Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

Chiar nu sunteți în stare?

În 48 de ore au avut loc 3 incidente foarte grave între om și urs iar urșii le-au pierdut pe toate trei. Doi urși au murit pe loc sau imediat după ce au fost loviți de mașini, spre norocul lor. Pentru că al treilea a ajuns la mila oamenilor. Și dintre toate cele ce ne lipsesc, mila e pe podium, împreună cu compasiunea și umanitatea. De-astea n-avem, le putem declara pierdute în Monitorul Oficial.

Ursul e astăzi o banalitate cotidiană, un maidanez de pădure, câtă pădure i-am mai și lăsat la dispoziție. Animal temut și respectat în vremurile când oamenii aveau și altceva în afară de tărâță în cap, subiect de story-uri pe instagram astăzi. Unde vezi ursul vezi cu siguranță și 3-4 idioți cu telefonul pornit. Cuțu-cuțu, na Grivei. 

Prima întrebare pe care încă nu a adresat-o nimeni e de ce? Toată lumea se teme să adreseze această întrebare pentru că răspunsul ar necesita o adevărată revoluție administrativă, legi noi, protocoale specifice, muncă, într-un singur cuvânt. Iar pe lângă timp, munca mai necesită și expertiză iar noi fugim de ambele ca dracul de tămâie. Sunt 3 ani de când la Sibiu am împușcat un urs în centrul orașului iar în acești trei ani autoritățile locale și județene n-au fost în stare să pună cap la cap un amărât de protocol de intervenție. Trei prefecți au trecut prin scaunul vremelnic al reprezentantului Guvernului în teritoriu, niciunul nu a fost în stare să coordoneze măcar un draft de protocol, un capăt de ață de care să se agațe nefericiții care sunt pe tură când vine apelul prin 112: uuuurrrrsssss!!!! Cristian Roman, Adela Munteanu, Maria Minea. Când se va întâmpla următoarea tragedie să știm exact pe cine să dăm vina, că niciunul dintre ei nu a fost în stare să aștearnă trei rânduri pe o hârtie și să rezolve măcar problema intervențiilor, cea mai mică dintre problemele legate de prezența animalelor sălbatice în apropierea localităților.

Suntem unul dintre județele ce se vor confrunta cu probleme din ce în ce mai mari. Motivele pentru care animalele ajung atât de aproape de oameni le știm dar ne temem să le adresăm. Muncă de prevenție, zero! În primul rând, Prefectura și Consiliul Județean ar trebui să adune toți primarii din județ și să inventarieze problemele pe care aceștia le au. Apoi ar trebui studiate cauzele. Ursul iese din teritoriul său de foame, în primul rând. Păi hai să acordăm mai responsabil autorizații pentru cules ciuperci și fructe de pădure. Animalul iese pe marginea drumului pentru că acolo sunt toate afinele și murele sale, aranjate frumos în găleți de smântână. Ce să mânânce în pădure? În ce pădure, că tot suntem la inventariatul problemelor? În acea pădure care circulă pe trailere între Sibiu și Sebeș aproape non-stop. Avem șanse mari să vedem ursul la volanul camionului cât de curând. Cumpărăăăăm pădureeeee! Are sens să mai deschidere discuția coridoarelor verzi? Ar avea sens, dacă am avea cu cine să o purtăm.

Evident că măsurile de prevenție nu vor rezolva în totalitate situația, deci ne putem aștepta oricând la un Martinel prin Subarini sau în Piața Mare, nu-i ca și cum ar fi prima dată. Ce facem atunci? Păi începem să ne sunăm între noi și ne grăbim să fim primii care aruncă responsabilitatea în curtea vecinului. Oalele se vor sparge, cel mai probabil, în capul Jandarmeriei sau Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care vor fi scoși vinovați pentru simplul fapt că sunt la baza lanțului trofic administrativ. 17 ore au stat jandarmii de pază lângă ursul din Harghita ce agoniza în mijlocul drumului. 17 ore cât se poate de elocvente pentru incompetența din administrația publică. 

Și ajungem din nou la vechea poveste a protocolului de intervenție, problemă pe care fiecare prefect s-a jurat că o să o rezolve și care e la fel de în aer ca și acum trei ani. Consiliul Județean a încercat timid să readucă situația în discuție. La întâlnirea ce a avut loc la CJ Sibiu, prezidată pompos de noul prefect, Maria Minea, a fost invitat inclusiv un reprezentant al Jandarmeriei Hunedoara, județ ce are un protocol pus la punct și care, surprinzător, și funcționează. Practic, suntem într-o situație de copy-paste, ai zice că nu e mare filosofie. Și te-ai înșela, din nou. Oamenii n-au inventat teleportarea ci doar au pus pe hârtie, cu bun simț, niște proceduri. E nevoie de o echipă de intervenție rapidă în care oamenii chiar să știe ce au de făcut imediat ce vine apelul de la 112. De niște jandarmi pregătiți specific, care să știe să stabilească rapid un perimetru, de un medic veterinar care să poată evalua la fel de rapid măsura care se impune și de o legislație adaptată acestor situații de urgență. Că urșii nu se recoltează din Piața Mare, cât de stupid e să aștepți un aviz de la Ministerul Mediului într-o situație de urgență? Timp de 17 ore, nimeni nu a avut curajul să curme suferința acelui urs, din birocrație impotentă. 

Sunt 3 ani de când discutăm inutil despre necesitatea unui protocol pe situațiile de urgență ce implică animale sălbatice. Conducători vremelnici ai administrației locale, chiar nu sunteți în stare?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

2 comentarii

Praf in ochi

Acum 4 ani

Bun articol, felicitari! Insa, ai atins un subiect sensibil! Cum ca padurile din judet au fost, sunt si vor fi pe trailer sau tren catre Sebes! Fff adevarat, dar din pacate nici un ziar local, nici un ziarist nu a facut o ancheta ‘cat de cat acceptabila’ pe baza acestui subiect! Sau sa zicem macar un articol... o poza cu un camion care ia drumul catre Sebes... praf in ochi!
Raspunde

Trista realitate

Acum 4 ani

Bun articolul, doar ca în prea multele cuvinte se diluează cuvintele cheie : ursul pierde pădurile și lupta cu omul, omul a pierdut umanitatea, autorități incompetente și impotente. Uitați în linkul de mai jos cum procedează oameni ce nu și-au pierdut umanitatea, din Australia. Ai noștri români filmau, făceau poze cu ursul muribund in agonie și postau pe fb probabil. Mi-e rușine cu așa nație. https://m.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/video-momentul-in-care-o-femeie-salveaza-un-urs-koala-din-mijlocul-flacarilor-devastatoare-1219239
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus