Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
-1°C

Experiență de neratat: Fragmente de toamnă, pastramă și jintiță

Experiență de neratat: Fragmente de toamnă, pastramă și jintiță

Pe chef Mihai Toader s-ar putea să-l recunoașteți de la Masterchef, chiar pe la începuturi, dacă-i vedeți fotografia. E cel mai popular lucru pentru care e cunoscut, din păcate. Spun așa pentru că are o mulțime de proiecte demne de toată lauda. Spre exemplu, împreună cu un prieten muzician colindă satele uitate de lume unde caută rețete vechi și muzică bună. Tot procesul este înregistrat pe canalul lui de youtube, intitulat sugestiv ”Fragmente”.

O parte din aceste fragmente culinare autentice se reflectă apoi în restaurantele unde lucrează. Cum este cazul Kombinat Gastro - Brewery, în Sibiu. Iar cea mai nouă creație reprezintă o experiență de neratat în orașul nostru.

Fragmente de Toamnă. Să ridice două degete sus cine a mai văzut până acum în vreun meniu un preparat intitulat atât de poetic. Te cucerește încă de la titlu și dacă apuci să citești și conținutul, parcă să tot fie octombrie mult timp de acum înainte.

fragmente de toamna

”Fragmente de Toamnă” e un aperitiv compus din, după cum urmează: zacuscă cu ciuperci de pădure, mousse de telemea de Sadu, cremă de păstrăv cu ceapă murată, brânzeturi maturate de la Cund și pastramă de oaie de la Gura Râului. Dacă nu i-ar fi găsit denumirea perfectă, Fragmente de Toamnă, ar fi mers liniștit și Curcubeu pe cerul gurii. Prezentarea, ca în filmele în care acțiunea se petrece toamna. Nu cred că am văzut un plating mai creativ decât acesta în cei aproape zece ani de când scriu la rubrica asta, o adevărată poezie. Iar gustul chiar reușește să depășească aspectul. Pastrama de oaie tăiată finuț, stropită cu puțin ulei de măsline, ți se topea în gură. Zacusca, excelentă, făcută cu ciuperci de super calitate. Păstrăvul, absolut delicios, cremos, și completat perfect de ceapa murată. Mousse-ul de telemea, surprinzător de bun, ușor prea sărat, însă, pentru gustul meu. Singurul mic reproș al întregului preparat, pătrunjelul în exces, mult prea mult atât pentru aspect cât și pentru gust. Mai bine de trei sferturi l-am ferit. În rest, jos pălăria pentru creativitatea bucătarului, am fost de-a dreptul uimit.

pastrama

Într-un asemenea elan creativ, cum să te oprești? Am încercat în continuare o pastramă de oaie de la Gura Râului friptă pe grătar, cu gogoșari umpluți, sos de zacuscă, dovleac murat și flori de mărar. Nu credeam că a mânca o pastramă de oaie aproape crudă poate fi o experiență atât de plăcută. Pornind de la experiența vizuală, până la cea a gustului fraged, dar matur în același timp. Și nu doar pastrama, ci și gogoșarii și dovleacul murat pe care inițial l-am crezut măr, fac senzație. O combinație de gusturi pe măsura celei cromatice.

bulgarasi

La desert, eram deja cu multă poftă de viață în mine, și mai știam că iarna trecută aici am gustat ceea ce mi s-a părut cel mai bun desert din Sibiu. Dar nu mă așteptam ca bulgărașii de jintiță să aibă un asemenea impact asupra papilelor gustative. Adică dulce, acru și sărat pe o textură de brânză... absolut delicios.

Toate cele prezentate mai sus au însumat pe notă puțin peste o sută de lei. Ingrediente locale, rețete vechi, autentice, prezentare mai ceva ca la TV, ce v-ați putea dori mai mult?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus