X
74787218_3186403021431286_1071538505777152000_o

ACTUALIZARE. Operație pe creier cu pacientul treaz, prezentată studenților sibieni. Pacientul este bine

Studenții mediciniști de la Sibiu au avut astăzi ocazia de a urmări live o intervenție chirurgicală inedită – o operație pe creier, cu pacientul treaz. Operația a avut loc în spitalul Polisano Medlife, iar în tot acest timp, la ultimul etaj al clădirii, câteva zeci de tineri au urmărit entuziasmați întreaga procedură. 

Actualizare.  Operația a reușit, iar pacientul se recuperează, fără să fi suferit leziuni ale creierului, transmite chirurgul Claudiu Matei. „Operația a decurs în cele mai bune condiții, totul a mers conform planului. Pacientul a răspuns bine și a participat la intervenția chirurgicală așa cum ne-am așteptat. Am reușit excizia totală a formațiunii tumorale, fără să afectăm funcțiile limbajul și cea motorie.” a declarat doctorul, la finalizarea intervenției.

Echipa Brain Team a fost formată din Claudiu Matei, Sofia Nistor, Iulia Dancu, Sorin Sabau, Filip Dan și Calvun Elena.

74680829_3186402948097960_793188315342831616_o 74470669_3186403664764555_3395161910797139968_o

Știre inițială. În jur de 30 de studenți ai Facultății de Medicină, de la boboci până la studenți în ultimul an, au urmărit astăzi, în premieră pentru ei, o procedură chirurgicală complexă și inedită. Este vorba despre o operație pe creier în urma căreia s-a reușit rezecția unei tumori, în timp ce pacientul era treaz. Acest lucru a fost necesar pentru ca specialiștii să poată verifica în orice moment dacă partea creierului care controlează limbajul este sau nu afectată. Întreaga procedură a fost explicată de neurochirurgul Claudiu Matei.

„Toate datele existente în literatura de specialitate ne arată că această chirurgie are anumite avantaje. Optimizează gradul de rezecție în tumorile localizate în arii elocvente (n.r. arii importante – implicate în primul rând în limbaj), crește rata de supraviețuire, scade riscul deficitelor neurologice permanente și crește calitatea vieții”, a explicat medicul primar.

Pacientul operat astăzi a venit din altă regiune a țării, inițial doar pentru un consult. Bărbatul are 57 de ani și în urmăcu câteva luni a avut o serie de crize de epilepsie. A fost trimis de neurolog la CT, apoi la RMN și a primit diagnosticul. După ce a cerut mai multe păreri, a venit aici, la Sibiu, pentru ca tumora să îi fie îndepărtată.

„Înainte de operație, pacientul a venit și a stat câteva zile cu noi ca să capete încredere, i-am arătat sala de operație, ca să nu sufere un șoc atunci când urmează să îl trezim”, a arătat dr. Matei.

IMG_20191113_100549

Întreaga procedură a fost transmisă live, printr-un ecran amplasat în sala de conferințe a spitalului, în timp ce operația în sine avea loc cu doar câteva etaje mai jos, iar studenții au fost cu adevărat încântați de oportunitate.

„Fiind o premieră la noi la Sibiu, am zis să profit de ocazie. În al doilea rând, nefiind 100% decisă pe o specializare anume, am spus că mă poate ajuta asta să aleg. Totuși, nu știu dacă chiar o să aleg neurochirurgia, aș vrea mai mult să merg pe o ramură obstetricală, însă voi vedea. Mă va ajuta și în facultate, pentru că semestrul viitor o să facem neurochirurgie și probabil o să fiu cu un pas în față în urma acestei experiențe”, a povestit Ioana, studentă în ultimul an.

WhatsApp Image 2019-11-13 at 1.15.57 PM

Alături de cei câțiva studenți în an terminal s-au aflat numeroși tineri aflați în primul sau în al doilea an de studii. La fiecare pas pe care îl făceau chirurgii în sala de operații, din sala de conferințe se auzeau în mod constant aceleași cuvinte șoptite: „Oh, cât de frumos”, iar pâlcuri de lumină apăreau de la telefoanele scoase din buzunare pentru a filma sau fotografia procedurile.

„E prima dată când văd o astfel de intervenție. Când am văzut anunțul am spus că trebuie să venim să urmărim operația. Sper să mai fie și alte astfel de oportunități. O astfel de experiență mă poate ajuta să mă decid dacă mă atrage sau nu această ramură. Ce pot spune cu siguranță este că e un lucru inedit, de care mă bucur din plin acum”, a spus Sorana, studentă în anul II.

La fel de încântată de idee a fost și colega ei. „Am venit pentru că eram curioasă cum se desfășoară o astfel de operație. O să privim cu mare atenție tot ce se întâmplă”, a spus și Roxana.

WhatsApp Image 2019-11-13 at 1.15.58 PM (1) WhatsApp Image 2019-11-13 at 1.15.58 PM (2)

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Toma

    Operatie pe creier?Bravo,sunteti extraordinari,ne mandrim cu voi!Pe politicieni nu incercati?Sunt convins ca sunt multi care au nevoie de astfel de interventii!Toti politicienii se considera infailibili si de neinlocuit; sau Dvs. nu tratati astfel de boli?
    PS-Felicitari sincere pentru operatia reusita la Polisano!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact