X
sursa: pixabay.com

Primul muzeu digital al literaturii române din România va fi vernisat la Sibiu

„Romanul românesc al secolului al XIX-lea” este subiectul noului muzeu digital al literaturii române. Pentru prima dată în cultura română, toate romanele românești din secolul al XIX-lea au fost scanate și prelucrate digital. Vernisajul expoziției interactive va avea loc vineri, 15 noiembrie, de la ora 12, la Muzeul ASTRA din Piața Mică.

Parte a unui proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Revista Transilvania și Muzeul ASTRA au realizat un muzeul digital care include toate romanele secolului XIX. Pentru prima dată în cultura română, romanele au fost scanate și prelucrate digital, iar informațiile rezultate au fost integrate într-un muzeu care reconfigurează spectaculos toate reprezentările pe care le avem despre literatura din acea perioadă.

„Documentele rezultate oferă o imagine nouă asupra culturii literare. Aproximativ 70% din romanele românești sunt urbane, iar acțiunea se petrece în puncte dintre cele mai cosmopolite de pe glob, precum Londra, Tokyo, New York și multe altele”, subliniază Radu Vancu, redactor-șef al Revistei Transilvania.

Analiza asupra literaturii merge adânc în dedesubturile culturii românești și schimbă percepția pe care românii și-au construit-o despre literatură.

În cadrul vernisajului vor fi amplasate câteva planșe cu rezultatele obținute după prelucrarea romanelor din secolul XIX.  Baza de date cu toate informațiile va deveni o secțiune pe website-ul Revistei Transilvania, pentru a putea fi accesată de toți cei interesați.

Proiectul va continua seria romanelor românești cu începutul secolului XX. „În timp vom dezvolta și o platformă specială pentru acest proiect”, spune Radu Vancu.

sursa foto: pixabay.com

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact