Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Cimitirul de la Balanța: Nu există nici o legătură între morminte și vechea leprozerie

Cimitirul de la Balanța: Nu există nici o legătură între morminte și vechea leprozerie

În zona fostei fabrici Balanța a fost redescoperit vechiul cimitir din Lazaret. În 2018 au pornit investigațiile preliminare, iar în perioada martie – august 2019 au fost cercetate 55 de morminte. În regim de urgență s-a delimitat granița nordică, dar nu a fost stabilită și granița estică, considerându-se că se întinde sub strada Lazaret. Din cauza lipsei detaliilor antropologice și patologice, nu se poate face o legătură între morminte și vechea leprozerie.

Descoperirea osemintelor din zona fostei fabrici Balanța, nu reprezintă descoperirea unor morți în condiții suspecte, ci despre redescoperirea vechiului cimitir din Lazaret. Cimitirul apare figurat pe hărțile istorice din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, din acest motiv Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu a cerut investitorilor din zonă, încă din 2018, realizarea unor investigații preliminare – un diagnostic arheologic.

După investigațiile realizate de Muzeul Național Brukenthal, pe parcela din strada Calea Gușteriței, numărul 21, a fost identificată o parte din cimitir. În perioada martie – august 2019 au fost cercetate 55 de morminte. Din analiza raportului a rezultat că cimitirul se întinde și înspre nord, în parcela învecinată. Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu a anunțat beneficiarul parcelei, solicitând realizarea unei investigații specifice în regim de urgență. Astfel, s-a conturat și limita nordică a cimitirului. În acest moment se realizează lucrări în vederea descărcării terenului de sarcină arheologică. Încă este neclară limita estică a cimitirului, dar există suspiciunea că ar putea fi sub actuala stradă Lazaret. Până la clarificarea limitei estice, toate intervențiile de construire din zonă să fie aprobate pe baza avizului de la Direcția Județeană de Cultură.

 

Din luna august, după trei luni de la descoperirea primelor morminte, Direcția Județeană de Cultură a primit sesizarea din partea Muzeului Național Brukenthal. În acel moment, exista doar o singură construcție deasupra cimitirului, așadar de atunci puteau fi demarate demersurile necesare salvării mormintelor. În prezent au mai fost realizate alte două construcții a căror impact asupra cimitirului vor fi stabilite doar la finalul analizelor.

După datele obținute, osemintele au fost îngropate pe aceeași parcelă în condiții necunoscute, într-o groapă comună dinspre strada Lazaret. Nu se poate face legătura între aceste morminte și vechea leprozerie, din lipsa detaliilor antropologice și patologice.

Cimitire similare în Sibiu sunt în zona Spitalului Clinic Județean de Urgență, a parcului din Piața Cluj și în imediata vecinătate, pe parcelele primelor imobile între strada Reconstrucției – strada Râului – strada Grădinarilor. Zonele sunt în plină dezvoltare, iar lipsa noilor descoperiri pare puțin probabilă.

„Nu ne rămâne decât să mizăm pe bunul simț sibian și pe responsabilitatea civică a cetățenilor care, sperăm să se manifeste și în domeniul respectării patrimoniului, la fel de intens cum se manifestă în alte domenii”, spune Valentin Delcă, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Literatul T.

Acum 4 ani

Vor face lepră toți cei care își iau casă peste groapa comună a leproșilor. Bacilul leprei rezistă în pământ inactiv 1000 de ani. E scris blestem cu sânge pe toți cei care vor deranja locurile de veci ale acelor oameni nefericiți. Cumpărați case acolo și nu vă veți bucura de liniște nicio secundă.
Raspunde

@Literatul T.

Acum 4 ani

Lepra este o boala extrem de rara care SE POATE TRATA!Prostia si rautatea sunt,in schimb,incurabile!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Silviu

Acum 4 ani

Vor face si ciuma ,chiar bubonica! Aferim !
Raspunde

ISTORICUL

Acum 4 ani

Numărul total al persoanelor care au suferit din cauza leprei nu poate fi estimat. Chiar dacă lepra a fost eliminată global în anul 2000 (cu doar un caz de îmbolnăvire la 10.000 de persoane), conform informațiilor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în lume au fost 213.899 de noi cazuri în 2014, 94% dintre pacienți provenind din 13 țări: Bangladesh, Brazilia, Republica Democrată Congo, Ethiopia, India, Indonesia, Madagascar, Myanmar, Nepal, Nigeria, Philippines, Sri Lanka și Tanzania. India, Brazilia și Indonezia fiind țările din care provin 81% din bolnavii de lepră. În momentul de faţă multe ţări din Asia, Africa şi America Latină înregistrează între 1 milion şi 2 milioane de oameni care au rămas cu handicap vizibil şi ireversibil din cauza bolii. DOMNE AJUTA !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus