Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
7°C

În memoria lui Corneliu  Coposu

S-au împlinit 24 de ani de la moartea celui pe care noi, apropiații, l-am numit SENIORUL politicii românești. Am avut privilegiul de a fi printre colaboratorii săi apropiați. Ce ne-a transmis, cu ce ne-am ales.

În primul rând o majestate a omeniei. Un om care a suferit enorm în cei peste 17 ani petrecuți în temnițe, în cele mai inimaginabile privațiuni și umilințe, avea surprinzătoarea putere morală de a ierta. Ne-a spus că vremurile au fost peste oameni, peste capacitatea, voința și înțelegerea multora de a le sta în cale. Dacă n-ar fi fost ei acuzatorii, judecătorii și temnicerii, așa răi cum au fost, alții le-ar fi luat locul. Se înțelegea că deasupra oamenilor implicați, era puterea statală, autohtonă și străină.

Ne-a îndemnat să fim buni și drepți. Politica concentrează puterea. Cine își asumă prestația politică trebuie să-și asume totodată și responsabilitatea ei, a efectelor ei în plan național și social.

Politica presupune suplețe, înțelegere și adesea compromis, în exercițiul ei tactic și strategic. În acest sens se pot tranzacționa proiecte, programe, afară de principii. Acestea, firește dacă le ai, nu pot fi supuse târguielii. Dintre cele patru mari principii pe care se axa politica național-țărănistă și anume democrație, dreptate socială, naționalism luminat și moralitate, un accent deosebit punea pe cel din urmă, cu următoarea argumentare: puterea politică manevrează în domeniul celor mai semnificative valori ale unui popor; a o lăsa pe mâna imoralității, sub toate formele ei, însemnează un eșec aproape sigur în planul interesului național.

Dar cel mai important și valoros îndemn politic și uman se desprindea din exemplul său de viață. Deși atotstăpânitor pe idei, pe judecăți, era de o rară modestie. Iradia în jur o stimulativă căldură paternă. Inspira și stimula forță și speranță.

N-a fost apreciat precum s-ar fi cuvenit, ba dimpotrivă, cei de la putere l-au umilit și persiflat. Totuși, pentru cine-și amintește, o mare de oameni l-a condus pe ultimul său drum, semn că sufletul românilor a vibrat, a rezonat, în cele din urmă, la nivelul staturii sale politice și morale.

Ar fi minunat, deosebit de important și valoros, ca noua generație de politicieni să cunoască și să se inspire din viața și exemplul acestui adevărat SENIOR al politicii românești.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Sorinel Frumuseanu

Acum 4 ani

Butangii de rit nou oricum nu vad mai departe de Ariana Grande si Sora, la fel de rizibili amandoi. Articolele de genul asta sunt, cum ar zice shmulifricii astia, obsolete! Reggaeton, platiii mei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus