X
rebel

„Rebeli cu o cauză” – Tu ce-ai fi făcut în acel moment?

Documentarul „Rebeli cu o cauză” are la bază evenimentele Revoluției din 1989 dintr-un sat de lângă Timișoara, Sânpetru Mare. Fotograful Dobrivoie Kerpenisan, născut în acest sat, pornește la un set de fotografii de la manifestația sătenilor împotriva lui Ceaușescu. Dobrivoie pleacă cu un album foto prin sat și le arată revoluționarilor pozele cu ei, acest moment trezește amintirea curajului și emoția puternică a momentului.

Evenimentele din Sânpetru Mare au pornit pe data de 18 decembrie 1989 când „Adriana” – de fapt Ioana Lazăr se întoarce din Timișoara, unde manifestațiile împotriva dictatorului au pornit. Aceasta se întoarce în sat după ce a participat în Timișoara cu scandări, după gălăgia infernală de pe străzi ajunge în satul liniștit. Frustrarea a determinat-o să agite oamenii, în Timișoara se murea, iar aici nimeni nu mișca un băț. De aici firul cronologic se reface din amintirile oamenilor.

Un bărbat povestește evenimentele zilei. Avea 12 ani și mama lui îl trimisese la coadă să aștepte rația de zahăr. În timp ce aștepta, Adriana Lazăr și-a făcut apariția și le-a explicat oamenilor ce se întâmplă în Timișoara, au pornit toți în marș. Au scris pe pânze „Jos Ceaușescu”, acestea erau în mâinile copiilor în fruntea mulțimi. Au pornit pe străzi, au invadat secția de poliție, școala, biblioteca și au distrus pozele dictatorului. „Îmi doresc ca românii să rămână aici”.

Un alt bărbat mărturisește că era în drum spre brutărie, a văzut că oamenii strigă și s-a alăturat, dar nu știa de ce. Acum stă pe o canapea și îi arată unui copil fotografiile, iar puștiul îl întrebă dacă îi era frică. „Nu, nu îmi era frică pentru că nu știam nimic”, răspunde bărbatul cuprins de fotografie.

rebeli

Mărturiile oamenilor sunt cutremurătoare pentru că majoritatea nu știu ce se întâmplă, iar cei care știu erau în față și ghidau mulțimea. Nu le era frică de nimic, nu mai aveau ce să piardă și își doreau să fie alături de timișoreni. I-au plâns pe cei care au murit și au riscat totul, majoritatea pentru nimic, fiind mai săraci acum decât înainte. „Ne-am dorit să vedem lumea”, spune una dintre revoluționare.

Au luptat pentru copii lor, pentru mai bine. „Nu aveam știri adevărate, mă gândeam la copii mei, să nu ajungă și ei să bată palmele pentru Ceaușescu. Nu mi-a fost frică, ce mai puteau să ne facă”, mărturisește unul dintre înaintași.

Documentarul merge pe o topică simplă, ușor de înțeles care se bazează pe emoția revoluționarilor anonimi. Emoție transmisă prin fiecare gest, emoția revederi cu sinele puternic. „Rebeli cu o cauză” este un documentar despre oameni care au rămas nevăzuți, dar au luptat cu tot sufletul, pentru noi, pentru dreptul la exprimare.

Filmul a avut premiera mondială în cadrul ASTRA Film Festival în 18 octombrie, de la ora 18:00 la Sala Thalia. Dar poate fi văzut sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 15:00 la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu în Sala Mică. La final va fi un Q&A cu Dobrivoie Kerpenisan.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    revolutionar fara certificat

    Si la Sibiu s-au facut multe! In dimineata zilei de 21 decembrie s-a iesit in strada! In 22 de cembrie la fel. Au murit oameni nevinovati, iar altii si-au cladit cariere si averi pe mormintele lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact