Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Cimitir descoperit sub vechea hală Balanța

Cimitir descoperit sub vechea hală Balanța

Mai multe schelete umane au fost descoperite în cartierul Lazaret, după ce s-au făcut săpături în zona fostei fabrici Balanța, acolo unde acum se construiesc blocuri. Potrivit specialiștilor, resturile umane confirmă faptul că pe acea locație ar fi fost un cimitir în urmă cu câteva sute de ani. Osemintele găsite vor fi relocate. 

Pe locul unde acum câteva sute de ani se afla un cimitir, ulterior s-a ridicat fabrica Balanța. Persoanele îngropate acolo nu au mai fost însă relocate, acesta fiind și motivul pentru care acum au fost găsite câteva zeci de schelete.

„Ce au descoperit arheologii sibieni în Cartierul Lazaret aduce informații noi despre istoria orașului în general. Foarte puțin se știa despre această zonă. Dacă este să consultăm hărțile istorice din 1875-1880, chiar 1914, nu găsim informații despre existența acestui cimitir. De aceea, nici lucrările de specialitate nu l-au preluat și nu l-au menționat ca un cimitir existent în sine. Probabil că el a fost inclus în ceea ce a însemnat Lazaretul care a și dat numele acelei zone. Oamenii descoperiți acolo sunt oamenii cu o anumită stare materială proastă, poate marginali ai comunității. De aceea este totuși o descoperire importantă arheologică atunci când poate nu ne mai așteptam să găsim ceva spectaculos în orașul Sibiu. Cimitirul cu siguranță dacă a funcționat, a făcut-o până undeva spre mijlocul secolului al 19-lea, poate un pic după. Să nu uităm că deschiderea Cimitirului Municipal al finalul secolului al 19-lea practic suspendă funcționarea tuturor celorlalte cimitire”, explică Răzvan Pop, istoric.

Prezența oaselor umane în această zonă a fost confirmată de Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu, iar reprezentanții vor transmite o poziție oficială în cursul zilei de astăzi.

Foto: arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Jacobus Hentmanisse

Acum 4 ani

Da, nu ma mira. Ma si miram sa nu se gaseasca ceva. Ma gandeam ca posibil a fost exhumat in anii 1930 cand au aparut acolo halele si mai tarziu de comunisti la extindere. Dar exista! Consultati aici va rog, cimitirul apare (notat/e cu cruce) pe hartile habsburgice de secol 19 (circa anii 1860) dar nu si pe cele din secol 18 (circa 1770), mapire.eu https://mapire.eu/en/map/europe-19century-secondsurvey/?layers=here-aerial%2C158%2C164&bbox=2688932.8335586693%2C5748055.869344901%2C2691949.7075188%2C5749011.332198465 Cu siguranta este vorba de un cimitir de ciumati, unde erau ingropati bolnavii izolati in lazaret.
Raspunde

pop2

Acum 4 ani

inseamna ca viitorul carteier de blocuri va fi bantuit?
Raspunde

Jacobus Hentmanisse

Acum 4 ani

Inseamna ca pamantul e posibil contaminat cu Yersinia Pestis. Iar domnisorul Razvan P. sa mai studieze hartile istorice, sunt destule si cam toate online, daca tot 'suntem' istoric.
Raspunde

Antrenor de ursuleti

Acum 4 ani

in Iarna 1972 sa sapat un sant acolo, eu am vazut cu ochi mei oase si capete aruncate pe strada asa ca se stia pr vremea comunistilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus