Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

669. Ultimul protest al comunității Vă vedem din Sibiu: ”e material de studiu pentru politicienii europeni” VIDEO

669. Ultimul protest al comunității Vă vedem din Sibiu: ”e material de studiu pentru politicienii europeni” VIDEO

Cu spatele. Așa au stat vineri, 11 octombrie 2019, de la ora 12:00, majoritatea protestatarilor din cadrul comunității Vă vedem din Sibiu, veniți pentru un ultim mesaj către politicienii pe care i-au urmărit timp de 669 de zile, consecutive. 

Fețe cunoscute, prieteni între ei, lecturând o carte, purtând o foaie cu un mesaj sau, pur și simplu, privind în tăcere. Una din imaginile celor care au participat la ultimul protest al comunității Vă vedem din Sibiu în fața sediului PSD Sibiu. La o distanță de 669 de zile după acel 11 decembrie 2017 (vezi foto principală), a doua zi după căderea guvernului susținut de PSD și condus de Viorica Dăncilă, sibienii comunității Vă vedem s-au reunit pentru un ultim protest. Deocamdată. ”Un ultim protest pentru că azi a fost ședință de guvern. Ultima a acestui guvern, în fond. PSD a ieșit rușinos din politică și, sper eu, din istorie. Să nu uităm că acest partid care azi pare aproape inofensiv și prăbușit a fost la un pas să declanșeze sancțiuni oficiale împotriva României, a fost la un pas să ne transforme într-o oaie neagră a Uniunii Europene. Nu știu dacă au înțeles ceva din asta și de aceea cred că vor ieși din istorie. E miraculos că am reușit să rezistăm atâta vreme și să oprim acest tăvălug care părea atotputernic”, spune Radu Vancu, poetul, scriitorul și universitarul (printre altele) care a devenit în timp un fel de purtător de cuvânt al comunității născută ca reacție împotriva abuzurilor unui partid câștigător absolut al alegerilor de la finele lui 2016.

Repararea legilor Justiției, rezolvarea votului pentru Diaspora, alegerea primarilor în două tururi, desecretizarea actelor referitoare la protestul din 10 august, repararea ordonanței 114 sunt lucruri pe care cei de la Vă vedem le așteaptă de la următoarea guvernare. ”Sunt lucruri de făcut, guvernarea care vine nu are o misiune ușoară, dimpotrivă. Ce mi se pare limpede e că la Sibiu s-a creat o comunitate de anticorpi care va reacționa de fiecare dată când e nevoie. Încheierea eventuală a protestului zilnic de la ora 12:00 nu înseamnă dispariția acestei comunități. Vom fi aici, vom face și agore, vom reacționa dacă va fi nevoie”, promite Radu Vancu. Potrivit lui, prin plecare PSD de la guvernare, obiectul protestelor lipsește deocamdată. Însă noi proteste de acest gen ar putea apărea în fața sediilor altor partide, ”la nevoie”. ”Eu sper să nu fie nevoie. Pe de altă parte sunt sigur că onestitatea ne obligă să reacționăm față de fiecare partid care derapează grav. Nu doar față de PSD”, mai arată Radu Vancu.

Radu Vancu Radu Vancu

El consideră că printre principalele reușite ale protestelor generate de comunitatea Vă vedem din Sibiu este și faptul că a demonstrat perseverența societății civile românești. ”Am arătat că putem ieși în stradă pentru valori abstracte, precum sunt statul de drept și justiția, sute de zile la rând. Dacă m-a dezamăgit ceva, aceea a fost reacția celor care ar fi trebuit să fie niște parteneri de dialog. În 11 decembrie 2017, prima reacție a celor din partid a fost să tragă perdelele. Mi se pare emblematic pentru reacția PSD în fața României și a Europei: izolarea, ermetizarea, închiderea etanșă față de temele reale străzii. Orice politician responsabil ar fi ieșit să discutăm”, arată Radu Vancu. El amintește de primele reacții oficiale ale PSD: acuzații referitoare la blocarea yalelor cu scobitori, la furtul steagurilor sau la faptul că Donald Trump, președintele SUA, urăște mișcarea de la Sibiu. ”M-a dezamăgit politicianismul lor de modă veche, impostura, lipsa de dialog”.

În Suedia, în Cehia, la Bruxelles sau la Berlin sunt doar câteva locuri în care reprezentanții Comunității vă vedem au fost invitați de politicienii Europei pentru a vorbi despre felul în care arată comunitatea, cum s-a construit și care este eficiența ei. ”Nu ca să flatez, dar comunitatea Vă vedem din Sibiu a devenit un fel de material de studiu pentru politicienii europeni. Cetățenii României știu acum că se poate reacționa demn, perseverent și eficient, în fața unei guvernări abuzive. Și avem datoria să denunțăm necontenit minciuna. Asta a făcut Vă vedem și asta trebuie să facă orice cetățean al României în continuare. În ceea ce privește comunitatea ca atare, cred că ne-am dezamăgi pe noi înșine dacă nu vom reacționa ferm și la fel de decent și de eficient în fața oricăror abuzuri viitoare. Avem datoria asta față de noi înșine”, mai adaugă Radu Vancu.

669

”Un grup de peste 60 de sibieni protestează în fața sediului PSD de lângă Piața Mare”. Așa începea știrea publicată de Turnul Sfatului pe 11 decembrie 2017 despre prima zi de protest a ceea ce avea să devină mișcarea Vă vedem din Sibiu. Comunitatea care a generat cel mai amplu protest din istoria Sibiului. 669 de zile la rând, de la zeci la sute de persoane, de la tineri la vârstnici, de la localnici la turiști, de la politicieni la sportivi, de la vară la iarnă, de la valize la oglinzi, 669 de zile la rând s-a tot protestat în fața sediului organizației județene PSD Sibiu. Zi de zi, de la ora 12:00 și până la bătăile ceasului din turnul catedralei evanghelice care anunțau 12:15, s-a protestat în tăcere împotriva politicilor susținute de PSD. Locul a devenit cunoscut sub numele de Zona liberă de corupție, iar amploarea acestei mișcări a fost dată mai ales de ecourile ei. Nu doar din România, ci și jurnaliști din toată Europa au venit să relateze despre mișcarea civică de la Sibiu, devenită un simbol al spiritului civic renăscut în țara noastră.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

44 comentarii

konrat

Acum 4 ani

Felicitari pentru ce ati facut!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Porfir Radauteanu

Acum 4 ani

Sa nu mai mor! Parca descrieti linia defensiva a armatei romane la Stalingrad. Inteleg ca o parte a acestui ziar are o anumita inclinatie politica, dar jurnalismul nu ar trebui sa fie echidistant? Mi-ar fi rusine in locul domniilor voastre
Raspunde

Cris

Acum 4 ani

Porfir bea un ceai si liniștești-te , nu fu ursuz ca faci riduri
Raspunde

Muc the little

Acum 4 ani

Doamne, ce imbecila natie suntem !
Raspunde

Pam Pam

Acum 4 ani

Ultima zi acolo? Se muta cumva pe Bâlea? Nu de alta dar sa taxeze si coruptia atat de evidenta si pe dreapta!!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dracu

Acum 4 ani

Voi ati contribuit fix 0 la suta in caderea guvernului. Sunt antipesedist genetic. Dar ceea ce faceti voi este profund inutil si lipsit de sens. Revolutiile politice se fac intotdeauna prin violenta. Nici macar caderea asta nu va insemna nimic. Romanul s-a pesedizat de-a lungul timpului. Va fi foarte foarte greu de schimbat asta...
Raspunde

S

Acum 4 ani

Romanul pesedizat, auzi la el. Adică 15% sau cât? Revoluții violente... Bai, cât ai, 13 ani? In rest, nu stiu de ce termina protestul, eu stiam ca a căzut guvernul dancila, nu PSD. Imediat face ponta alianță cu psd si iar avem guvern PSD. Adică deocamdată nu e mare diferență fata de căderea guvernelor grindeanu si Tudose. Pana nu vad guvern non PSD votat de parlament, nu s-a terminat nimic.
Raspunde

sibianul realist

Acum 4 ani

Au timp de pierdut, asta e! daca ar fi prinsi intr-o activitate serioasa n-ar avea timp pt. izmeneli de genul acesta! pacat de Radu!
Raspunde

cosmin

Acum 4 ani

Se vor muta in fata la PNL si USR
Raspunde

Zigma

Acum 4 ani

Abia astept sa vad daca dl profesor Vancu (daca mai e profesor, ca la ore nu prea merge) va protesta cand cei pe care ia sustinut ii vor taia salariul de la universitate..... Sau nu va cinta ca oricum ia bani din alte surse?!?
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

lui nu o sa ii taie nimeni din parale!ca are subventii de la stat
Raspunde

Leon Tetrakovsky

Acum 4 ani

Astea-s vechi înțepături literare între scriitori ??
Raspunde

IOO

Acum 4 ani

Sunteti siguri ca nu ar trebui sa va mutati in capatul celalat al cladirii? Ar fi mult mai util sa "o vedeti" si pe bunicuta FODOR. Ea CHIAR ca face ce o taie capul iar actiunea deciziilor ei e mult mai directa in ce priveste Sibiul...
Raspunde

Robert

Acum 4 ani

Îi aștept pe cei de la "va vedem" acum că au răpus balaurul să înceapă protestele pt a forța...noua putere să înceapă în sfârșit construcția autostrăzilor...spitalelor...școlilor! Punem pariu că nu iese nimeni pt asa ceva??? Nu asta contează în Romania..nu bunăstarea...confortul...siguranță ..educația poporului...ci doar luptă pt putere și apoi odată ajunși acolo sa nu mai facă nimic din ceea ce au promis...etc etc. Așa că...pleacă ai noștri...vin ai noștri. Oricum...încă odată...îi aștept pe va vedem la protest pt ceea ce spuneam.daca nu ies...e clar că nu a fost decit o....monarhie...o înșelătorie...interese ascunse...manipulare. și să nu.mi zică in caz că nu ies că...nu au timp!!! 2 ani...cum au avut???
Raspunde

Marius

Acum 4 ani

Pai iesi mata, domnu' Robert. Fa ce au facut oamenii de la Va Vedem si arata unitate, rezistenta, perseverenta.
Raspunde

Robert

Acum 4 ani

Scuze...in loc de ... monarhie...așa s a scris...citește...minarie
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

zexe

Acum 4 ani

Nu prea pușcă titlul cu cele spuse de impostorul cu țăcălie: „comunitatea Vă vedem din Sibiu a devenit UN FEL DE MATERIAL DE STUDIU pentru politicienii europeni”.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

cetateanul neturmentat

Acum 4 ani

Adica sunt cobai?! Vai de ei! Ce-au fost si ce-au ajuns!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

Dupa trecerea motiunii m-as fi asteptat la o manifestare uriasa de bucurie.Cind colo acelasi pseudo-protest lesinat.Nu tu artificii,nu tu riuri de sampanie..Nimic..Ceva nu-i in regula.Poate v-ati dat seama ,ca si Iohannis, ca fara ''Jos Guvernul PSD !'' ati cam ramas fara obiectul muncii (usoare)?Nu vreti sa recunoasteti da' chiar nu v-ati asteptat sa treaca Motiunea si acum,firesc,va ginditi daca nu cumva PSD v-a tras-o .
Raspunde

scepticul

Acum 4 ani

E ca in bancul acela: Cine a castigat razboiul rece? Trecerea motiunii chiar e un succes? Nu stiu, dar astept sa vad oamenii presedintelui la munca!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

biciclist

Acum 4 ani

Despre poluarea a-tot-stiutorilor: La celelalte comentarii am putut da doar 2 aprecieri :-(, apoi 10 voturi negative si la vreo trei m-am abtinut. Dintre aia 10, cred ca doar vreo 2 sunt pesedisti, iar ceilalti 8 sunt a-tot-stiutorii: sar grabnic sa ne zica cum stau lucrurile de fapt si cine/ce/cum trebuie sa faca sau nu cutare si cutare lucru. Fiecare a-tot-stiutor cu propria lui "stiinta" originala: sunt unici intre ei. Bineinteles, un a-tot-stiutor nu face *el* niciodata nimic... pentru ca el "stie"! - e de-ajuns.
Raspunde

Leon Tetrakovsky

Acum 4 ani

Mulțumim, mai ales că ultimul cuvânt din com-ul tău trădează un om nefamiliarizat cu limbajul decent al nostru, al protestanților(sic!)
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Absența efuziuni publice demonstrează acuitatea percepției populare : victoria opoziției se datorează defectării ALDE urmate de manevrele lui Ponta . Adevărata Forță este cea care a ținut constant in corzi PSD de 5 ani .
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 4 ani

Guvernul asta a cazut printr-o combinație a liberalilor cu securistul Basescu, Tariceanu, fostul lor aliat, precum si fostul premier, plagiatorul Ponta. In rest asta cu zece insi care stau si se uita la un zid sunt povesti.
Raspunde

Robert

Acum 4 ani

Marius....eu n.am ieșit și nu ies pt că de 30 de ani clasa politica e la fel!!!!! Așa că ..asta e destinul nostru...știm bine că din 90 s a format noua clasa politică și Ind de numele partidelor sunt la fel toți!!! Știu o să ziceți că e o forma de lașitate. Dar nu ...de ce sa ies sa susțin un partid știind bine că voi fii dezamăgit??? Prob d.voastra ați ieșit...bravo...dar dacă după ..alți...5 ...10 ani...sit e la fel...nu autostrăzi...scoli...spitale...etc etc....ce o sa mi răspundeți?????? Pt că sigur așa o să fie!!! Nu vedeți e aceiași placa deja....ăștia se pling de greaua mostenire lăsată de PSD.. că să aibă motiv sa nu facă nimic din ce contează pt țară și oameni. Că idee...i.au tot acuzat pe PSD că datorii....împrumuturi ..cheltuieli...etc. Deci stiau care e sit ...at ce de au vrut la putere ..ca sa ne spună că nu pot face nici ei nimic din cauza ...grelei moșteniri??? Deci....mai vb peste 10 ani. Din păcate deși atunci o sa mi dați dreptate. . ăștia 1o ani....care vor urma plini de alte dezamăgiri...nu nu mai da nimeni înapoi
Raspunde

biciclist

Acum 4 ani

Vezi tu, Robert, populatia acestei tari a hotarat ca organizarea natiunii se face intr-un anumit fel pe care l-au si scris in Constitutie. Si mai tot ce scrie acolo, presupune ca cetatenii participa activ la treburile statului cel putin prin folosirea instrumentului fundamental, VOTUL. Pentru ca altfel NU are cum sa functioneze natiunea, deoarece felul de organizare e complet dependent de VOT, asa cum de altfel au decis insasi cetatenii. Da, votul inseamna o alegere, care vezi tu... un cetatean responsabil este obligat practic sa o faca daca ii pasa de aceasta natiune. Iar atat timp cat nu te votezi pe tine insusi (=candidatul ideal, nu?) toti ceilalti te vor nemultumi (dezamagi) intr-o mai mare sau mai mica masura. De aceea se zice ca la vot alegi raul cel mai mic. Si orice alegere presupune un efort, si cateodata e mai simplu sa te eschivezi, sa gasesti scuze, nu? e mai comfortabil un "'las ca oricum toti sunt la fel de 30 ani". Ai auzit de USR, de PLUS? Sunt la fel cu PSD-ul??? Deci, tara ta are pretentia ca tu sa votezi pentru ca ea sa functioneze. Altfel tara se transforma intr-o teren de lupta intre triburi... Poate ai auzit de expresia "baron local"? Fa-ti datoria de cetatean si invata si pe altii, cum ar fi copiii, cum sa creasca in spiritul ei!
Raspunde

Robert

Acum 4 ani

Da...am auzit de usr ..iată chiar azi...ceva legat de fraude cu fonduri europene ale președintelui usr. Și tot din presa...și nu e prima data. Și am mai auzit și...săpt trecută tot din presa de o fig imp din usr că a fost dovedita că fosta colaboratoare a fostei securități. Și am mai auzit tot din presa de o alta fig imp care avea...fel și fel de contracte dubioase cu statul pt...nu știu ce consultanta. Și prob mai sunt n cazuri. Asta daca vb doar de usr.pt că în toate partidele e la fel!! Sincer...chiar nu ii acuz pe respectivii...tot respectul...fiecare face ce vrea. Ce poate....etc...poate uneori...sint chestii...pe care nu le știm...in fond fiecare se zdrobește sa...realizeze ceva. Am scris mesajul asta doar că sa vă răspund...Da. Am auzit de usr!!! Sper că ați înțeles acum că peste tot ..nu doar in Romania clasa politică e la fel....vezi ultimul scandal din SUA....vezi propuneri de com europeni...care sint cercetați ex pt fapte pt care la noi ...cineva e închis...etc etc. Așa că....scuza cu Raul mai mic nu mă poate convinge că merită să votezi pe x sau y!!!! Și...daca privim în profunzime....știm bine că votul nostru nu contează....cărțile sunt făcute de interese mult mai mari și de altcineva....nu de Romania. Așa că trăim cu speranța că măcar în...siajul marilor puteri sa ne dezvoltam încet încet...cum putem și cum nu se permite. In rest... succes tuturor la alegeri!!!! In fond cineva trebuie sa ne conducă...mai bine sau mai rău. Toate cele bune!
Raspunde

biciclist

Acum 4 ani

Este o diferenta mare intre a auzi despre ceva si a te informa despre ceva. A te informa inseamna a cauta activ, a dobandi cunoastere. Va doresc sa auziti cat mai putin si sa va informati cat mai mult. Si atunci poate ca nu mai vedeti peste tot ca lucrurile sunt la fel. Ca un exercitiu, *informati-va* un pic despre "fraudele" lui Barna. Care era job-ul lui, care sunt acuzele, dovezile; care este raspunsul lui si a altora. Cine a mai scris despre asta, si cum. Ce spun procurorii, OLAF-ul, etc.. Nu mai luati pe nemestecate orice auziti!
Raspunde

Robert

Acum 4 ani

Așa e...cînd se scrie ceva despre un om...partid...pe care.l simpatizam...sint fakenews...atacuri politice...etc.daca s ar scrie despre un ...adversar al acestuia că e...canibal....mi.ati răspunde...uite...tu vb...ăla e canibal!!! Bănuiesc că nu o sa i...verificați... ceaunul să vedeți dacă a mîncat om...ci gata...a scris ca e canibal...așa e. In fond fiecare are simpatii...etc. și că idee sa nu credeți că sint..pro...PSD...etc. doar vreau sa spun că sunt toți la fel. Stați să ajungă usr la butoane sa vedeți după aceea dezvăluiri. Deocamdată nu au ajuns să decida...finanțele.deci...ca idee daca nefiind la putere faci așa ceva...apoi cînd ești???dar știu...sint știri false...și eu am picat in capcana. Mă întreb d voastră daca auziți ceva de un ...PSD.ist..cum verificați????? Deci....in fine. Credeam că după 30 de ani de...eșecuri am încetat măcar să ne mai facem idoli. Asta că sa nu dim dezamăgiți...iar și iar. Dar poate unora le place sa fie mințiți mereu.si sincer...cu tot respectul pt d nul barna...nu e vb de el personal...ci de toată clasa politică. Însă pe de altă parte...cum zicea un jurnalist...noi tot acuzam..etc...dar oare citi dintre noi ajungind in niste...poziții f înalte am rezista tentațiilor??? Prob nici unul. In fine...vot plăcut !! Dar as vrea să intrați iar aici peste 10 ani cînd tot fără autostrăzi...spitale...scoli...etc o sa fim și să mi spuneți cum e....cît de mulțumit sinteti că ați votat. Numai bine!
Raspunde

biciclist

Acum 4 ani

Cred ca aveti o frica de adevar. Nu doriti sa cercetati, sa va informati, pentru ca s-ar putea sa va arate ca va inselati. Cum fac eu? Cum verific? Caut faptele, nu parerile unora sau altora. Daca cineva il acuza pe Dragnea cu ceva, mie trebuie sa-mi vina cu dovezi. Imi place sa stiu cum stau lucrurile nu cum isi inchipuie cineva ca stau. Si au fost destule dovezi. Nu am idoli, sa stiti. Iar despre dezamagiri, am incercat mai sus cumva, sa arat ca nu are sens sa existe vreo legatura de cauzalitate intre VOT si dezamagire. Esti dezamagit ca ti-ai facut datoria si ai votat? Esti dezamagit dupa-aia? De ce? Tu doar ai votat cu buna-credinta, restul nu mai e sub controlul tau. Daca alegi tot timpul intre rau cel mai mic, acesta se va face din ce in ce mai mic, pentru ca raul cel mare nu va mai putea intra in competitie. In articolul despre Barna, cei de la Rise Project il acuza pe Barna dar folosind faptele comise de altii! Si nici alea nu prea sunt penale cum se screm "jurnalistii" sa prezinte. In articol ei scriu negru pe alb ca DNA a clasat dosarele in care ei acuza. Si repet, erau faptele altora. Si dupa ce s-au scremut tot articolul sa-l faca pe Barna responsabil, dupa zeci de pagini de articol, acesta se incheie cu urmatorul paragraf: "Compania lui Barna a fost verificată în teren de OIR POSDRU ALBA, dar totul a fost ok, ni s-a transmis. Ultimul control de la minister a plecat și el cum a venit." Deci DNA, nimic; alte doua autoritati de control, nimic. Si atunci, eu sa-i cred pe cei de la Rise? Sau pe oricine care citeste articolul sustine ca Barna a fraudat fonduri europene?? Pe ce baza? Eu l-am citit si n-am vazut nicio dovada. Sau ca Barna si-a batut joc de fonduri? De ce nu se spune nimic in articol si despre celelalte proiecte care au avut succes, si de care Barna sustine ca sunt cu zecile? (14 ani de munca)
Raspunde

Robert

Acum 4 ani

Îmi place cînd ...pot discuta cu cineva...fiecare cu părerea lui...respecți de.o pe cealaltă totuși. Sincer nu.am nim nici cu barna...ii urez succes...cum spuneam...și spuneați și d voastră...de la un punct nu mai depinde de noi.dar întreb...atunci de ce sa pierd o jum de ora sa votez....cînd..oricum nu depinde de mine????și ...2...aveți dreptate cu rise. ..etc...doar bombe de presă probabil minarite de cineva.dar vă întreb sincer...și repet...n.am nici cea mai mică simp pt PSD...cînd tot rise au ...găsit valiza referitoare la Dragnea ..nu i așa că i.ati crezut și l.ati crezut hot????? Era...și este la moda.asa că... In fine...eu va doresc sa votați..și cum spuneam ar fii bine că peste 10 ani sa mi dați peste nas că..n am avut dreptate dar....din păcate nu va fii așa.oricum...daca și sper să trăim ..peste 10 ani vb și ne recunoaștem fiecare ...erorile. cine a avut dreptate....da o bere. De bucurie! Numai bine stimate domn!
Raspunde

biciclist

Acum 4 ani

N-am citit articolul Rise cu valiza, ci doar rezumate de prin presa. De nicaieri nu reiesea ca ar fi fost ceva compromitator pentru Dragnea. Erau doar niste documente banale de la TelDrum, de care si DNA ziceau ca aveau deja vreo 80% din ele. Deci nimic nou, nimic deosebit. Dar imi facusem deja o parere sceptica despre Rise cu o alta ocazie, mai inainte, atunci cand am citit un articol de-al lor despre austriecii de la Sebes cu lemnele. ii acuzau sus si tare ca taiau padurile Romaniei si blablabla-uri, dar citind articolul, nu reiesea de nicaieri ca austriecii faceau asta ( ei doar cumparau lemnul care era insotit de toate actele; altii il taiau sau falsificau acte, etc..). Deci trei articole "incendiare" marca Rise. M-am lamurit despre ei. Eu nu stiu ce se va intampla peste 10 ani. Eu stiu ca daca votez acum pe cine cred eu ca e mai bun, atunci sunt sanse mai mari sa fie mai bine peste 10 ani, decat daca as vota pe cel mai prost, nu?. Si prin alegerea facuta, eu contribui astfel la cum va arata situatia peste 10 ani. Iar daca nu m-as duce deloc la vot, ar insemna ca m-as increde in ceilalti si in capacitatea lor de a discerne intre raul mic si raul mare. Dar nu pot face asta, sa ma incred in ei, pentru ca vad ca capacitatea lor de a judeca e profund viciata de o mass-media majoritara manipulatoare, de influenta baronilor si de credulitatea oarba in promisiuni fara acoperire. Prefer sa ma bazez pe capacitatea mea, chiar daca e clar ca si eu sunt subiectiv si ma pot insela. Dar e firesc sa-mi exprim parerea ca cetatean. Iar la momentul actual, din ofertele politice, *mie* imi este destul de clar ca USR-PLUS e varianta cea mai buna, apoi urmeaza PNL-ul si la coada sta PSD-ul cu satelitii sai. Asta este rezultatul puterii mele de intelegere despre cum stau lucrurile. Si asa voi vota, fiind sincer cu mine insumi. Daca mai incolo se va dovedi ca m-am inselat si ca am votat prost, va trebui sa incerc sa inteleg cauza, sa invat din experienta sa aleg mai bine. Din fericire, alegerile se desfasoara periodic, asa ca voi avea sansa tot periodic sa repar eventualul vot gresit, sau dimpotriva daca am ales bine, sa-mi reafirm sprijinul pentru acelasi partid/candidat. Iar despre deplasarea catre sectia de votare ... nu e nicio povara pentru mine. E o altfel de plimbare pana la urma. Si de fapt, de-abia astept s-o fac!
Raspunde

Robert

Acum 4 ani

Da.. aveți dreptate și sincer nu pot sa nu fiu de acord cu...părerea d voastră dar...care e valabilă pt d voastră!!! Spuneți foarte bine ceva de genul că dacă o să fiți dezamăgit norocul că alegerile sunt odată la 5 ani...etc etc. Da...matematic. numai că eu ramin la părerea mea bazata pe cei 30 de ani trecuți. Sincer ați fost ....incintat in mod deosebit de vreo guvernare??? În sensul ...nu personal dar sa vedeți în 5 ani...10....ceva ce ar fii normal intr.o tara membră UE??? Cred că examplul nefericit cu toaletele miilor de școli și cu...tragedia aferentă e suficient. Așa că dacă 30 de ani nu a a rez mai nim...nici în urm 5..10 nu o sa se rez. Da ..alegerile sunt odată la 5 ani dar țin să vă...reamintesc că cei 30...urm 5 ..și 5...și ...5...trec din viața noastră și nu nu mai da nimeni înapoi. Eu iată .că ex...visez de30 de ani sa urc pe autostrada din sb...și peste 6 ore sa beau o cafea la Viena! Nu cred că ceream mult în...30 de ani. Se poate??? Nu!!! Și sig nici în urm 10 ani nu se va putea!!! Au fost toate....culorile politice la putere și...nim. după logica d voastră....da...nu i nimic peste 5...10 ani alegem pe alții daca ăștia nu fac nim...după alți 5...10...alții. țin să vă spun că media de viață la români...e de x ani așa că peste ...50 de ani....clar eu...și mulți alții nu ...mai putem bea cafeaua respectiva. Așa că de ce să mă duc să votez ceva...ce e clar că nu rez nim???? Avem 30 de ani de experiență! Așa ca...mă bucur că sunteți optimist...și eu sunt dar....știm clar că pedalam in gol!!!
Raspunde

biciclist

Acum 4 ani

Constitutia noastra actuala e din 2003. De acum 16 ani. Suntem membri UE din 2007. De acum 12 ani. Toate intervalele astea sunt foarte mici, daca stai sa te gandesti. Inainte de 2000 au fost probleme extraordinare: de la mega-furturi si devalorizari, falimente, inflatie mare, dobanzi mari... A urmat un progres evident datorita programului de aderare la UE, care ne-a obligat la schimbarea Constitutiei si intarirea democratiei, cu cele mai mari modificari privind independenta justitiei. Populatia si-a dorit intrarea in UE si orice partid aflat la putere (sau in opozitie) a trebuit sa lucreze in aceasta directie caci altfel pierdeau voturi importante. Eu am apreciat PDL-ul si pe Basescu ca au tras puternic pentru realizarea reformelor si spre integrarea de-facto in Uniune. Am votat cu ei si a fost o alegere buna. Probabil cea mai importanta realizare a lor este DNA-ul. Sloganul lor din campania electorala, "Arde-i pe corupti", n-a fost vorba goala si chiar si pdlisti au fost fripti. Acum avem pe Kovesi, procuror sef european. Wow!! E meritul ei, dar a avut si cadrul(DNA-ul) in care sa-si demonstreze competentele si verticalitatea. De prin 2012 a urmat deteriorarea si slabirea continua a democratiei in Romania culminand cu epoca Dragnea, cea mai brutala din acest punct de vedere. Cu un PNL compromis (USL), cu un PSD mafiot, cu un PDL dizolvat/absorbit/tap ispasitor(criza), cu un Basescu-PMP care a renuntat la principii, clasa politica arata destul de negru si compromisa. Pentru o anumita parte din electoratul informat, se crease un vid: noi cu cine mai votam?Absenta de la vot, iese clar din discutie. Si uita asa s-a format un nou partid, din necunoscuti: USR-ul care a intrat cu 8% in Parlamentul din 2016 (si datorita votului meu). Acum USR-PLUS e la egalitate cu PNL-ul si PSD-ul si duce o politica de consolidare a democratiei. Uite ca electoratul este in stare sa schimbe clasa politica! Cum am spus, din 2012, anul cu infama revolutie a borfasilor, lucrurile au mers spre rau din punct de vedere democratic. PSD a controlat si controleaza Parlamentul. Eu as fi extrem de dezamagit pe acest popor, daca la urmatoarele alegeri parlamentare, PSD-ul va iesi destul de puternic sa faca din nou jocurile. Nu pe clasa politica, ci pe popor as fi dezamagit. Oare cum va fi sa simti ca nu mai apartii unui popor?
Raspunde

Robert

Acum 4 ani

Stimate domn ce sa zic va respect părerea.dar că de obicei iar am citeva nelămuriri.1. din ce scrieți dați dovadă unui om cu pregătire superioară...inteligent...documentat etc.felicitari! Dar pt mine care sa zicem sint la un nivel de....tractorist e cu atît mai dezamăgitor sa vad cum oameni inteligenți încă mai cred in politicieni și și fac iluzii !!! Părerea mea...sper sa nu mă înțelegeți greșit. Ok...clasa politică Ind care...duce de nas unul că mine...ok.dar cînd văd că sunt păcăliți oameni...mult mai pregătiți...pe mine mă doare asta.2. ok...PDL... Băsescu...ne au dus în UE...etc. cred că sunteți de acord că nu am ajuns în UE datorita clasei noastre politice ci pt că...așa s a hotărât la UE. Dam noi dovada de stat UE fara o autostradă cap coada...cu mi de școli cu toaleta in curte unde se mai și moare...cu spitale în care trebuie să ți cumperi și pansamentul...etc etc???? Sa nu.mi spuneți că așa tr sa arate un stat UE...cu atît mai mult cu cît au trecut 12 ani . 3. Da...avem impresia sau...aveți( scuze...iar sa nu o luați că pe o critica) că votul nostru contează etc etc.fortind puțin o comparație și Hitler a ajuns la putere tot ..democratic...aproape.ma și va întreb....oare cine a avut peste ani conștiință mai curată și liniștită...cei care au crezut în el și l.au votat(in fond era un partid nou...etc) sau cei care nu.au fost la vot??? Deși că o paranteză eu sunt...fan hitler....poate n.ae trebuia scris dar... 4. Iar reper nu simpatizez deloc PSD...dar PSD a ajuns și va mai ajunge la putere pt că ceilalți....PNL...PDL ..și o să vedeți...și usr daca ajung...mereu ne dezamăgesc pt că avem pretenții mai mari de la ei...și realizări...la fel cu PSD.ul. așa măcar...nu votez...iese PSD ul...n.am nici o dezamăgire pt va știu că nu se va realiza nimic din ce promit. Oare ...chiar ne place sa fim mințiți mereu...și să ne mai și mințim noi pe noi..votind...x sau y????? 5. Cu tot respectul pt d .na Kovesi și Dna dar...că exemplu sa l iei pe Năstase doar pt niste termopane???? Sa.i iei pe ..pinalti ..parca pt microsoft...dar banii pe care i a cistigat Microsoft....sint ok....sa.l iei pe...x...y...sa spui că prejudiciul e enorm...și se recuperează 10 /... etc nu prea e economic vorbind ok. Apoi repet felicitări d nei Kovesi pt noua funcție și succes dar îmi spuneți și mie ce cîștiga Romania din asta??? De la anul o sa avem ce tot cerem ...spitale...scoli...autostrăzi...etc la nivel de UE???? Normal că nu!!! Așa că....decit sa mi fac iluzii votind apoi sa am...deziluzii crunte ..mulțumesc nu!!!! Și ar fii fff multe încă de scris dar esența cam asta e. Ce sa zic...cum spuneam...mi e teamă că peste 10 ani...o sa mi dați dreptate. Numai bine!!!
Raspunde

biciclist

Acum 4 ani

Noi am hotarat sa intram in UE, poporul roman. Daca noi vroiam in Rusia, puteau europenii sa se dea si peste cap, ca tot degeaba. Si este si firesc sa apartinem familiei europene. Radacinile sunt acolo de mult timp. Transilvania (imperiul austro-ungar), Banatul (Timisoara = "Mica Viena"), Bucurestiul ("Micul Paris"); toate personalitatile istorice si culturale s-au scolit in Occident si nu in Moscova. Legat de vot, eu n-am ce sa reprosez USR-ului dupa votul dat in 2016, le-am urmarit activitatea de atunci, si acum nu pot decat sa-i felicit. In niciun caz, nu zic ca sunt perfecti. Dar nici nu am pretentia asta. Nici eu nu sunt perfect. Legat de promisiuni, PSD-ul care a promis dar n-a realizat, uite ca a ajuns pe la 22% in sondaje, de la 47%. Mie de aici, mi se pare ca chiar nu "ne place sa fim mintiti mereu"... poate doar celor 22%, dar aia e fix treaba lor. Asadar, aia 22% vor baga din nou PSD-ul in Parlament. Si eu ce sa fac? sa stau acasa, sa accept asta si sa nu ma duc la vot? Sa-i las sa conduca Parlamentul si tara? Nu! Ma duc la vot si le bag USR pe gat! Imi zic parerea: bai, nu vreau infractorii vostri la conducere, vreau partidul asta care mi-a demostrat ca se lupta pentru respectarea statului de drept si a valorilor europene. Adica lupta pentru civilizarea Romaniei. Si atunci se va rezolva de la sine si problema WC-urilor din fundul curtii si multe altele. Dar insa cat timp esti condus de mafioti, atunci ai parte de tratamentul lor: vezi 10 august, vezi OUG 114, vezi acuzatia de acum cu tentativa de impiedicare a parlamentarilor din opozitie sa vina cu avion la votul motiunii de cenzura. Cu asta se ocupa borfasii, nu cu spitale si educatie!
Raspunde

Robert

Acum 4 ani

Hai că m.ati lămurit. In fond...cummziceam...eu că tractorist sint ușor de dus de nas. Dar că sa..mi confirmați. .că ziceați că d voastră nu credeți în zvonuri cavetificati....etc etc...am o întrebare. Pe cine aveți la Tarom....cum ați ajuns acolo....ce documente referitoare la interdicția zborurilor ați văzut...etc etc...in...o zi două? Repet...ziceați că nu credeți pina nu verificați.deci cum...ce...unde ..ați verificat????a...daca erau de ex acuzați...usr ul...da...atunci spuneați sa nu credem în zvonuri saverificam...etc. deci repet întrebarea. Cum...ce....unde ști verificat la Tarom??? Că bănuiesc că nu.au avut chiar azi ziua porților deschise că sa poata verifica oricine ..orice.daca îmi dați un răspuns logic...nu bla bla...ies la vot.daca nu...va las ped voastră să...salvați Romania votind.
Raspunde

biciclist

Acum 4 ani

Eu zis ca este vorba de o acuzatie, nu de o certitudine. Dar am pomenit de caz, pentru ca impresia mea (nu convingerea mea) este ca acuzatia e plauzibila si ma asptept ca, mai degraba, ea sa fie reala, si nu inventata. Ministrul Cuc sustine ca doamna respectiva minte. Deci ar fi vorba lui contra vorbei ei, la prima vedere. Dar daca mai aducem in discutie faptul ca Cuc a admis ca a cerut si primit lista parlamentarilor care zboara in ziua aia, s-a deplasat seara la ea acasa, daca mai aducem in discutie ca doamna sustine ca a sunat vreo 2-3 persoane carora le-a dat instructiuni precise sa nu cumva sa tina avioanele la sol oricine ar zice asta - deci martori potentiali, atunci minciuna pare (pare am zis, nu 'este', ok?) a fi a lui Cuc. Iar faptul ca doamna a fost concediata brusc a doua zi, e tipic, cum am spus, tratamentului borfasilor. Angajata in iunie si data afara in octombrie, pe motiv ca a avut intarzieri de implementare? Wow, ce institutie eficienta e Taromul. E prima data cand aud asta. Deci, mai degraba, pare ca motivul este eliminarea persoanelor neobidiente, incomode. Doamna sustine ca nu ea a declarat cazul in spatiul public, ci doar l-a confirmat. Daca este asa, atunci si alte persoane ar fi la curent cu cazul. DNA s-a autosesizat. Va audia martori. Vedem atunci cine are tupeul sa minta in fata lor: doamna asta, Cuc, alti angajati Tarom, etc.. Astea sunt informatiile pe baza carora am considerat ca acuzatia respectiva merita mentionata.
Raspunde

Robert

Acum 4 ani

Ok.dar eu cînd am menționat o acuzație...in fine...n.are rost.in alta ordine de idei...aseară...10 min...m.am simțit că Andrei Pleșu.acesta declara acum multi ani că uneori se uită ...fermecat citeva min la OTV doar pt a.si...reconfirma cît de jos a ajuns acest popor.stiu o sa mi ziceți că e vina PSD ului.si normal daca ar fii fost d nul barna președinte...nu se ar fii ajuns acolo...și...nici la crimele din caracal.asa e.deci aseara...n.am rezistat totuși mai mult am văzut 10 min o em in care era invitat d nul barna.sincer...si eu eram...fermecat...cum sa mai vii după 30 de ani de eșecuri politice în tara asta și să ai același discurs...vom face...proiecte...consultări....consultanta...vom..vom...vom... Numai povesti!!! Da iar întreb de munca se apuca cineva...de școli ...spitale ... autostrăzi???? Nu....se pare că unii asta vor...încă 30 de ani de...proiecte!!!!! Asta auzi la toți!!! Deci cu ce e diferit??? Cu nimic!!! In fine....și uitam să menționez ceva la un com anterior al d voastră...in pr rind...nu a depins de români intrarea în UE( oare de ce nu.am intrat...sa zic in 2004...nu voiau românii?) Apoi referitor la faptul că ați avut increde in d nul Băsescu...l.ati votat...va simțiți ok...fericit...pt asta. Și.mi spuneți că dacă vine d nul barna...gata se rez cu...wc.urile.pai de ce nu le a rez PDL.ul...ca doar le ați dat votul... exact așa cum azi vreți să l dați iar??? Deci...repet...proiecte...bla bla bla. Votați pe cine vreți.vb peste 10 ani.vom fii mai bătrîni și...poate unii din noi...mai înțelepți.aici fara a ataca...fără falsă modestie....nu de mine e vb...eu măcar nu mi mai fac rău cu mîna mea votind...x sau y. Nu va mai dau ex cu Hitler...pt că oricum comentați doar ce e în Av d.voastra.numai bine!!!! Și...
Raspunde

biciclist

Acum 4 ani

Scolile, spitalele, autostrazile, sunt obiectul de munca al guvernului ai al autoritatilor locale. Guvernul este pus sau dat jos de Parlament, nu de populatie, sau Presedinte (cu exceptia desemnarii premierului). De aici, rezulta ca cele mai importante alegeri sunt cele parlamentare. N-am vazut emisiunea cu Barna. Dar acesta este candidat la presenditie. Obiectul de munca al presedintelui nu sunt scolile, ci externele, apararea si niste numiri in functie.. Cam atat. Barna considera ca presedintele ar trebui sa aibe mai multe puteri (cum de altfel se asteapta multa populatie care nu intelege de ce presedintele nu face cutare si cutare lucru - pentru ca nu poate). Deci, Barna vrea o republica prezidentiala, in care seful statului sa poata dizolva mai usor Parlamentul. Eu nu prea sunt sigur ca sunt de acord cu asta... zice ca va fi un referendum, o consultare a populatiei inainte, deci poate ca e ok. Cum esti fan Hitler, poate astfel de initiative, ti-ar surade (?). Legat de proiecte... eu nu inteleg ce doresti. Ce vrei sa auzi de la un politician (pe placul tau)? Nu va zice si el cu "vom...vom...vom..." ca sa stii ce are de gand sa faca si pentru ce sa-l alegi pe el si nu pe altul? Ah.. ca te minte cand zice "vom..."? Pai atunci nu-l alege daca esti convins de asta! Ah.. ca toti te mint?! Atunci, alege pe ala care ti se pare ca te minte mai putin! Cum, toti te mint la fel?? Atunci incep sa cred ca problema e la tine, de informare, de judecata. Daca ma insel, atunci fa-te tu politician si arata cum se fac lucrurile. Vrei spitale de la Barna? Da-i un Parlament care sa poata puna un Guvern care sa le construiasca. Din 2012, Parlamentul a fost al PSD-ului. A pus guverne care ti-a construit spitalele, desi ti-a promis? Nu. Atunci uite ca te-au mintit. Da, PDL-ul a rezolvat din WC-uri... E nevoie inainte de asta sa faci canalizarea, sa bagi apa. Au fost multe proiecte(!) implementate (chiar cu bani europeni) si a contat mult ca primarul din acel sat sa coopereze si sa faca treaba. Daca ai stat acasa si nu te-ai dus sa votezi un primar harnic si capabil, atunci tot la WC-ul din fundul curtii va trebui sa citesti ziarul.
Raspunde

Robert

Acum 4 ani

Ok stimate domn.vb peste 10 ani. Numai bine pina atunci și... succes la vot!!! Dacă vă place sa va faceți iluzii doar pt a avea...deziluzii!!!
Raspunde

biciclist

Acum 4 ani

Situatia Romaniei peste 10 ani va fi in mare masura consecinta votului de azi si al oricarui vot care va urma pana atunci. La fel situatia Romaniei de azi este consecinta votului de acum 10 ani si acelor care au urmat de atunci. E simplu. Populatia voteaza. Daca o face prost o s-o duca prost. Pana la urma, totul se reduce la capacitatea acesteia de a-si alege conducatorii. Iar daca nu voteaza, nu conteaza, nu? Si asta denota o lipsa de responsabilitate fata de propria tara si a generatiilor urmatoare.
Raspunde

Robert

Acum 4 ani

Mi a plăcut discuția cu d voastră.sincer.dar...mereu va contraziceți vrind sa mi demonstrați părerea d voastră. Ba cu...neîncrederea în știri pina nu le verificați...nici acum nu mi ați spus cum ați verificat chestia cu Tarom... faptul că ați mai citit o știre ref La subiect...nu înseamnă verificare!!! Apoi cireasa pe tort chestia cu votatul că peste 10 ani vom vedea rez votului de ac ex cum acum vedem rez votului de acum 10 ani. Sinteti mulțumit de ultimii 10 ani?????? Iar întreb..avem o autostradă...un spital..o școală...etc etc etc la nivel de UE??? Mă repet știu...dar cel mai reprezentativ rez al votului...și al d voastră prin...de care sunteți așa mulțumit ...e intimplarea tragică a copilului mort în...toaleta de nivel UE acum citeva luni!!!! Asta e rezultatul Nr 1 al votului de acum 10 ani!!!!! Succes la vot! Și repet..mi a plăcut discuția dat atîta timp cît...vad că fiind ...orbit de unii lideri...că acum ..10 ani...și acum...și facindu.va idoli din ei....eu...un tractorist...nu sunt la niv d voastră de înțelegere. Repet...și cu asta gata....mă bucur că sunteți mulțumit de rez votului de acum 10 ani! Nu mai repet care a fost că din păcate a fost tragic. Toate cele bune!
Raspunde

biciclist

Acum 4 ani

Am vrut sa scriu iar mai mult, dar ajung sa ma repet. Va indemn sa recititi ce am scris eu mai sus sa vedeti ca difera de ceea ce ziceti ca am spus. Ca sa elimin vreo eventuala confuzie, vreau sa revin si sa zic ca *eu* consider ca in general *eu* am ales bine cand am votat. Dar asta nu inseamna ca eu spun ca sunt multumit de rezultatul alegerilor ("votului" - la general) din ultimii ani. Dimpotriva! Din ce am scris deja, cred ca se intelege revolta mea asupra faptului ca suntem condusi in ultimii ani de niste borfasi. Dar nu eu i-am votat! Eu am doar un singur vot si am grija sa nu-mi bat joc de el. Si imi doresc ca si altii sa realizeze importanta acestuia. Ma citez: "Cum am spus, din 2012, anul cu infama revolutie a borfasilor, lucrurile au mers spre rau din punct de vedere democratic. PSD a controlat si controleaza Parlamentul. Eu as fi extrem de dezamagit pe acest popor, daca la urmatoarele alegeri parlamentare, PSD-ul va iesi destul de puternic sa faca din nou jocurile. Nu pe clasa politica, ci pe popor as fi dezamagit. Oare cum va fi sa simti ca nu mai apartii unui popor?"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus