Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
5°C

VIDEO Requiem-ul lui Mozart în re minor. Filarmonica de Stat a cântat alături de Corul „Transilvania”

VIDEO Requiem-ul lui Mozart în re minor. Filarmonica de Stat a cântat alături de Corul „Transilvania”

Filarmonica de Stat Sibiu a prezentat joi, 14 noiembrie, ultima creație a lui Wolfgang Amadeus Mozart - „Requiem-ul în re minor”. Pe scena sălii Thalia au urcat peste 100 de artiști, atât din Sibiu cât și din Cluj.  Cerea de bilete a fost atât de mare încât și repetiția generală a fost deschisă publicului.  

Alături de muzicienii din Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu – condusă de dirijorul Stephen Smith din Elveția, pe scenă au mai urcat membrii Corului Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca și soliștii Adina Pavăl - soprană, Melinda Duffner - mezzosoprană, Ovidius Șiclovan - tenor și Ruben Ciungan - bas.

În 15 noiembrie 1791, cu doar trei săptămâni înainte de moartea lui Mozart, a fost prezentată ultima sa creație, „Requiem-ul în re minor”. Deși această lucrare i-a fost comandată, compozitorul nu a putut să scape de ideea că scria un serviciu memorial pentru el însuși. Scrisoarea lui a supraviețuit, iar starea dureroasă se reflecta constant cu o forță tragică. "În capul meu este haos, am dificultăți doar să-mi adun gândurile. Imaginea unui străin nu vrea să dispară din ochii mei. Îl văd continuu. El întreabă, insistă și cere muncă de la mine. Continui să scriu, deoarece compunerea muzicii mă antrenează mai puțin decât lipsa de acțiune. Nu mai am de ce să mă tem. Simt - starea mea îmi spune că - a venit ora mea. Trebuie să mor. Simt cu o asemenea încredere că nu am nevoie de dovadă. Încetez să mă bucur de talentul meu. Și cât de frumoasă era viața! Începerea ei a promis mari perspective. Dar nimeni nu poate schimba destinul. Trebuie să ne plecăm ascultători înaintea Providenței. Deci, îmi termin piesa funerară. N-am dreptul să o las neterminată”, scria Mozart.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus