Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

„Profu’” – Portretul dascălului rebel care se luptă cu sistemul de învățământ

„Profu’” – Portretul dascălului rebel care se luptă cu sistemul de învățământ

„Profu’”, este un film documentar, prezentat în premieră la ASTRA Film Festival, despre problemele sistemului de învățământ din România.

Într-o oră și 20 de minute este dezvăluită viața profesorului de matematică Dorin V. Ioniță, care devine un rebel al sistemului de învățământ românesc și renunță la predatul „clasic” din școală. Își deschide o școală privată în Bistrița în propriul apartament pentru un an școlar. Documentarul urmărește un an întreg profesorul care încearcă să retrezească pasiunea pentru învățat în elevii anului 2019.

Documentarul este neconvențional în modul de construcție, un debut puternic pentru Alex Brendea. Dorin Ioniță este urmărit de camera de filmat pe parcursul mai multor zile, fiind înconjurat de elevi. Detaliile despre viața lui și a copiilor, publicul le află involuntar asistând la orele de meditații. Profesorul este definitivat prin relația specială pe care o construiește cu studenți săi și prin pasiunea care se poate observa în fiecare cadru. Profesorul pare antipatic la început, prin gestică, modul de adresare, prin obiceiurile neobișnuite, prin atitudinea superioară. Pe parcursul documentarului, după ce este descoperit filă cu filă, audiența îi poate înțelege motivația și descoperă un om prietenos, apropiat de elevii lui și apreciat.

WhatsApp Image 2019-10-13 at 20.35.27 (1)

Apartamentul este un dezastru organizat, un spațiu plin de cărți, mese și cu două table negre prinse pe perete. Printre studenți, caiete și pixuri, se plimbă permanent câteva pisici, companionii lui Dorin. Este un spațiu atipic pentru funcția oferită, un mediu nefavorabil, dar care reușește să se lumineze și să devină exact spațiul de care elevii au nevoie. Lumina din camera de studiu crește constant, cu cât se apropie perioada Bacalaureatului, cu atât se luminează camera.

„Cel mai important lucru a fost faptul că eram prieteni”, îi spune profesorul unui fost elev care îi face o vizită în ziua de Crăciun. În sala improvizată, profesorul se raportează la elevi ca la egali, îi tratează cu respect și îi ghidează. Profu’ lucrează constant pe parcursul anului școlar. Este surprins inclusiv în seara de Crăciun, când doi elevi au venit la orele de matematică, iar un student, care se pregătește să devină la rândul său profesor, stă la Dorin de dimineața până seara și exersează.

WhatsApp Image 2019-10-13 at 20.35.27

Documentarul este un portret extraordinar al unui om plin de pasiune, care te captează și te aruncă în lumea lui prin modul direct de a vedea lucrurile. Înțelege problemele sistemului și încearcă să le îndepărteze printr-o muncă titanică și cu o atenție definitorie la fiecare elev în parte. Este un portret neforțat, care se construiește singur prin munca zilnică depusă de un om.

Filmul are premiera mondială la Sala Mică a Centrul Cultural „Ion Besoiu” vineri, 18 octombrie de la ora 19:30 în cadrul ASTRA Film Festival.

WhatsApp Image 2019-10-13 at 20.35.28

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus