alea concrete, practice? Alea care sunt in stare doua o mana de oameni să le aplice din aia multi cu păreri și doar atât. Baftă Romania. Sper sa scapi de larvele care foarmeza societatea de azi.
Raspunde

Bobby

Acum 4 ani

Mai e un parc pe strada Oncesti luat cu japca de biserica si transformat in loc de rugaciune, asta e nivelul. Toate parcurile din Sibiu au fost ilegal transformate in biserici, culmea ca astia nici nu platesc dari la stat.
Raspunde

Florian Marius

Acum 4 ani

dar ce ziceti de zona "Aleea Pajistei" , unde ghena de gunoi este gard in gard cu groapa de nisip a bebelusilor.Rusine, rusine, rusine.De 3 ori rusine celor care au ales sa puna gunoiul la 20 de cm de locul de joca. Sau au decis sa puna locul de joca langa gunoaie ? Sau ar trebui sa inteleg ca au pus gunoiul langa gunoaie?
Raspunde

Klaus

Acum 4 ani

Sibiul se transforma in cel mai îngrămădit oraș , o adunătură de case îngrămădite in zona Selimbar , o adunătură de blocuri tot în zona Selimbar , o adunătură de licuit este SI Calea Cisnădiei , la fel este SI mediul Universitar tot o adunătură de bugetarii care lucra dimineață pe la consilii județene, primari, spitale , tribunale , sau alte instituții publice , politie etc . SI după masă fuga la al doilea job la facultate , al doilea job la stat unde nu stau mult sunt obosiții , își trimit asistentii , preparatorii , sau nepoții , copiii că, oricum tot neamul e profesor la universitatea Ulbs Sibiu., De evitat din toate punctele de vedere Sibiul . l
Raspunde

Cris

Acum 4 ani

Adunătura cea mai dăunătoare acestui oraș precum si altor milioane de orașe pe acest pământ sunt mașinile. Mașinile sunt peste tot, pe trotuare pe străzi pe alei , fac zgomot dăunător sănătății, sunt urate la înfățișare nu este nici o plăcere sufleteasca sa le vezi in fata ochilor la fiecare pas, poluează aerul enorm, si oamenilor le rămân spații tot mai înguste din cauza lor. Imaginați- va un oraș fără mașini, cât spațiu ai ca om sa te miști, liniște, aer curat...dar pana cretinii si ratații ordinari realizaeaza acest lucru mai trec veacuri , decenii , epoci ...moarte mașinilor si celor care nu pot trai fără ele din ego.....
Raspunde

Dreptate socială!

Acum 4 ani

Turnul Sfatului, Idee de articol de investigație: Câte biserici au fost contruite în ultimii 20 de ani pe zone verzi și legalitatea lor!
Raspunde

Nairobi

Acum 4 ani

Inainte de toate poate primaria sa faca un studiu ca la asta se pricepe cel mai bine si sa ne cumpere si noua cosuri de gunoi de 1000 Euro/bucata ca si in centru poate asa nu mai vedem toata mizeria din jurul nostru.
Raspunde

Benn

Acum 1 an

Daca cineva ar face cercetări în evidență contabilă a Primăriei sigur ar găsi un munte de cheltuieli pentru curățenie pentru zona respectiva.Dar curățenie nu cred că a făcut vreodată.,Primăria sifonează bani multi in cârdășie cu firma de salubritate.A publicat vreodată pe ce cheltuie banii.A publicat vreodată care sunt zonele unde sunt contracte de curățenie?
Raspunde

Stoenescu

Acum 1 an

cum sa reparam banca cand nou am demontat scandurile de pe ea, acolo sub bolta de vita veneau seara adolescentii teribilisti care beau, injurau pana noaptea tarziu sau alte nationalitati care se invarteau pe langa ghene, macar acum se duc in parc si se porcaiesc. Asta destept care ai scris articolul pune o bamca sub geamul tau unde sa vina unii care sa-ti codimenteze noptile cu injuraturi si chiote animalice. Cat despre mizerii si alte chestii anormale asta arata cat de bine gospodareste primaria domeniul public, ca este propietatea ei, sa aloce un om pentru cartierul respectiv si asta sa faca sa umble si sa rezolve, cine a pus pietroiul in parcare, amenda, sa cheme echipa de curatenie sa igienizeze zonele cu probleme, sa-i amendeze pe aia cu caini care nu respecta. Dar ei stau in birou la caldurica sau se plimba cu masinile si-si rezolva problemele personale. Actiuni hei rupiste, ba rupeti tot si cei bine si cei rau, sa nu va atingeti de copaci, pai bine noi am plantat inclusiv copacii mai mari care acuma sunt cuprinsi in parc, nu-i nimic noi stim mai bine, noi suntem primaria, icls Johannis a retezar parcul de pe Dima cand petrolistii au vrut sa construiasca blocuri. Din pacate se perpetueaza o serie de indivizi care au lucrat la stat toata viata lor si au o mentalitate de cum sa aramjeze lucrurile a i ei sa profite cat mai mult din pozitia lor, din functia lor din votul oamenilor fara a deconta nimic.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus