Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Un nou caz de pestă porcină confirmat în județul Sibiu

Un nou caz de pestă porcină confirmat în județul Sibiu

Autoritățile au confirmat luni al doilea caz de Pestă Porcină Africană la mistreți, depistat pe fondul de vânătoare al Direcției Silvice Sibiu de pe raza comunei Apoldu de Jos.

Prefectul județului a convocat, astăzi, Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Sibiu, care a aprobat Programul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreți – Fondul de Vânătoare nr. 16 Valea Mărului - Apold, județul Sibiu.

”Imediat după confirmarea bolii, a fost stabilită zona afectată, care reprezintă o rază de 13 km de la caz (locul unde a fost vânat mistrețul). Zona afectată este formată din zona infectată (cu o rază de 8 km de la caz) și zona tampon, de încă 5 km în exteriorul zonei infectate”, arată reprezentanții Instituției Prefectului într-un comunicat de presă.
Localitățile aflate în zona infectată sunt: Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, Apoldu de Sus, Aciliu, Amnaș, Topârcea, Ludoș, Gusu și Sângătin.

Localitățile aflate în zona tampon sunt: Armeni, Alămor, Săliște, Galeș, Vale, Săcel, Tilișca, Rod, Mag, Ocna Sibiului, Bogatu, Presaca, Dobârca, precum și alte șase localități din județul Alba (Doiștat, Gârbova, Cunța, Drașov, Spring și Boz).

_DSC0009

Fondurile de vânătoare aflate în zona infectată sunt: F.V.16 Apold, F.V.17 Sângătin , F.V.18 Păuca , F.V.19 Ocna Sibiului și F.V.20 Șura Mică. Fondurile de vânătoare aflate în zona tampon sunt: F.V.14 Săliște, F.V.15 Poiana.

”În zona afectată, timp de 60 de zile de la confirmarea bolii, se vânează integral mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul (pândă și dibuire), cu respectarea măsurilor de biosecuritate aplicabile în timpul partidelor de vânătoare. Aceștia vor fi neutralizați prin îngropare în gropi executate de gestionarii fondurilor de vânătoare”, au mai transmis autoritățile.

Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători. Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi.

Măsurile de control al bolii au fost puse în aplicare imediat si se mențin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de PPA la porcii mistreti în zona infectată determinată.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus