Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Benzinăriile Aral EU, scoase la licitație

Benzinăriile Aral EU, scoase la licitație

Două stații de carburanți ale unei societăți din Tilișca sunt scoase la licitație, într-un dosar de insolvență, apărut ca urmare a unor probleme cu legea.

Aproape 400.000 de euro este suma solicitată pentru două stații de combustibil care aparțin societății Aral EU SRL, din Tilișca, și care sunt scoase la licitație într-un dosar de faliment. Prima licitație pentru vânzarea acestor bunuri s-a încheiat în cursul zilei de miercuri fără succes, noi proceduri de vânzare fiind programate pentru zilele de 19 și 27 noiembrie. Cele două stații de carburanți sunt situate în Orăștie și, respectiv, în satul Vărșand (comuna Pilu, jd. Arad). La 264.705 euro este evaluată stația din Orăștie (care are un teren de aproape 5.000 de mp – vezi foto principală, sursa Google Street View), cea din județul Arad fiind evaluată la 128.280 de euro (terenul pe care este construită având o suprafață de 17.500 de mp). Prețurile nu includ TVA, vânzarea acestor bunuri fiind scutită de această taxă. Vânzarea celor două stații de combustibili se face prin intermediul lichidatorului judiciar sibian Relco Active.

Potrivit hotărârii creditorilor Aral EU întruniți la jumătatea lunii octombrie , după această primă licitație vor urma alte șapte proceduri similare în care prețul de pornire va fi cel stabilit inițial. În cazul în care stațiile de combustibili nu vor fi vândute, vor mai fi programate alte opt licitații în care prețul de pornire va fi diminuat cu 10%. Dacă nici așa nu se va găsi cumpărător vor mai fi programate alte opt licitații în care prețul inițial va fi diminuat cu 20%.

Insolvență după probleme cu legea

Aral EU a intrat în insolvență la cerere, în luna noiembrie a anului trecut, totalul datoriilor calculate ulterior fiind de 128 de milioane de lei. Din această sumă, mai bine de 64 de milioane de lei sunt datorii la bugetul de stat: peste 63 milioane de lei la Direcția generală a administrare a marilor contribuabili și aproape un milion de lei la Administrația județeană a finanțelor publice Sibiu.

Procedura a fost deschisă după ce, în primăvara lui 2014, societatea a avut activitatea suspendată timp de o lună, ca urmare a neregulilor descoperite de inspectorii antifraudă. ”Pentru staţiile de distribuţie a carburantului societatea deţinea atestat de comercializare en detail motorină şi benzină pentru un număr de rezervoare de două ori mai mic decât cel deţinut şi operat în realitate. Carburantul depozitat fără autorizaţie reprezenta cca 70% din motorina destinată comercializării şi avea o valoare totală de 2.469.888,83 lei”, anunțau inspectorii antifraudă într-un comunicat de presă. Aproape 400 de tone de motorină au fost confiscate atunci de la Aral EU, societatea fiind amendată atunci și cu suma de 50.000 de lei. Măsurile respective au fost contestate în instanță.

Acționari seniori

Potrivit datelor Oficiului Registrului Comerțului, Aral EU este deținută de două persoane care au împlinit 80 de ani: Letiția Iuga (născută în 1939 la Ocna Mureș) și Ioan Hașiu (născut în 1939 la Tilișca). Până la intrarea în insolvență, societatea a fost administrată de Maria Bratu, soția lui Dumitru Bratu, cunoscut pentru activitatea sa în domeniul comerțului cu combustibili prin intermediul societății Aral SRL. Dumitru Bratu a negat, însă, în trecut vreo legătură cu Aral EU. Numele lui Dumitru Brate apare în cel puțin un dosar instrumentat de DNA pe tema evaziunii fiscale operate de grupuri infracționale organizate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Deutsche Welle

Acum 4 ani

...baieti grei !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus