X
apartamente

Nou versus  vechi. Ce apartament își cumpără sibienii?

Piața imobiliară din Sibiu se află pe o linie de plutire. Se contruiește, dar se și cumpără. Chiar și așa, lumea a prins gustul apartamentelor vechi, în pofida celor noi. Cei mai mulți sibieni sunt în căutarea apartamentelor vechi grație zonei mult mai centrale. În ceea ce privește prețurile, un apartament nou se vinde la aproximativ același preț cu unul vechi.

În aceste momente, Sibiul se află într-un echilibru. Agenții imobiliari spun că puterea de cumpărare este puțin mai scăzută față de anul trecut dar, chiar și așa, nu sunt motive de îngrijorare.

Aceleași prețuri 

La o simplă căutare pe site-urile de anunțuri, descoperim sute de apartamente scoase la vânzare. Diferențele de preț sunt mici, dotările însă diferă.  De exemplu un apartament cu doi camere nou, pe Calea Cisndădiei se vinde la 45000 de euro, în vreme ce un apartament cu același numpăr de camere, dar într-un apartament vechi din Terezian este scos la vânzare cu 49 de mii de euro.

Locuitorii Sibiului sunt în căutarea unui apartament vechi. Asta pentru că, de câțiva ani, se construiește la periferiile orașului și mulți își doresc să stea într-o zonă mai centrală.

„Tendița este mare spre apartamentele vechi. Majoritatea le cumpără pentru investiții și le convine zona pentru că se închiriază mai ușor. E altceva. Și pentru cele noi e cerere, dar nu ca anul trecut. Au început să ceară pe cele noi aceiași bani ca pe cele vechi. 1000 și 1100 de euro pe mp. Dacă e să facem un calcul achiziție teren, manoperă să știți că e justificat prețul. Cei care își caută un apartament pentru a locui acolo sunt majoritatea tineri. Un apartament din oraș se vinde mai ușor, decât la periferii. Hipodroamele, că Mihai Viteazul este inclus, Ștrand, Cireșica sunt cele mai dorite zone”, spune Sergiu Dordea, reprezentantul unei agenții imobiliare.

Screenshot 2019-10-06 at 10.04.39

Ba mai mult, cei care vând apartamente vechi nu se uită la zonă. Fie că e un apartament din Terezian sau din zona centrală a orașului.

„Părerile sunt împărțite, unii vor apartamente noi, alții vor apartamente vechi. Preferate, din ce am observat în ultimul timp, sunt apartamentele vechi. Zona este cel mai important criteriu în alegerea apatamentului. În centru, nu s-a mai construit, ci numai la periferie: Calea Cisnădiei, Calea Șurii Mici, Lazare și sunt oameni care vor mai central, pe Mihai Viteazu, Calea Dumbrăvii și acolo sunt construcții vechi, nu noi. Ca prețuri, am observat că sunt cam aceleași, merg cu 1000 -1100 de euro pe mp. Nici nu mai țin cont dacă e în centru, dacă e în Terezian, înmulțesc suprafața cu această sumă”, spune reprezentantul unei alte agenții imobiliare.

Screenshot 2019-10-06 at 10.06.18

Ce spun sibienii? 

Robert este din Sibiu și de puțin timp s-a mutat în propriul apartament. Însă nu l-a cumpărat nou.

„Mi-am îndreptat atenția spre apartamentele vechi, iar cel mai puternic argument care m-a determinat să fac asta este zona. Nu îmi e tot una să stau pe Mihai Viteazu sau pe Calea Cisnădiei. Ca preț, nu a fost mai ieftin decât dacă mi-aș fi luat unul nou și clar trebuie să fac investiții. Dar zona este considerabil mai ofertantă”, povestește sibianul.

Paul în schimb, un tânăr de 24 de ani a ales să-și cumpere un apartament nou, pe Calea Cisnădiei.

„Varianta de a cumpăra un apartament nou a venit în primul rând din raportul dintre preț, calitate și zonă. Dincolo de acestea, pentru mine alegerea unei locuințe tocmai construite a venit cu avantajul că ajustările le-am putut face încă din prima fază, fără grabă și fără a resimți deranjul din casă. În plus, pe termen lung, este un bloc mai sigur decât cele care au deja „vechime”, având și un aspect mai îngrijit, respectiv o compartimentare mai modernă și utilă a camerelor”, spune Paul.

Acesta s-a mutat într-un apartament cu trei camere și a plătit 45.000 de euro, ulterior investind peste 20.000 de euro pentru finisaj și mobilă.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

10 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Fane

  Ce construiți voi la sb, se poate spune doar că e nou. In rest, fie că e casa sau ap, totul este execrabil, înghesuit, urat arhitectural, case in 220 mp cuntot cu casa, case in care nu intră lumina, soare etc. Prost orientate, hidoase, dar “de calitate” !

  Te lipsești de așa ceva! Mai bine la Vâlcea decât la Sibiu!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mama leone

  Nu mi-as cumpara pt. nimic in lume un apartament nou. Or fi mai bine compartimentate decat cele ceausiste, insa executia si materialele sunt f. slabe. Plus ca dai o gramada de bani pe benzina si stai blocat si nervos in trafic pt. ca sunt construite in extravilanul Sibiului.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Hercule Poirot

  Dar locuințele din zona Piața Mare, unde concertele zgomotoase se prelungesc după ora la care începe perioada legală de liniște – și nimeni nu ia vreo măsură – cum se vând oare ?

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   realistul

   Pt. locuintele acelea, un om de rand nu are bani. Nu vedeti ca o garsoniera se vinde cu 45 000 de euro pt. ca poate fi inchiriata in regim hotelier.?

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Muc the little

  Hercule tată, te stiam mai dibaci in intuitie. Cum sa se vanda? La preturi de Bruge sau Wiena. Ca doar stii bine ca românii ( in general ) sunt fuduli si putred de bogati fata de ce declara public.
  Uite numa ce masini roiesc prin târgusorul nostru si ce talente si fitze se afiseaza. Astea toate inseamna BANI, indiferent de cum califici gusturile in esenta vorbim de bani, multi, mult prea multi fata de cum ne plagem ca e greu in Ro……

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  !!!!!

  Treaba e simpla.
  Cele vechi sunt supraevaluate, unele cu dotarii de ani 80 iar preturi de ani 2050 dar parerea mea mult mai bine construite
  Cele noi sunt la preturi mai normale dar destul de prost construite.
  Bine construit-rau construit = nu ma refer ca si suprafata, dimensiuni ci la materialele din care sunt construite, grosimea peretilor s.m.d

  Mai este o catergorie: Cele noi construite cu materiale de calitate si preturi mult peste preturile de pe piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact