Pe un jazz discret, un bucătar cu mustățile răsucite și o mare bonetă albastră pe cap îți prepară o mâncare pe care o comanzi de pe o tablă, pe care meniul e schimbat săptămânal, după care privești în parcul din centrul orașului peste o mână de cărți și ziare pe care ești invitat să le citești. Ziare precum Dilema veche, să ne înțelegem. Aceasta este o părticică din atmosfera de la Consommé.
Deși numele e nou pe piața restaurantelor din Sibiu, Consommé e de fapt mai vechiul Capsicum, restaurantul aflat în parcul Astra, la colțul dintre străzile Ioan Lupaș și Mitropoliei. Vechiul proprietar a vândut, l-a preluat bucătarul, i-a schimbat numele, dar bunele obiceiuri le-a păstrat. Cum ar fi cel al schimbării meniului în funcție de ce găsește prin piață sau ce idei mai apar. Vinerea ce tocmai a trecut, când am fost noi, pe meniul scris cu cretă am putut citi că au salată cu țelină și struguri ori cu linte, sfeclă și ridiche, supe de praz și cartofi ori țelină și hrean, stew de miel cu gutui și miere, spaghete în sos de roșii și unt, tagliatelle alla carbonara, cotlet de porc cu miere și struguri ori cotlet de vițel cu champignons, burtă cu linte și salată, tartă de dovleac cu brânză, prăjitură cu nucă și merișoare sau prăjitură cu shinduf și griș. Mai erau câteva preparate, dar nu am înțeles chiar tot scrisul. Ceea ce nu e neapărat o problemă, căci ospătărița amabilă și atentă te poate însoți oricând la privitul tablei întru alesul mâncării. Prețurile sunt medii, adică nu sar de 50 de lei nici măcar în cazul preparatelor din vită, dar nici nu e neapărat ieftin ca braga (o salată e 24 de lei, o supă – 13 lei, o prăjitură – 15 lei).
Față de ultima noastră vizită, în restaurantul cu o singură încăpere și vedere în bucătărie, parcă s-au mai schimbat mesele (ori s-au renovat, căci cea la care am nimerit tot mai ”mișca” ușor) și au fost înlocuite geamurile și ușa dinspre parc, plus ceva modificări mai mici pe pereți. Dar locul a rămas tot intim și primitor, cu flori proaspete în geamul mare prin care curge multă lumină. Ca un detaliu, micul loc are și un program mai ”de prieteni”. Adică închis duminica și lunea și cu program de la 17:00 marți și miercuri, de la 13:00 în celelalte zile.
Comanda a venit repede, pentru primul fel cerând o supă cremă de țelină și hrean. A fost adusă mai fierbinte decât puteam eu să o gust, însoțită de pâine prăjită. Surprinzător de multe arome pentru supa de țelină, mai puțin cea a hreanului, pe care eu nu am simțit-o. Însă am lins tot din farfuria cu tente verzui, căci supa era chiar bună.
La felul principal, ”stew de miel cu gutui și miere” (vezi foto principal) primul lucru cu care am intrat în contact a fost textura și gustul gutuii. N-am termen de comparație, e prima dată când o mănânc drept fel principal, dar m-a cucerit. Și chiar dacă mierea era anunțată în titlul preparatului, supa aceea în care se îmbăiau și gutuile și bucățile de miel bine fierte și semințe de susan și câteva felii de ceapă era mai degrabă acrișoară. Preparatul a fost adus însoțit de un bol cu orez fiert, cu care am tot împerecheat mâncarea la cam aproape fiecare îmbucătură. Fără să mă uimească prin prezentare sau alte artificii, mâncarea aceea de miel a fost, însă, cât se poate de gustoasă și sățioasă.
În final, am mai cules câteva resturi de prăjitură de la copilul care mă însoțea și care în ruptul capului nu a vrut ceva. L-am îmbiat la începutul mesei să guste, măcar, dintr-o prăjitură cu nucă și merișoare, pe care a refuzat-o din start și cu maximă încăpățânare. Dar de al cărui gust când a dat abia mi-a mai lăsat și mie ceva, să văd și eu despre ce scriu: despre o prăjitură de toamnă-iarnă, strașnic gătită, crocantă pe margine, în care nuca dă tonul, iar acrișoarele merișoare dau culoare și aromă.
Prăjitură cu nucă și merișoare
Am plătit 79 de lei, la final. 35 de lei pentru felul principal, 13 lei pentru supă, 15 lei – prăjitura, șase lei pentru o apă plată și zece lei pentru o limonadă (limonadă care, foarte frumos, avea pai reutilizabil, din metal).
Winter is coming
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: restaurant sibiu , Parcul Sub Arini , Piața Mică , Asigurarea Săptămânală , Consommé , Ioan Lupaş , Domeniului Public , Pentru Sibiu
Vizualizari: 12443
Ultimele comentarii
Acum 56 minute
Matei
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
John
Acum 1 oră
John
Acum 1 oră
Adina