X
liceu de arta santier noiembrie 2019

Primăria, despre cea mai mare lucrare publică în derulare: întârzierile sunt între o săptămână și o lună

Deschis din luna aprilie a acestui an, șantierul noului Liceu de Artă al Sibiului – cea mai mare lucrare publică aflată în implementare, are un avans de doar șapte la sută. Întârzierile sunt de până la o lună, dar constructorul și-a asumat recuperarea acestora prin suplimentarea echipelor de muncitori, arată reprezentanții Primăriei.

17,14 milioane de lei, fără TVA, este valoarea contractului de proiectare și construire a noului Liceu de Artă, pe strada Oituz (în curtea Colegiului Economic). Contractul a fost semnat în septembrie anul trecut, iar după finalizarea proiectării și obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare, ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în 4 aprilie 2019. De la această dată curge termenul de 12 luni pentru execuție. În această perioadă, trebuie reamenajat vechiul cămin al Colegiului economic “Gheorghe Barițiu“, aici urmând a funcționa săli de studiu și o bibliotecă, printre altele. În plus, în curtea Colegiului trebuie ridicată o nouă clădire în care să funcționeze Liceul, clădire care va avea o suprafață construită desfășurată de aproximativ 3.000 de mp. Între cele două corpuri de clădire este prevăzută amplasarea unui un culoar suspendat. Un acces în viitorul liceu va fi creat de pe Aleea Buia, dar intrarea principală va fi din strada Dorului. Constructorul desemnat prin procedură de achiziție publică este societatea sibiană Construcții SA, proiectantul cu care a participat în asociere fiind Arhimus SRL.

liceu de arta 1

”Au fost efectuate plăți în valoare de aproximativ 7% din valoarea contractului, corespunzător cu lucrările efectuate”, descriu reprezentanții Primăriei Sibiu avansul tehnic și financiar al lucrărilor. În cele mai bine de șapte luni de la demararea lucrărilor s-au înregistrat deja întârzieri. ”În prezent se constată întârzieri între o săptămână și o lună în execuția diverselor tipuri de lucrări detaliate în grafic. Întârzierile la corpul nou de clădire au fost cauzate de constatarea unor neconformități în lucrările executate și anume devieri în amplasarea elementelor armate și cofrate din fundația noului corp de clădire față de cotele trasate de topograf. Aceste devieri au fost semnalate constructorului și vor fi remediate până la finalul lunii noiembrie, urmând să se încheie apoi lucrările la fundația noului corp de clădire”, arată reprezentanții administrației locale.

liceu de arta 2

Beneficiarul lucrării este Serviciul de administrare a unităților de învățământ preuniversitar, din cadrul Primăriei Sibiu. La sediul Serviciului, cei de la Construcții SA au depus un nou grafic de execuție a lucrărilor, modificat însă cu păstrarea termenului limită de finalizare – 4 aprilie 2020. ”Pentru a recupera aceste întârzieri , constructorul a suplimentat personalul de pe șantier cu încă trei echipe de muncitori specializați în structura construcțiilor. Serviciul de resort va urmări în continuare respectarea graficului de lucrări. Precizăm că în acest scop se organizează ședințe de lucru săptămânale, la care participă reprezentanți ai constructorului și ai proiectantului, dirigintele de șantier și beneficiarul lucrării, în care se discută problemele ivite pe timpul execuției, precum și soluții în vederea remedierii acestora”. Potrivit administrației locale – care a mai avut ”conflicte” cu cei de la Construcții SA în lucrările din prima etapă de modernizare a Stadionului municipal – deocamdată nu se pune problema aplicării unor penalități (cum au fost în cazul stadionului). ”Până în prezent nu s-au aplicat sancțiuni constructorului pentru că în contract se specifică faptul că penalitățile se aplică doar atunci când constructorul nu își îndeplinește una dintre obligațiile principale ale contractului sau dacă nu respectă termenul contractual. În contextul în care constructorul s-a angajat să recupereze întârzierile față de graficul inițial și a depus un nou grafic de lucrări cu încadrarea în termenul final, nu s-au aplicat deocamdată penalități”.

liceu de arta 3

 

21 de clase și spații separate de recreație

Viitorul liceu a fost gândit să aibă 21 de clase, în care să învețe cei peste 450 de elevi: cinci clase de învăţământ primar, opt de învăţământ gimnazial și tot opt de învăţământ liceal. Noua clădire aflată în curs de construire va avea o formă de “L“: o latură urmează să aibă ca regim de înălțime parter, etaj și etaj retras, iar cealaltă parter și două etaje. Corpul va avea și o sală de festivități pe două niveluri, care va putea fi folosită și drept sală de audiții, dar și sală pentru spectacole. Pentru a uni clădirea existentă (fostul cămin) cu extinderea, proiectul prevede construcția unui corp de legătură, cu parter și etaj.

Viitorul liceu va număra 51 de spații acustice, majoritatea fiind săli individuale. Noua clădire va include și spații dedicate celor care urmează specializări din zona artelor plastice, spații pentru care se va insista pe lumina naturală.

proiect liceu de arta nou (3)

Prezentarea viitorului Liceu, în momentul elaborării studiilor inițiale. Sursa foto: Primăria Sibiu

”Am insistat nu atât pe partea estetică, ci pe aceea care să motiveze elevii și cadrele didactice să performeze în această clădire. Ne uităm dincolo de modelul educațional clasic, la forme diferite de a face educație în spații neconvenționale. Prin urmare, noul corp care va fi construit va fi o structură simplă, dar flexibilă, de tip fagure”, declara, la începutul lui 2017, Alexandru Găvozdea, arhitectul care a lucrat la studiul de fezabilitate și elaborarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției.

Cele două corpuri ale liceului vor fi conectate. Sursa foto: Primăria Sibiu

Cele două corpuri ale liceului vor fi conectate. Sursa foto: Primăria Sibiu

Spațiile exterioare, folosite pentru recreație, vor fi în număr de 12. Inclusiv acoperișul noii clădiri va fi amenajat drept spațiu de recreație, urmând a fi înconjurat de plase. În plus, pentru elevii din ciclul gimnazial este propusă drept spațiu de recreere o curte separată de celelalte. ”Este dificil să aduci în aceeași clădire copii de șase ani, dar și de 18 – 19 ani, precum cei din clasele terminale. De aceea am creat o curte protejată pentru cei mici”, mai arăta Alex Găvozdea.

Principalele obiective ale contractului
Sursa: Primăria Sibiu

● Reabilitarea clădirii existente a Căminului prin lucrări de consolidare, recompartimentare și amenajarea cu materiale fonoizolante a pardoselilor, pereților și tavanelor.
● Construirea unui nou corp de clădire în formă de L în care se vor amenaja încă 20 de săli de clasă, ateliere, laboratoare și o sală de audiții
● Construirea unui corp de legătură între clădirea existentă și cea nouă
● Amenajarea curții Liceului prin crearea unui teren de baschet, a unor zone verzi și amplasarea de mobilier urban.

Un proiect dificil de implementat

Anunțat în 2016, prezentat public în ianuarie 2017, licitat pentru proiectare și execuție în noiembrie 2017, contestat în decembrie 2017, lună în care licitația este și anulată de către autoritățile locale. Care autorități au fost obligate de către judecători, în februarie 2018, să “anuleze anularea“ licitație. “ În data de 2 martie 2018 serviciul public menționat a reluat procedura de achiziție, cu asistența unor observatori din partea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. După 14 ședințe de evaluare a celor două oferte depuse, contractul s-a semnat în data de 20 septembrie 2018“, anunța Primăria Sibiu, în toamna anului trecut.

În actuala clădire a Liceului de Artă – cea de pe strada Alexandru Odobescu – ar urma să își extindă sălile de clasă Colegiul Național “Samuel von Brukenthal“, astfel încât elevii acestui colegiu să nu mai fie obligați să urmeze și cursuri de după-amiaza, din lipsă de spațiu.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact