Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Ortodocșii din Bradu au biserica lor. Timp de 20 de ani slujbele se făceau alternativ în biserica veche greco-catolică

Ortodocșii din Bradu au biserica lor. Timp de 20 de ani slujbele se făceau alternativ în biserica veche greco-catolică

Creștinii ortodocși din Bradu au, începând din această săptămână, propria biserică ortodoxă, după ce timp de aproape 20 de ani au participat la slujbele religioase în vechiul locaș de cult din localitate, ce aparține comunității greco-catolice. Construcția bisericii ortodoxe a început în 2009, iar din 2012 a urmat etapa picturilor. Duminica fost sfințită de mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza.

biserica bradu

Credincioşii din Bradu şi-au văzut împlinit visul de a avea propriul locaş de închinare, vechea biserică din sat fiind în proprietatea comunităţii greco-catolice. Slujbele religioase au fost oficiate alternativ în această veche biserică timp de mai bine de 20 de ani, iar în anul 2009 s-a aşezat piatra de temelie pentru noua biserică din sat, a comunităţii ortodoxe. Lucrările de zidire s-au încheiat în anul 2012, iar mai apoi locaşul a fost înfrumuseţat, pictat şi pregătit pentru sfintele slujbe, au anunțat reprezentanții Arhiepiscopiei Ortodoe a Sibiului și ai Mitropoliei Ardealului.

Noua biserică va purta hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

După slujba de sfinţire a fost oficiată Sfânta Liturghie. În soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Avrig, Vasile Gafton, parohul Vasile Nechifor şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Braşov.

biserica bradu sfintire

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă, părintele vicar-administrativ tâlcuind Evanghelia duminicală, a învierii fiului văduvei din Nain.

La finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurenţiu l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul de la Bradu, părintele Vasile Nechifor. Este vorba despre un rang onorific bisericesc care se conferă preoților cu o activitate pastorală excepțională. Preoții care au un asemenea rang poartă ca semn distinctiv un brâu roșu și o cruce pectorală, iar la serviciile religioase și o bederniță, singura diferență față de preoții iconomi fiind purtarea crucii pectorale.

biserica bradu Streza

De asemenea, ierarhul i-a oferit părintelui Nechifor şi distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici”, în semn de apreciere a activităţii pastorale deosebite din comunitatea ortodoxă de la Bradu.

Mitropolitul i-a felicitat pe credincioşii din Bradu pentru implicarea lor în construirea bisericii şi i-a îndemnat să rămână ataşaţi de valorile străbune.

„Când facem o faptă bună nu creăm bucurie doar celui căruia am făcut fapta, ci ne bucurăm şi noi. Fiecare faptă bună are treptele ei, iar cea deplin bună este atunci când ne aduce bucurie, când ne dorim din toată inima să bucurăm pe altul, ca să fim şi noi împăcaţi sufleteşte. La fapta aceasta minunată aţi participat cu toţii şi vă binecuvântăm”, a spus ierarhul.

biserica bradu sfintire 2

Credincioşii au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina, iar aici au cinstit racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

"Cand va rugati, nu fiti ca fatarnicii carora le place, prin sinagogi si prin colturile ulitelor, stand in picioare, sa se roage, ca sa se arate oamenilor; adevarat graiesc voua: si-au luat plata lor. Tu insa, cand te rogi, intra in camara ta si, inchizand usa, roaga-te Tatalui tau, Care este in ascuns, si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie. Cand va rugati, nu spuneti multe ca paganii, ca ei cred ca in multa lor vorbarie vor fi ascultati. Deci nu va asemanati lor, ca stie Tatal vostru de cele ce aveti trebuinta mai inainte ca sa cereti voi de la El".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus