X
scena muzeu tiff 2

Muzeul Astra va avea o nouă scenă pe lac. Cu un nivel subacvatic și 2.000 de locuri în față

Reprezentanții Muzeului Astra au demarat procedurile de reconfigurare a scenei de pe lacul din Dumbravă. La peste 35 de ani de la construirea actualei scene, muzeografii plănuiesc una capabilă să găzduiască evenimente majore, la care să poată fi primiți 2.000 de spectatori.

De la 145 de mp, la 230 de mp și de la un singur nivel, la două niveluri, dintre care unul sub apă. Acestea sunt câteva din obiectivele proiectului de reconfigurare a scenei de pe lacul din cadrul Muzeului Astra, proiect care include și amenajarea actualelor gradene din față sub forma unui amfiteatru.

Un viitor nivel sub apă

Actuala scenă are dimensiunea de 13×11 m, fiind susținută de stâlpi de beton la aproape un metru deasupra apei și la aproape 12 metri distanță de mal, de care este legată cu două pasarele de beton. Scena a fost prevăzută și cu stâlpi metalici rabatabili, pentru a o instalație de acoperire, care nu funcționează de mai aproximativ zece ani. În plus, atât stâlpii de susținere, cât și grinzile scenei prezintă evidente semne de degradare, la fel ca și gresia care acoperă scena.

Scena a fost construită în 1983, fapt care face ca aceasta să fie uzată și moral. ”Această scenă nu prezintă dotări și configurații arhitecturale capabile să găzduiască evenimente majore, care să crească vizibilitatea muzeului”, se arată în tema de proiectare pregătită de Muzeul Astra, pentru angajarea unei companii care să proiecteze întreaga zonă. În plus, nici gradenele amenajate în fața scenei nu rezonează cu imaginea de ansamblu a lacului și împrejurimilor.

”Tema proiectului este găsirea de soluții pentru îmbunătățirea amfiteatrului a scenei de spectacole, realizarea unei acoperiri a scenei, precum și îmbunătățirea instalației electrice de distribuție, care să permită alimentarea echipamentelor de sunet și lumini”, cer reprezentanții Muzeului Astra, în cadrul unei proceduri de achiziție publică a serviciilor de proiectare, dar și de asistență tehnică pe durata execuției lucrărilor.

Viitoarea scenă va fi mai apropiată de mal

Viitoarea scenă va fi mai apropiată de mal

Pentru acest lucru, va fi necesară demolarea actualei construcții, în locul căreia să fie ridicată o scenă de 230 de mp, cu regimul de înălțime subsol și parter. Iar subsolul va trebui să fie sub nivelul apei. ”La subsol, scena să fie dotată cu spațiu subacvatic de depozitare (cuprinzând lift, spațiul propriu-zis de depozitare pentru echipamentele de sunet și lumini și scară de acces cu trapă), având o formă de dreptunghi alungit și comunicând cu malul prin două poduri de acces, făcând legătura cu zona de la baza amfiteatrului. Scena va fi dotată cu sistem de acoperire semipermanent, cu membrană tensionată. Platforma de scenă nou construită trebuie prevăzută cu o suprafață de călcare adecvată unei game largi de spectacole, precum și cu o capacitate de echipare ridicată”, se arată în tema de proiectare.

Legătura între scenă și subsolul tehnic va trebui asigurată și cu ajutorul unui lift, iar distanța față de mal va trebui redusă ”pentru a îmbunătăți relația dintre spectatori și performeri”.

Mii de locuri în față

Dacă tot va avea o nouă scenă pe lac, Muzeul Astra va reconfigura și actualele gradene sub forma unui amfiteatru, cu gradene așezate pe iarbă și un sistem de acoperire semipermanent. Astfel, în fața scenei vor urma asigurate 600 de locuri pe gradene, plus alte 400 de locuri suplimentare pe peluza dintre gradene. În plus, reprezentanții celui mai întins muzeu sibian cer ”posibilitatea de extindere cu încă 1.000 de locuri (2.000 de locuri, în total) în zona înierbată dinspre pădure, pe scaune pliabile”, se mai arată în documentația de licitație.
De altfel, în fața scenei va trebui amenajată o pajiște cu iarbă de trafic intens pe o suprafață de 800 de mp. Lucrările proiectate presupun și îndiguirea lacului pe o lungime de 250 de metri.

Scenă acoperită, dar încadrată în peisaj

Viitoarea scenă va trebui să fie acoperită cu o membrană tensionată, demontabilă, dar, în același timp, rezistentă la expunere în aer liber pe perioade mai lungi. În afară de a oferi o vizibilitate corespunzătoare și o acustică bună, sistemul de acoperire va trebui să nu afecteze ”vizibilitatea morilor dinspre amfiteatru (aspectul peisagistic fiind determinant în alegerea locației)”. ”Membrana va fi ancorată în patru puncte pe mal, zece puncte pe câmpul apei (pe piloni fundați pe fundul lacului) și în patru puncte pe stâlpi înalți de bară rotundă, montați și ei pe pilonul fundați pe malul lacului”, se mai arată în documentația de licitație pregătită de reprezentanții Muzeului Astra. Proiectul trebuie să prevadă și echiparea scenei cu instalație de sonorizare, video și scenotehnică.

Sistemul de acoperei al viitoarei scene nu va trebui să obtureze imaginea morilor de pe fundal

Sistemul de acoperei al viitoarei scene nu va trebui să obtureze imaginea morilor de pe fundal

Viitoarea scenă va trebui să aibă o perioadă de funcționare de minim 30 de ani.

Contract de 210.000 de lei

Firmele interesate de proiectarea viitoarei scene, de întocmirea dosarului de autorizare a construirii și de asistență tehnică pe perioada execuției lucrărilor au termen de depunere a ofertelor ziua de 15 octombrie. Bugetul alocat de Muzeu acestui contract este de 210.011 lei, fără TVA. Termenul de realizare a proiectului este de 60 de zile de la data semnării contractului.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      Silviu

      Din pacate chiar asta este termenul potrivit pentru ce s-a intamplat vara asta in muzeu…circ! O mare parte din spectacole nu au avut nici o legatura cu tematica muzeului. Suntem constienti ca intretinerea unei asemenea bijuterii culturale implica costuri imense, dar sa aduci in muzeu chiar orice pentru bani este grotesc. Iar CJ Sibiu nu are nici un cuvant de spus, se bucura ca mai scuteste niste bani.

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    alonso

    ce liniste si saracie era… ce zgomot si bogatie va fi… unde vor parca 2000 /2 = 1000 de autoturisme? (1000 autoturisme x 3 metri loc de parcare (spic) = 3 km de parcare? de la hilton pana la intersectia spre cisnadioara…)

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Toma

    2000 de locuri?Pentru cine?N-au fost atatia spectatori la toate spectacolele laolalta!De cand conducerea muzeului a alungat sibienii prin preturi neverosimile la bilete si mai ales la abonamente,aleile muzeului sunt mai mult goale.Degeaba se screm cei din conducere cu tot felul de idei de doi bani dar alegerea a fost facuta!Cunosc multi sibieni care au renuntat de a mai vizita muzeul saptamanal cum o faceau in anii trecuti.Sa ne intelegem: nu mergem acolo sa vedem proiecte megalomanice gen trasee enduro, cladiri scufundate sau tiroliene!Acolo se merge pentru o oaza de liniste, o gura de aer proaspat,pentru o plimbare la umbra satului din padure ori pentru a admira casute de o rara frumusete.Iar cei care nu inteleg treaba asta pot pleca!Fara regrete!

Lasă un răspuns către Toma Anulează răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact