Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

La „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți” este liniște: „În Sibiu nu sunt șomeri”

La „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți” este liniște: „În Sibiu nu sunt șomeri”

Câți sibienii își caută un loc de muncă la „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți”? Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Sibiu organizează vineri, 18 octombrie, evenimentul anual de la Real Expo. Oamenii în căutarea unui loc de muncă au putut vorbi direct cu angajatorii începând cu ora 9:00. Deși oferta include 361 de locuri de muncă pentru muncitori necalificați, dar și cu studii superioare, CV-urile se lasă așteptate.

Am ajuns la „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți” de la Redal Events în jurul orei 11:00. Mă așteptam să găsesc oameni mișunând în fiecare cotlon al sălii, să aud oameni negociind și să văd angajatori care nu mai fac față fluxului de oameni, dar era liniște. Angajatorii vorbeau încet între ei și păreau plictisiți, cum am intrat toate privirile s-au ațintit asupra mea. Mai multe angajate de la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă au sărit din scaune și m-au întrebat dacă sunt înscrisă la șomaj și spre ce loc de muncă mă orientez. Am întrebat dacă nu am ajuns cumva prea târziu.

„Nu, doar că oamenii vin în valuri, au fost până acum câteva persoane, dar ne așteptăm să crească numărul lor”, îmi explică un organizator.
Descurajată am început să mă plimb pe la mesele firmelor prezente pentru a îmi face o impresie. Toți aveau aceeași poveste: anul trecut au fost mai multe persoane interesate de locuri de muncă și nu au prea vorbit cu mulți potențiali angajați. Una dintre primele firme la care m-am oprit este „SC Trans Euro Textile SRL”, care caută persoane cu studii superioare, dar și necalificați. Au mai multe posturi libere, iar salariile diferă, cu toate acestea am aflat că un minim ar porni de la 2.500 de lei brut.

bursa-locuri-de-munca-absolventi-ajofm (10)

 

Toate cele 23 de firme aveau puține contacte de la oameni. Personalul de la resurse umane părea resemnat, s-a așternut ideea că nu vor avea parte de prea multă „acțiune”. Două femei stau supărate la o firmă care căuta confecționeri de textile, aveau pe listă o singură persoană scrisă, dar căutau mai multe. „Nu căutăm persoane cu studii superioare. De exemplu, cei care au terminat Liceul Textil din Sibiu se pot angaja direct. Momentan nu merge prea bine, anul trecut a fost mai multă lume”, m-au anunțat femeile.

Reprezentații firmelor căutau răspunsuri, unde erau sibienii, vorbeau între ei încercând să se încurajeze subtil. „În Sibiu nu sunt șomeri”, concluzionează o femeie.

bursa-locuri-de-munca-absolventi-ajofm (9)

Mai multe standuri mi-au recomandat să vorbesc cu „Azeta”, una dintre firmele prezente. Femeia de la resurse umane părea ocupată, m-a apropiat ușor, iar ea m-a invitat repede pe scaun și mi-a oferit o ciocolată neagră. Ei sunt campionii zilei, au strâns cei mai mulți oameni. „Am discutat cu nouă oameni până acum și am luat CV-uri de la cei pe care urmează să îi contactez. Salariile sunt confidențiale, nici eu nu le știu pentru că nu cei de la resurse umane deci aceste elemente. Pentru mine a fost o zi bună”, explică femeia.

Lângă standul campion, era firma „Faurecia”, am observat să aveau un număr impresionat de posturi libere. Nu erau foarte entuziasmați pentru că lista lor era scurtă. „Căutăm oamenii cu studii superioare, dar și fără. Avem multe posturi de ocupat, poate o să vină mai mulți oameni până la finalul zilei”, spune reprezentantul firmei.

bursa-locuri-de-munca-absolventi-ajofm (6)

Pentru lucrătorii comerciali erau mai multe posturi vacante la mai multe magazine. Oferta era variată și includea și programe part-time pentru studenți. Salariul minim pornește de la 1.600 de lei, dar toate salariile sunt negociabile, diferă de la programul de lucru până la brand-ul magazinului.

Înainte de a pleca, am vorbit cu purtătorul de cuvânt, Dana Radu pentru a afla câte posturi sunt libere.

„Azi la bursa absolvenților sunt prezenți 23 de angajatori care oferă 361 de locuri de muncă vacante. Din totalul acestor locuri de muncă, 28 se adresează persoanelor cu studii superioare, în meserii precum economist, medic stomatolog, inginer în sisteme de informatică, inginer sisteme software, inginer de producție, inginer tricotaje, manager calitate. Și 333 de locuri sunt pentru persoane cu studii minime sau medii, ca agent de securitate, asistent medicină dentară, cameristă, casier, curier, funcționar administrativ, montator, operator în confecții, ospătar, reglor, șofer, sudor și vânzător. Obiectivul principal al acestui eveniment este creșterea gradului de ocupare pentru absolvenți, nefiind excluse alte persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Cu acest prilej, angajatorul are ocazia de își selecta direct personalul, fără intermediari în funcție de cerințele concrete ale locului de muncă”, a declarant Dana Radu, purtător de cuvânt al AJOFM Sibiu.
Am mai aruncat un ochi în sala goală, un grup de elevi se uitau timid la ofertele de muncă, dar nu păreau interesați de ceva anume.

bursa-locuri-de-munca-absolventi-ajofm (5)

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus