X
photo-1518135714426-c18f5ffb6f4d

Procurorul general interimar cere eliminarea posibilităţii împăcării dintre victime şi hoţi

Şeful interimar al Parchetului general, Bogdan Licu, i-a cerut astăzi ministrului Justiţiei, Ana Birchall, ajutorul pentru a adopta o modificare legislativă care să elimine posibilitatea ca victimele să se împace cu hoții. Bogdan Licu spune că posibilitatea împăcării dintre hoț și victimă „nu a condus la reducerea infracționalității în perioada de referință 2013-2019”, relatează G4media.ro.

Apelul lui Licu vine după ce, numai în primul semestru al acestui an, procurorii din toată ţara au soluţionat peste 7.400 de dosare de furt, iar numărul acestora nu a scăzut după ce, în 2012, a fost introdusă posibilitatea clasării dosarului dacă victimele se împacă cu hoţii. Dintre cele peste 7.400 de cazuri, 3.932 de dosare au fost închise pentru că părţile s-au împăcat, iar alte 604 cazuri au fost clasate pentru că victima şi-a retras plângerea. Numărul dosarelor închise astfel depăşeşte cu mult numărul inculpaților trimiși în judecată pentru furt în semestrul I al anului 2019, adică 2.871 de persoane.

„Se observă că se înregistrează o tendință de scădere continuă a numărului inculpaților trimiși în judecată, mai mică însă decât a procentului de creștere a numărului soluțiilor de clasare prin împăcarea părților și retragerea plângerii prealabile. Prin urmare, criminalitatea în materie nu a scăzut, însă s-a redus fermitatea reacției sistemului judiciar față de acest fenomen”, a conchis Parchetul general, potrivit unui comunicat de presă.

Citiți mai multe despre problema împăcării între victime și hoți în interviul pe care Sebastian Veștemeanu, șeful Poliției Municipiului Sibiu, l-a acordat reporterului Turnul Sfatului:

Sebastian Veștemeanu, șeful Poliției Municipiului Sibiu: „Infractorii sunt foarte relaxați în momentul de față”

 

Sursa: g4media.ro

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Anonymus

    asta trebuia demult timp facut si mai mult modificata legea ca Politia fie ea Locala sau Municipala ori de alta natura sa intervina si sa aplice legea fara sa aiba nevoie de un denunt sau o reclamatie, din oficiu sa intervina si sa aplice amenzi si sa pedepseasca pe cei care sunt certati cu legea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact