Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Vicerectorul celei mai mari universități din Cambodgia, despre Sibiu: Este un oraș mic, liniștit și cu multă natură

Vicerectorul celei mai mari universități din Cambodgia, despre Sibiu: Este un oraș mic, liniștit și cu multă natură

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu are parteneriate cu mai multe universități din lume, iar una dintre acestea este Royal University of Phnom Penh din Cambodgia. Unul dintre conducătorii instituției s-a aflat zilele trecute la Sibiu, ca invitat la aniversarea de 50 de ani a ULBS, iar noi am reușit să schimbăm câteva cuvinte despre impresiile pe care le are despre universitatea sibiană și despre oraș.

Royal University of Phnom Penh este universitatea de stat din Cambodgia și este cea mai mare instituție de învățământ superior din țară. ULBS colaborează cu aceasta de 10 ani. În această perioadă, studenți din Sibiu au plecat la studii în Cambodgia și invers – tineri din sud estul Asiei au venit în centrul României.

Phal Des este vicerectorul universității asiatice din august 2011 și face des naveta în România, cel mai mult în Sibiu. În weekendul care a trecut s-a aflat printre invitații universității sibiene la aniversarea de 50 de ani de la fondarea instituției. Des a absolvit matematica, a urmat un master în științe inginerești, a studiat în Belgia și a publicat aproape zece lucrări de cercetare în domeniul IT. L-am întâlnit sâmbătă în Muzeul ASTRA, acolo unde participa alături de colegii săi sibieni la evenimentul de încheiere a festivităților.

Acesta s-a arătat impresionat în special de locul în care este amenajat muzeul, dar și de programul artistic pregătit de ULBS.

„Suntem aici timp de 4 zile. Am venit să participăm la aniversarea de 50 de ani a ULBS, dar și la unele activități pe care le avem în cadrul colaborării cu universitatea din Sibiu. Parteneriatul nostru este de 10 ani, din 2009, construit în special în cadrul programului Erasmus”, ne-a spus Phal Des.

Vicerectorul celei mai mari universități din Cambodgia spune că în prezent în Sibiu se află șapte doctoranzi de la instituția pe care o conduce pentru cercetări și studii.

Phal Des a mai fost în România și nu numai în Sibiu, însă acest oraș îi place cel mai mult.

„Sibiul este un oraș mic, cu puțin trafic rutier și liniștit. Iar natura, aici în Muzeul Dumbrava, este foarte faină. În octombrie, culorile sunt foarte frumoase și mie îmi place să fiu aproape de natură. Am fost și în București. Acolo este un stil diferit. E un oraș mare, parlament mare, doar clădiri. Pentru mine e importantă însă natura”, a descris profesorul.
Despre colaborarea cu ULBS spune că aduce rezultate bune în special pentru tinerii din Asia. „Avem mulți studenți care învață aici. Unii dintre ei, la jurnalism, alții – la Inginerie, unde sunt programe bune pentru cei care vor o carieră în IT. Unul dintre absolvenții noștri care a studiat Jurnalismul aici a plecat în New York, unde activează cu succes”, s-a lăudat vicerectorul Royal University of Phnom Penh.

Potrivit Departamentului de Relații Externe al ULBS, colaborarea dintre ULBS și universitatea din Cambodgia este una foarte bună încă din timpul programului Erasmus Mundus, timp în care peste 25 studenți cambodgieni au venit la Sibiu, efectuând fie mobilități de studiu de scurtă durată (1 an academic), fie au studiat un ciclu complet de licență și/sau masterat. Respectiv, din partea ULBS un student a studiat un an în Cambodgia, la RUPP.

„Internaționalizarea instituțională reprezintă una dintre prioritățile principale ale Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, inclusă în programul său de dezvoltare strategică. Au fost întreprinse acțiuni specifice pentru dezvoltarea și consolidarea cooperării cu universitățile europene, precum și cu universități din întreaga lume, colaborările cu universitățile asiatice fiind unele dintre cele mai active. Aceste cooperări academice permit studenților și personalului academic să cunoască alte sisteme de învățământ, iar pe de altă parte să promoveze în străinătate valorile universității din Sibiu. Activitățile internaționale sunt un obiectiv major pentru ULBS. Toate eforturile colective s-au concentrat pe creșterea gradului de internaționalizare și pe îmbunătățirea vizibilității universității în străinătate. În prezent, ULBS este membru al celor mai importante organizații internaționale și rețele academice”, ne-a spus Daniela Preda, directorul Serviciului Relaţii Internaţionale și Programe Comunitare a ULBS.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Ion Ionescu

Acum 4 ani

Parteneriatul dintre Ulbs si o univ din Cambidgia spune totul despre aceasta universitate. Dar e bine, rectorul si acolitii sai pot merge intr-o tara exotică pe banii altora, ca pe salariile lor babane nu merg nici pana la Brașov. Ce rusine colosală!
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

N-ati inteles, domnu Ionescu? Pai din Cambogia n-or sa vina in viitor doar muncitori, ci in numar mare si absolventi cu diplome care sa-i inlocuiasca pe cei plecat in "Diaspora".
Raspunde

Inspectorul Javert

Acum 4 ani

Cambodgia ? nu cumva este țara unde KMERII ROŞII i -au obligat pe toți orăşenii să se mute la țară şi să muncească pământul ,asta în timp ce au asasinat vreo 2 000 000 de oameni care erau ,,duşmani ai poporului"?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus