Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Interviu cu Ana Dumitrescu, regizorul filmului „Licu”, despre noul film „made in Sibiu”

Interviu cu Ana Dumitrescu, regizorul filmului „Licu”, despre noul film „made in Sibiu”

Ana Dumitrescu este un regizor și producător de film care și-a petrecut o lungă parte din viață în Franța. A deschis o casă de producție în Sibiu, „Jules et Films” și acum colindă Europa cu un nou film documentar. „Trio” prezintă o poveste de dragoste între un bărbat, o femeie și o vioară.

Ana Dumitrescu, în vârstă de 41 de ani, este regizor și producător de film din București. La vârsta de un an s-a mutat împreună cu familia în Franța. Și-a început cariera în fotojurnalism și a lucrat în Franța și România pentru National Geographic, Meidafax și agenția Gamma – Rapho. A regizat două documentare de lungmetraj, „Khaos” în 2012 și „Not afraid!” în 2015, documentare care au apărut în Franța. Apoi a regizat scurtmetrajul „La Chaise Verte”, 2013 și Licu – O poveste Românească care a fost premiat la DOK Leipzig în 2017. Cel mai recent lungmetraj documentar este „Trio”, un film făcut în colaborare cu casa de producție - „Jules et Films”, care au sediul în Sibiu.

„Trio” este un lungmetraj cu valoare documentară, apărut în 2019 în România și Franța. Are o durată de o oră și 22 de minte, acompaniate de muzica lui Gheorghe Costache și urmărește o poveste de dragoste dintre un bărbat, o femeie și o vioară. Scenariul și regia îi aparțin Anei Dumitrescu, iar actorii sunt Gheorghe Costache, Sorina Costache și vioara.

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu Ana Dumitrescu pentru a afla mai multe detalii despre „Trio".

TRIO - Trailer from Ana Dumitrescu on Vimeo.

După trailer pare a fi un film documentar cu iz de ficțiune. Care este de fapt încadrarea lui?

Ana Dumitrescu: Este un film documentar dar cu o imagine de stil ficțiune. Un film înseamnă realitate, nu un joc al actorilor. Eu numesc asta un film documentar, pentru mine fiind foarte importantă diferența dintre un film adevărat de cinema documentar și un documentar pentru televizor. „Trio” arată ca un film de ficțiune, dar are o poveste adevărată.

Cât a durat procesul complex al pre - producției, producției și post – producției?

Ana Dumitrescu: Producția a durat peste un an și pentru post – producție am mai avut nevoie de câteva luni. Filmul a fost o colaborare cu Franța, unde am finalizat partea de editare și finisare. Cea mai mare problemă  a fost cu faptul că filmul este alb – negru, iar investitorul de film din România nu a vrut să audă așa ceva. Pe parcurs au mai apărut și alte probleme, dar ceea ce contează este faptul că am terminat filmul și va ajunge la public.

Puteți să ne spuneți de unde a provenit ideea filmului?

Ana Dumitrescu: La sfârșitul filmului publicul va afla cum s-a înnăscut filmul. Sfârșitul este oarecum începutul, dar nu aș vrea să intru în detalii.

Care este mesajul dumneavoastră, ce ați vrut mai exact să transmiteți?

Ana Dumitrescu: Este un mesaj de iubire. Iubirea dintre oameni, iubirea prin muzică sau cu muzica și de iubire în mod absolut general. Pe scurt, este un film despre și cu multă iubire.

Îmi puteți detalia un moment special sau inedit din timpul filmărilor?

Ana Dumitrescu: Este un moment în film, despre care nu vreau să vorbesc prea multe, dar unde aveam nevoie de o mașină. Nimeni nu avea nici mașină, nici carnet. În final sunetistul s-a urcat la volan, dar nu se va vedea în film. A trebuit să ne descurcăm, a trebuit să încărcăm și ceva destul de greu în portbagaj. O scenă foarte emoționantă este la mare. A fost pentru prima dată în viața lui Gheorghe când a văzut marea, deși are 58 de ani. Este probabil și unul dintre cele mai frumoase momente din film.

Cum a fost să lucrați cu Jules et Films în Sibiu?

Ana Dumitrescu: Jules et Films este casa noastră de producție. Familia mea este din Sibiu și acolo am ales să fac sediul. Se poate spune că toate filmele de la Jules et Films sunt „made in Sibiu” și suntem mândri de asta. Sibiul va rămâne orașul culturii.

Ce înseamnă pentru film selecția la festivalul Cinemed din Montpellier din Franța?

Ana Dumitrescu: Gheorghe și Sorina vin pentru prima oară în Franța, iar Sorin o să călătorească prima oară cu avionul. Este o experiență pe care o așteptăm cu mare drag și emoție.

Când o să apară filmul în România?

Ana Dumitrescu: Am găsit foarte repede un distribuitor în Franța și va fi ecranizat în 8 aprilie 2020. Personajele vor veni în Franța pentru un turneu cu filmul, iar în România ajunge în octombrie 2020. Sper ca până atunci să apară totuși în festivaluri și să avem deschidere în Belgia, Elveția, Spania și mai departe.

Cum a fost recepționat filmul de cei care l-au văzut deja?

Ana Dumitrescu: Majoritatea persoanelor care l-au văzut sunt din Franța și a avut o recepție excelentă. Am avut foarte mulți parteneri pentru acest film. Cei din Canada care au vizionat filmul mi-au spus „Se vede că îi iubești și nu avem cum să nu îi iubim și noi”. Cred că am reușit să transmit emoția, sentimentele și împreună cu Gheorghe și Sorina, am reușit să facem un film care să impresioneze oriunde în lume.

De ce ar trebui filmul dumneavoastră vizionat?

Ana Dumitrescu: Este un film poetic, cu o imagine frumoasă și o poveste de iubire, iar acest sentiment este universal. Este un muzical, Gheorghe fiind un violonist care cântă doar muzică clasică. E o poveste interesantă, iar în fundal se aude în permanență vioara lui Gheorghe, cu balade de la Ciprian Porumbescu până la Vivaldi.

Sursa foto principal: Ziarul Metropolitan

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus