X
sursa: Premiile Sofia Nădejde - Facebook

Interviu. Scriitoare sibiană mutată în Germania: „Volumul berlin a devenit pe parcurs nebunie”

Krista Szöcs a fost nominalizată la categoria Poezie la Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatura scrisă de Femei cu volumul berlin. Krista, în vârstă de 29 de ani, este o scriitoare din Sibiu, ea s-a mutat în Germania unde a simțit că își pierde identitatea. Volumul berlin a ajutat-o să rămână cu picioarele pe pământ.

Krista Szöcs a terminat masterul la Facultatea de Litere și Arte din Sibiu, cu o disertație despre post-punk și poezie. Este editor al revistei Zona Noua și unul dintre organizatorii festivalului cu același nume. În anul 2013 a debutat cu volumul de poezie Cu genunchii la gură, iar în 2017 i-a fost publicată o plachetă, locked in silence, în cadrul proiectului Poetry will be made by all, din Zürich.

”Din Berlinul punk, industrial și mizer, Krista Szocs scoate un volum de poezie albă, care își ascunde emoția sub muzică. Senzațiile și sentimentele „excesive” pe care le mărturisește sunt filtrate și cenzurate sever de o poetă exigentă cu sine”, spun reprezentații juriului despre nominalizarea Kristei.

sursa: Premiile Sofia Nădejde - Facebook

sursa: Premiile Sofia Nădejde – Facebook

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu scriitoarea sibiană despre nominalizare, carte și inspirație.

Ce înseamnă această nominalizare pentru dumneavoastră?

Krista Szöcs: Înseamnă foarte mult, nu doar pentru că sunt pe lista nominalizărilor cu poete pe care le admir și le recitesc de mulți ani, adică Angela Marinescu, Livia Ștefan și Cristina Ispas, dar și pentru că membrii juriului sunt critici și scriitori pe care îi apreciez și ale căror sisteme de valorizare am încredere, iar dacă ei m-au ales să fac parte din acea listă scurtă înseamnă că mi-a ieșit măcar puțin din berlinul pe care am vrut să îl construiesc.

Premiile Sofia Nădejde sunt dedicate scriitoarelor femei. Sunt oameni răutăcioși?

Krista Szöcs: Probabil că gurile rele o să comenteze, la fel cum au făcut-o și anul trecut, în legătură cu acest premiu, o să se spună că de ce există un Premiu pentru Literatura Scrisă de Femei în România, că nu este corect sau orice altceva în direcția asta. Ideea este că acest premiu nu există pentru că literatura scrisă de femei este specială sau are nevoie de o abordare diferită, dar pentru că, din păcate, atât în România cât și în alte țări, există încă “discriminarea” față de orice act – îl numesc așa pentru că vreau să includă nu doar scrisul, dar și alte arte și meserii -feminin/ feminist, chiar și cel din spectrul LGBTQ. Și atunci această problemă este nevoie să fie adresată, subliniată.

Puteți să ne spuneți despre ce este exact acest volum, în linii mari?

Krista Szöcs: Este greu, ca autor, să explici despre ce este cartea ta. Pentru unii poate nu, dar pentru mine este. Nici ca cititor nu îmi place să dezvălui foarte multe despre o carte cuiva care nu a citit-o. Aștept să o citească și pe urmă putem discuta ore în șir despre. Drept urmare, berlin poate să fie despre orice vrea cititorul să fie. Este atât pentru introvertiți, cât și pentru extrovertiți, este pentru punkeri și romantici, pentru oricine vrea, măcar pentru puțin timp, să mai adauge ceva propriei realități.

Dacă ar fi să faci reclamă acestui volum, poți să ne explici de ce ar trebui citit?

Krista Szöcs: Acest ar trebui mă deranjează. Nu doar în contextul de față, dar în orice alt context. De ce trebuie anume să facem ceva? Aș vrea ca oricine ALEGE să cumpere și să citească berlin, să știe că e în aceeași măsură despre ei, cât este despre mine, că nu am plănuit să îi arăt nimic mai mult decât știe deja, am vrut doar să-i înțeleg și să mă înțeleg pe mine.

Ce anume vă inspiră?

Krista Szöcs: Încă nu sunt sigură cum stă treaba cu inspirația. Nu sunt genul de persoană care așteaptă inspirația și atunci se așază la masă și scrie. Am avut într-adevăr momente când am simțit că sunt poate mai creativă, sau când anume ceva a avut un impact foarte puternic asupra mea încât voiam să scriu imediat, oriunde aș fi fost, ca nu cumva să se piardă. Pot spune doar ca berlin a crescut mai mult în Germania. Ajunsă aici am simțit cum țara încearcă să mă dizolve, cum mă zbat să comunic cu ajutorul a trei limbi și atunci a venit nevoia de narativitate. Nevoia de explicații. Nu sunt un om care se obișnuieste ușor cu schimbările. În primele luni am simțit că-mi pierd puțin identitatea și, deși poate e un clișeu, poezia și muzica m-au ajutat enorm să rămân aproape de mine. Așa că berlin a devenit pe parcurs nevoie, proiect, plăcere, nebunie.

Sursa foto principal: Premiile Sofia Nădejde – Facebook

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Interviu
  • Contact