Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Bijuterii făcute la imprimantă 3D, săpun cu miros de usturoi sau mături: bun venit la târgul din Piața Mică!

Bijuterii făcute la imprimantă 3D, săpun cu miros de usturoi sau mături: bun venit la târgul din Piața Mică!

În timp ce în Piața Mare se „montează” Crăciunul, în Piața Mică un târg handmade este în plină desfășurare. Intitulat „Tradiție și Modernitate”, evenimentul găzduiește artizani din toată România, pregătiți cu produse variate, de la miere până la tablouri cu peisaje din Sibiu, de la dulciuri până la blănuri de iarnă și chiar săpunuri cu miros de usturoi.

Când intri în târg ești întâmpinat de Adela și Cristina, două tinere vesele care se ocupă de haine, respectiv bijuterii. Adela Masca, de la Art Sustain, face tricouri, geci, hanorace și genți pictate manual. Hainele sunt atent desenate și pline de detalii. Am fost atrasă de  geaca de blugi cu modele florale pe care o avea pe un manechin, practic ajungi să porți opere de artă. Printre hainele pictate manual, care „pot fi spălate”, după cum m-a atenționat Adela, sunt și câteva tricouri cu imprimeuri făcute după picturile ei. Astfel, prețurile diferă, încep de la 60 de lei pentru tricourile imprimate și pot ajunge până la 250 de lei pentru hainele pictate cu modele detaliate. Cristina, de la Mynart, are o masă plină de accesorii colorate, inele, cercei, brățări și coliere. Toate produsele ei sunt lucrate manual, iar prețurile încep de la 25 de lei și pot ajunge până la 230 de lei pentru un set complet de accesorii.

modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (32) modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (29)

Un început promițător pentru târg, iar tarabele continuă să te uimească. Următorul stand la care m-am oprit este Sacpartout, un loc plin de poșete, tocuri de ochelari, portofele și tot felul de minunății din piele. „Uite vezi, geanta asta poate fi purtată și ca un ghiozdănel”, îmi explică artizanul în timp ce își așează geanta pe spate. Prețurile sunt puțin mai piperate la acest stand, dar produsele sunt lucrate cu atenție, o geantă costă 200 de lei.

modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (27)

Lângă ei, la următorul stand, un domn, înconjurat de miere, citea ziarul. „Miere Bio, din producție proprie”, îmi spune repede producătorul. „Puteți gusta, este foarte bună”. De aici am început o discuție despre cât de „vegană” este mierea. Prețurile variază, dar sunt produse pentru toate portofele și pentru toate gusturile. Un borcan de miere începe de la 15 lei și poate ajunge la 30 de lei.

modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (26)

În timp ce mă uitam insistent la niște inele, confecționate sub formă de ADN, m-a lovit un miros puternic de levănțică. Un stand lila, în spatele, meu era plin cu produse din lavandă, precum produse de îngrijire, coșulețe și săculețe peste săculețe cu miros puternic. Aici produsele se pot testa, cutiuțe de creme fiind deschise pentru curioși. Am tot mirosit și m-am tot învârt în jurul cortului mov până când am întors privirea și am descoperit produsele Corinei. Poșete, genți, plicuri și rucsacuri unice, pictate cu modele inventive și interesante. Fiind piele naturală și pictură, o poșetă are prețul de aproximativ 270 de lei, un plic - în jurul sumei de 150 de lei, iar produsele sunt unice.

modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (23)

targ (7)

Elize, este un producător de bijuterii din Sibiu, nimic mai normal, dar acum ei lucrează la o serie de cercei și coliere executate de o imprimantă 3D. Materialul din care sunt confecționate este biodegradabil. Un colier 3D, începe de la 20 de lei și atinge maximul cu 50 de lei, iar o pereche de cercei este doar 15 lei. „Este un plastic de porumb oricum, nu este toxic, iar dacă stă câteva ora în apă cu oțet se dezintegrează”, îmi explică artizanii.

modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (21)

În capătul Pieței Mici, ultimul cort este poate cel mai diversificat pe care l-am găsit. Un bărbat încă mai amenaja standul, deși părea destul de plin. De la figurine din Urzeala Tronurilor, până la tablouri, aparate de fotografiat pe film (încep de la 300 de lei), vinyl-uri (aproximativ 100 de lei) până la furculițe de argint, totul se găsește la standul acestui om. Am fost impresionată de varietatea de produse. „Sunt multe și trebuie să le aranjez cum trebuie, e meticulos”, îmi explică el.

targ (6)

 

Lângă el este aranjat singurul stand cu flori. Acestea sunt superbe și ieftine. Prețurile încep de la 7 lei și pot ajunge până la 20 de lei. Standul cu dulciuri îți face cu ochiul, totul arată extraordinar de bine și gustos. Toate produsele au cam același preț, 8 lei pentru o sută de grame și 80 de lei pentru un kilogram.

modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (15) modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (14)

Un bătrânel vindea brățări, cele mai ieftine erau 2 lei, iar cel mai scump produs ajungea la 30 de lei. „Nu eu le fac. Sunt făcute de o doamnă foarte pricepută, eu doar vând”, îmi explică bărbatul.

Sunt expuse și obiecte de ceramică cu modele tradiționale și moderne: o cană este aproximativ 10 lei. Coșulețe împletite de mai multe forme și mărimi, la care prețurile încep de la 30 de lei aproximativ, iar un set de două scaune cu masă este 450 de lei. Produse din blană de oaie și miel, unde o pereche de papuci pentru bebeluși este 35 de lei. Produse lucrate manual din alamă, care costă aproximativ 150 de lei. Săpunuri de mai multe combinații plăcute, precum trandafiri, lămâie, gălbenele și chiar usturoi, la 15 lei bucata. Brățări din piele și împletite, la 50 de lei, respectiv 10 lei.

modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (4)

Lângă Casa Artelor sunt picturile mai multor artiști, printre care Liviu Circeag, un pictor preocupat de Sibiu. În viziunea lui orașul capătă mai multe culori, iar prețurile sunt negociabile și încep de la 80 de lei, dar pot ajunge și la 300 de lei pentru o pictură înrămată.

Evenimentul se organizează în fiecare an la aceeași dată, 25 octombrie. Cea de a treia ediție se va încheia duminică, 27 octombrie la ora 21:00.

targ (4) targ (3) targ (2) targ (1) targ (8)

modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (33) modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (24) modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (18) modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (12) modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (13) modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (10) modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (7) modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (3) modernitate-traditii-targ-handmade-sibiu-piata-mica (1)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

1 comentarii

sibian de 55 de ani...

Acum 4 ani

Aceleasi produse de ani de zile. numai preturile au crescut! Decat sa va pierdeti timpul [rin targ, mai bine faceti o plimbare prin parc!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus