X
plan parc cetatii 1

Parcul Cetății devine ”art parc”: jumătate de milion de lei pentru 25 de insule

Parcul Cetății din Sibiu ar urma să devină un loc de socializare, odihnă și relaxare, cu dotări și facilități moderne, într-un cadru natural și istoric deosebit, anunță Primăria Sibiu la inițiativa cetățenilor. Prin urmare, în parcul din centrul istoric vor fi amenajate 25 de ”insulițe” cu mobilier modern și acces gratuit la internet și energie electrică.

”Art Parc” este numele dat unui proiect depus anul trecut în atenția administrației prin intermediul bugetării participative, proiectul fiind votat de sibienii interesați de acest instrument. În cursul acestei săptămâni, administrația locală a lansat procedura de achiziție a proiectării tehnice a viitoarelor dotări. ”Întrucât nu există standarde de cost pentru obiective de investiții similare, iar mobilierul ce urmează a fi amplasat are un caracter novator, ceea ce presupune o importantă latură artistică, precum și combinarea cu facilități moderne, estimarea cheltuielii poate fi dificilă, sens în care la acest moment s-a apreciat o valoare estimată de 541.000 de lei, la care se adaugă TVA, pentru execuția lucrărilor, a instalațiilor și aprovizionarea cu mobilier”, se arată în nota conceptuală elaborată pentru amenajării parcului Cetății.

Lucrările ce trebuie proiectate sunt de amenajare a unei noi alei prin parc, pe malul de pământ dinspre bulevardul Corneliu Coposu. Viitoarea alee va trebui amenajată cu minime intervenții (având în vedere zidul care este monument istoric) pe o lungime de aproximativ 300 de metri și cu o lățime de cel mult doi metri. În același timp, aleea dinspre strada Cetății va trebui reabilitată. Totodată, potrivit caietul de sarcini viitorul ”art parc” va trebui să includă ”25 de insulițe pavate, de-a lungul acestor două alei, unde se vor amplasa și regăsi bănci, coșuri de gunoi, stâlpi de iluminat și alte obiecte de mobilier urban”. Fiecare din această ”insuliță” va fi dotată cu prize de încărcat pentru echipamentele mobile ale sibienilor și turiștilor. Totodată, urmează a fi amplasate cinci sau șase camere de supraveghere. ”Cele 25 de insulițe vor fi prevăzute cu câte o bancă multifuncțională/bancă de tip șezlong, dotată cu suport pentru amplasarea cărților și a echipamentului media al utilizatorului și prize de curent sau dispozitive de încărcare integrate. De o parte și de alta a aleii asfaltate vor fi amplasate 20 de bănci, construite din lemn fixat pe o structură metalică ce va urmări unghiul malului de pământ. Aceste bănci vor permite atât utilizarea din poziția așezat, ușor înclinat, cât și întins pe două niveluri. Totodată vor fi dotate cu prize de curent sau dispozitive de încărcat integrate”, cere administrația locală prin acest proiect.
Zonele de relaxare vor avea în apropiere pubele, iar pentru cele două capete ale parcului se cere studierea posibilității amplasării unor cișmele.

parc plan semnat 4

”Prezentele lucrări vor conduce la poziționarea apropiată a mobilierului urban, într-o structură paralelă, fapt ce va facilita comunicarea, socializarea între utilizatori. Totodată, asigurarea de surse de energie gratuite și de servicii de internet gratuite vor servi utilizatorilor pentru un acces facil la informații, vor permite încărcarea dispozitivelor digitale de tip media și vor conduce la prelungirea timpului petrecut în aer liber și la promovarea politicilor socio-culturale ale orașului nostru”, nota conceptuală a Primăriei Sibiu

6 noiembrie 2019 este termenul de depunere a ofertelor de către firmele interesate de acest contract. Pentru început, Primăria a alocat suma de 58.000 de lei, fără TVA, bani care ar urma folosiți pentru întocmirea proiectului tehnic și obținerea avizelor și autorizațiilor necesare, precum și a asistenței tehnice pe perioada derulării lucrărilor.
Firma care primește acest contract nu are, însă, garanția faptului că îl va și duce la bun sfârșit. Și asta deoarece prima etapă din derularea acestuia este ”validarea de către beneficiar a soluției propuse”. Iar dacă cei din Primăria Sibiu nu vor fi de acord cu această soluție, iar în cadrul primei ședințe de lucru nu identifică ”alte soluții care să fie agreate de către beneficiar, atunci contractul se reziliază”.

parc cetatii plan 3

Partea de proiectare și obținere a tuturor actelor și avizelor necesare pentru implementarea proiectului ar urma să dureze aproximativ patru luni, pentru execuție (în cadrul căreia trebuie asigurată asistența tehnică) fiind alocate alte șase luni. Planurile inițiale ale Primăriei, după cum sunt detaliate în caietul de sarcini, prevedeau finalizarea lucrărilor în cursul verii anului viitor. Însă acest grafic este deja depășit cu aproximativ două luni.

Sursa foto: nota conceptuală elaborată de Primăria Sibiu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

18 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Iuly Receu

  Suntem tot mai aproape de visul oricarui sibian mandru: un oras al artei, veganismului, gleznutelor goale si trotinetelor electrice! Sunt atat de mandru ca m-am nascut in acest paradis al diversitatii!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Valentina Pornel

  Suntem tot mai aproape de visul oricarui sibian mandru: un oras al artei, veganismului, gleznutelor goale si trotinetelor electrice! Sunt atat de mandru ca m-am nascut in acest paradis al diversitatii!!

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Paralelis

  Arata bine..dar sa nu ne trezim cu boschetari dormind non stop pe bancile alea comode. Sau cu sitieri, pakistanezi si alte personaje care au napadit in Europa si dorm prin parcuri.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ileana v

  da, bravo. eu zic sa taiati de acum toti copacii,sa nu cumva sa cada frunze pe mobila urbana. vrem termopane pe zidul cetatii, sa putem vedea cine trece pe partea celalta… si ca sa nu ne murdarim in noul parc, in loc de pamant si iarba bagati niste piscoturi de alea moi….doamne ce risipa de bani si resurse

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un cetatean

  Pentru cei care sunt Gica Contra fata de acest proiect , trebuia sa propuneti sau sa votati altele mai bune . Dar ati preferat sa nu faceti nimic , la fel si la alegerile parlamentare .

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Shadow

  Autobuz în Arhitecților, centura de sud, reabilitarea drumului ce trece între Ștrand și Turnișor.

  Nu, facem parcuri peste alea existente. Or fi bune și astea dar chiar nu e nimic mai important în orașul ăsta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact