Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Ce facem în weekend? Mergem la vot și descoperim cultura maghiară

Ce facem în weekend? Mergem la vot și descoperim cultura maghiară

La finalul acestui weekend românii vor decide viitorul țării, dar până atunci Sibiul vibrează. În acest weekend ne bucurăm de ultimele zile ale Festivalului Tânăr de la Sibiu, dar ne pregătim și de începutul festivalului Ars Hungarica. De asemenea, trecem mai des pe la Biblioteca ASTRA care va fi plină de viață datorită evenimentelor inedite. Pe lângă toate acestea mergem la teatrul de balet, care au pregătit un matineu special - „Straussiana”.

Vineri, 8 noiembrie 2019

Cea mai bună pizza din centrul orașului se găsește la Pizza by Tango. Nimic nu merge mai bine cu o seară faină de vineri decât o pizza delicioasă, preparată cu ingrediente italienești. Mai sunt trei zile în care să mergem la Teatrul Gong pentru Festivalul Tânăr de la Sibiu, care se desfășoară în perioada 1 -10 noiembrie. Vineri suntem invitați la un spectacol inedit, se va juca de două ori de la ora 10 și de la ora 18. Spectacolul „Neverland” este  o călătorie în timp, în momente cheie din viața unei femei și din traiectoria societății românești post decembriste. Primul concert al lui Michael Jackson în România, alegerile prezidențiale din 1996, 9/11, intrarea României în UE, Colectiv. Realizat de o echipă ce provine în mare parte din cinema, NEVERLAND este un film jucat pe o scenă de teatru. Programul complet poate fi consulat aici.festivalul tânarConcertul educativ „Din Lumea Copiilor”, organizat de Classic Junior Festival, invită copii la două reprezentații la Filarmonica de Stat din Sibiu la Sala Thalia. Prima reprezentație începe de ora 10, iar cea de a doua de la ora 11.  Elevii participanți vor trece prin mai multe epoci muzicale, luând contact cu unele dintre cele mai cunoscute arii: Strauss – „Tik Tak Polka”,  Béla Bartók – „Dansuri românești", Henry Mancini – „Pantera Roz", Lion King, A. Piazzolla – „Libertango" și P.I. Ceaikovski - Trepak - "Spargătorul de Nuci".

filarmonica concert educativ

Cea de-a treia ediție a Târgul de carte de sănătate și terapii complementare – AlterNativ a intrat pe ultima etapă de pregătire. Pe lângă un maraton de conferințe și ateliere, Târgul se bucură de prezența negustorilor de carte și produse, preponderent terapeutice, în mai multe standuri, precum și de știință a unora din cei mai renumiți specialiști din aria terapiilor complementare din România care vor avea organizate alte standuri de consultanță, de evaluare, dar și de discuții pe teme de sănătate și evoluție personală. Prin organizarea evenimentului Biblioteca își dezvoltă aria de intervenție în procesul de învățare pe tot parcursul vieții, oferind publicului interesat metode noi de cunoaștere și de alegere a informației. Evenimentul are loc la Biblioteca ASTRA începând cu ora 11, intrarea este liberă.

astra alternative târg

Biblioteca Județeană ASTRA au pregătit un eveniment spectaculos de la ora 18. „Proust în Transilvania” pune în evidență mirosuri și gusturi specifice aparținând acestei zone. Astfel, experimentul inedit pentru spațiul cultural românesc cartografiază mirosurile unor elemente gastronomice caracteristice acestei arii geografice: țuică, brânzeturi, cârnați afumați ori hencleș, și legătura lor subtilă cu amintiri și experiențe din trecutul personal. venimentul include și o discuție despre rolul mirosului în romanul „Dracula” scris de Bram Stoker, o carte care a făcut Transilvania celebră. Evenimentul, coordonat de Prof. Sebastian Groes și psihologul Tom Mercer de la University of Wolverhampton, se va desfășura în limba engleză și va fi urmat de o lectură din scrierile autorilor Niall Griffiths, Kerry Hadley-Pryce și Radu Vancu și de discuții cu aceștia la un pahar de vin.

proust in transylvania

De ora 21 atenția noastră se îndreaptă către Impreium Live unde are loc concertul trupei „The Musicals”. Trupa este formată din patru membri – Claudiu (pian), Mihai (tobe), Cristian (chitară și voce) și Claudia Jinariu (voce). Trupa care nu a împlinit încă un an de existență cântă coveruri cu un twist.

concert imperium the musicals

Cotton Pub organizează un concert Paraziții, pasionații de rap și hip-hop românesc se pot strânge de la ora 22. Concertul face parte din turneul național de lansare a albumului „Arma Secretă”. Mai multe detalii se pot găsi pe pagina de Facebook a evenimentului.

parazitii

Faust Cafe und Disko propune o petrecere minimal cu Aldea de la ora 22. Intrarea este liberă, iar sistemul de sunet este asigurat de HK Audio. Aldea va ține petrecerea vie până la 5 dimineața cu un set „Time Out”.

time out

Sâmbătă, 9 noiembrie 2019

De la ora 9 începe turneul III – Campionatul Național de Baschet U13 Masculin la Sala Transilvania. Premiera acestui turneu o reprezintă întâlnirea în cadrul aceleiași competiții oficiale a celor două echipe ale clubului, Echipa Alpha Sport Team Alb si Alpha Sport Team Verde, ambele aflate în prima grupă valorică. Echipele noastre vor întâlni și echipa CSS CSM Sighetul Marmației.

baschet

Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu promite copiilor o oră de muzică cu personajele „Regatului Înghețat – Peripeții în regat” începând de la ora 11. Elsa, cu puterile sale magice, curajoasa Anna, amuzantul Olaf, dar și Kristof împreuna cu Zven, renul prietenos, așteaptă copiii. Prețul este de 25 de lei de persoană. Un bilet este valabil pentru o singură persoană. Toți participanții la spectacol, adulți și copii, trebuie să cumpere bilet, doar infanții de 1-18 luni au acces gratuit. Accesul în locația evenimentului se face cu aproximativ 20 de minute înainte de începerea spectacolului.

regatul de gheață

Muzeul ASTRA va marca Sărbătoarea Deltei, ediția a III-a. Evenimentul se va desfășura la Cherhanua din Mahmudia, Adăpostul de pescar Mahmudia în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Rețetele se vor prepara în două zile, sâmbătă și duminică de la ora 11. Se va prepara un borș de pește la ceaun, pește prăjit, scrumbie marinată și scrumbie afumată. Atelierul de afumare a scrumbiei va fi pus în funcțiune dis-de-dimininață, afumatul scrumbiei va fi un proces de durată. Teatrul de balet a pregătit spectacolul de balet „Straussiana”, care va începe la ora 12 la Sala Thalia. „Straussiana” este un spectacol de dans neo-clasic redînd atmosfera unui bal din perioada anilor ’30, într-o notă comică. Diverse tipologii de personaje își spun povestea cu pasiune și bună-dispoziție pe muzica lui Johann Strauss și a lui Ernő Dohnányi. Un spectacol matineu pentru toate vârstele.

staussiana

Incubator 107 așteaptă sibienii pe strada abatorul 19 de la ora 16 pentru un atelier de jonglerie. Coordonatorul atelierului este Moni Cismaru, originară din Timișoara, formată ca Instructor de circ în Belgia, cu experiență de lucru în Irlanda, recent mutată în Sibiu. Atelier adresat adulților și copiilor cu vârsta de peste 8 ani. Participare pe bază de înscriere prin completarea formularului. Contribuția pentru participarea la atelier este o minimă donație de 20 lei. Formularul este aici.

jonglatul

Ediția a XIV-a a festivalului Ars Hungarica se va desfășura în perioada 9 -17 noiembrie. În cadrul festivalului cultural maghiar se va prezenta patrimoniul, tradițiile și bogăția culturii prin deschiderea către publicul larg. Pentru acest eveniment s-au pregătit peste 20 de evenimente pentru toate vârstele. Programul integral poate fi accesat aici.

ars hungarica

Biblioteca Județeană ASTRA organizează evenimentul „Around the World in 80 minutes” care va începe la ora 19.  Intrarea este liberă și include operele mai multor autori celebri, precum Cornel Țăranu – „Concerto Breve III”, Călin Ioachimescu – „Organum Decimum”, Erik Satie – „Trei Gnossienne”, Thüring Bräm – „Ara”, Sorin Lerescu – „Modalis IV” , Sören Sieg – „Mavumo Ya Uana” , Ion Bogdan Ștefănescu – „On the way back to Itaca”, Wil Offermans – „Bamburia” și o suită de cântece folclorice din nordul României aranjamente de Ștefan Diaconu. Mai multe informații puteți găsi pe pagina de Facebook asociată evenimentului.

flute

Pasionații de rock se întâlnesc la Rock and Bike Music Club, pentru un concert al trupei tribut Metallica – Masterpiece. Evenimentul aniversează zece ani ai trupei, începe la ora 21. Organizatorii promit o seară spectaculoasă și dinamică, cu multă energie.

masterpiece

După nopțile albe organizate de muzee și galerii de artă, Faust Cafe und Disko propun o noapte albastră într-o versiune nouă 3.0. La pupitru vor urca pe rând Toygun, Ciprian Popa și Cătă.lin. Evenimentul începe la ora 23, iar donația recomandată pentru artiști este de 10 lei.

faust

Duminică, 10 noiembrie 2019

Duminică în România se votează. Mai multe informații utile în contextul alegerilor puteți găsi aici.

Sanctus Pro Deo va concerta la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu începând cu ora 19. Sanctus Pro Deo este un ansamblu vocal - instrumental format din câteva zeci de tineri din toată țara. În cei 14 ani de existență, ansamblul a susținut peste 100 de concerte în cadrul celor 30 de turnee întreprinse în țară și în Europa. Repertoriul abordat cuprinde atât piese de pe noul album, realizate de compozitori și aranjori români, cât și piese din repertoriul internațional. Bilete on-line pot fi achiziționate aici.

sanctus pro deo

Un spectacol de dans contemporan va fi găzdui de Sala Thalia de la ora 19. „Peer Gynt” este drama alegorică a lui Henrik Ibsen, transpusă în teatru-dans, despre tânărul fermier leneș și egoist, care își pierde timpul visând și certându-se cu lumea din jur. După o viață aventuroasă, acesta se întoarce deznădăjduit la Solveig, singura care l-a așteptat credincioasă în tot acest timp.

peer gynt

Copii sunt invitați la Humanitas Junior, la cea de-a șasea oră de lectură de la ora 15. În lectura actorilor Lerida Buchholtzer și Cătălin Neghină de la Teatrul Național „Radu Stanca“, în librăria Humanitas vor răsuna fragmente din „Basme“ de Wilhelm Hauff.

Povestitor în marea tradiţie europeană a Fraţilor Grimm, neîntrecutul Wilhelm Hauff a plăsmuit o lume încărcată de magie şi miraculos şi a populat-o cu pitici de tot hazul, prinţi cutezători, vrăjitoare urâcioase, păsări fermecate, negustori iscusiţi şi palate minunate. Dar nu s-a mulţumit cu atât: şi-a înmuiat pana în cerneala celor O mie şi una de nopţi şi a zugrăvit caravane strălucite, califi înţelepţi şi cadâne încântătoare. Iar tărâmul astfel născocit, pe care îl veţi găsi adăpostit între copertele acestei cărţi, întrece în fascinaţie toate tărâmurile născocite vreodată de un povestitor: e un loc unde graniţa dintre bine şi rău e mai anevoie de dibuit, luptele dintre cei buni şi cei răi nu se dau numai cu spada, iar eroii trebuie să se bizuie şi pe înţelepciune, nu doar pe vrăji, ca să iasă din încurcături. Evenimentul este gratuit. și înscrieri pe [email protected]

ora de lectură

Filmele care rulează la Centrul Cultural Ion Besoiu sunt disponibile pe pagina de facebook a instituției, în timp ce programul Cinematografului ARTA poate fi consultat mai jos.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

2 comentarii

matei

Acum 4 ani

Denisa draga, membri nu membrii "este formată din patru membrii" !!! https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/pastila-de-limba-cand-trebuie-sa-scriem-membrii-si-cand-membri-371019
Raspunde

IOO

Acum 4 ani

Unde o fi "Impreium Live" ?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus