Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Președintele Iohannis a lăudat Sibiul la întâlnirea cu premierul Japoniei

Președintele Iohannis a lăudat Sibiul la întâlnirea cu premierul Japoniei

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni, la Tokyo, cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, ocazie cu care a lăudat contactele de succes ale Sibiului cu Japonia.

Klaus Iohannis afirmă, pe Twitter, că a avut o "discuţie excelentă" în Japonia cu premierul Shinzo Abe.

El spune că cele două state sunt hotărâte să ducă cooperarea bilaterală la următorul nivel, în perspectiva încheierii parteneriatului strategic, în 2021.

La rândul său, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a avut, luni, o întrevedere cu prim-ministrul Japoniei, Shinzō Abe, în marja participării la ceremoniile dedicate întronării Majestăţii Sale, Împăratul Naruhito al Japoniei.

"Agenda discuţiilor, derulate într-o atmosferă excelentă, s-a concentrat pe modalităţile cele mai bune de continuare a punerii în aplicare a deciziilor pe care cei doi înalţi demnitari le-au adoptat în contextul vizitei întreprinse de către Premierul Shinzō Abe la Bucureşti, la data de 16 ianuarie 2018, prima vizită oficială din istoria relaţiilor româno-nipone realizată în România de către un Prim-ministru al Japoniei", arată sursa citată.

În cadrul întrevederii de luni de la Tokyo, o atenţie specială a fost acordată finalizării pregătirilor pentru lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia, ca urmare a deciziei luate de către cei doi înalţi demnitari cu prilejul vizitei Premierului nipon de anul trecut de a iniţia demersurile ca relaţia dintre cele două ţări să fie ridicată la nivelul de Parteneriat Strategic.

"Astfel, Preşedintele Klaus Iohannis şi Prim-ministrul Shinzō Abe au exprimat dorinţa ca lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia să aibă loc în contextul aniversării, în anul 2021, a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două state, ceea ce va consolida relaţia bilaterală, pe baza Parteneriatului bilateral Întărit ce datează din anul 2013. Premierul nipon a arătat că viitorul Parteneriat Strategic va conduce la o relaţie de substanţă între cele două ţări, foarte strategică şi puternică. La rândul său, Preşedintele României a subliniat că ridicarea relaţiei la nivel de Parteneriat Strategic vine la momentul potrivit şi va produce efecte benefice nu doar pe plan politic, ci şi pe plan economic", mai arată Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit pentru invitarea sa la ceremoniile dedicate întronării Majestăţii Sale, Împăratul Naruhito, şi a adresat felicitări pentru intrarea Japoniei în noua Eră Reiwa (de "aleasă armonie”), exprimând încrederea că aceasta va aduce mai multă prosperitate poporului japonez. De asemenea, preşedintele României a exprimat regretul său şi a transmis condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti şi distrugerile provocate recent de taifunul Hagibis. Premierul japonez a mulţumit pentru participarea preşedintelui Klaus Iohannis la ceremonii şi pentru condoleanţele transmise şi a evocat cu căldură vizita pe care a efectuat-o anul trecut la Bucureşti.

"Cei doi înalţi demnitari au discutat, de asemenea, despre strângerea cooperării în domeniul securităţii şi apărării, inclusiv în ce priveşte apărarea împotriva rachetelor balistice, plecând de la experienţa României cu privire la găzduirea facilităţii antirachetă de la Deveselu. Referitor la dimensiunea economică a relaţiei bilaterale, aflată în creştere, în discuţia celor doi înalţi oficiali a fost exprimată speranţa că vor fi stimulate investiţiile japoneze în România. În egală măsură a fost amintită dorinţa celor două ţări de strângere a cooperării în domeniul cultural, fiind evocată cooperarea excelentă ocazionată de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi proiectele subsecvente de colaborare", conform Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, au fost menţionate teme cum ar fi situaţia de securitate de la Marea Neagră, fiind evocată de către premierul nipon expertiza României, precum şi din peninsula coreeană.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

Era bine daca-l ducea si pe Orban: invata de la dl Shinzo Abe cum se face sepukku dupa ce nu-ti valideaza Parlamentul Guvernul.Asa,fara cultura orientala,se va spinzura tot de clanta,ca-n Regat !
Raspunde

hop

Acum 4 ani

ne face cinste !Bravo,sint mindru de Presedintele Tarii mele ! se aude postacilor ????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus