Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Drepturile copilului în România: progresele din ultimii 10 ani sunt modeste sau nule. Rata mortalității, dublă față de media UE

Drepturile copilului în România: progresele din ultimii 10 ani sunt modeste sau nule. Rata mortalității, dublă față de media UE

În ultimii 10 ani nu s-a făcut aproape nimic în România pentru apărarea și respectarea drepturilor copiilor, arată datele unui Raport complex asupra drepturilor copilului în România, realizat de Organizația Salvați Copiii România și Avocatul Poporului. Mortalitatea este una dintre cele mai grave probleme, alături de sărăcie. Datele locale din Sibiu arată o situație bună în comparație cu alte județe, însă este depășit cu mult de alte regiuni ale țării.

Potrivit raportului, situația copilului în România rămâne una critică, cu peste o treime dintre copii trăind sub pragul sărăciei, cu un clivaj cronic între urban și rural în ceea ce privește drepturile de bază – sănătate, educație, viață - și un abandon școlar care își pune amprenta asupra dezvoltării societății. Astfel, România are cea mai mare rată a mortalității în rândul copiilor din Uniunea Europenă, cu un capitol separat al mortalității sub un an, iar deprivarea materială severă în rândul copiilor sub 6 ani (21,5%) este cea mai ridicată din UE (media este de 5,9%). Autorii subliniază astfel că analiza situației copilului și a drepturilor sale în România scoate în evidență faptul că progresele înregistrate în ultimul deceniu sunt fie modeste (rata mortalității infantile, protecția împotriva violenței, combaterea sărăciei, sistemul de protecție), fie nule (educație, protecție medicală, protecția copiilor cu dizabilități).

„Tabloul general al felului în care sunt cu adevărat garantate drepturile copiilor în România este unul încă dramatic. Copiii sunt expuși sărăciei extreme în număr mai mare decât adulții, iar clivajul rural/urban este unul cronicizat, iar asta înseamnă acces retricționat la servicii medicale și de sănătate. Sărăcia are consecințe grave și pe termen lung, atât în privința educației, cât și a expunerii la diferite forme de abuz. Scopul acestui Raport este să ne ajute pe toți – actori sociali sau politici – să dezvoltăm programe

dedicate copiilor, exact acolo unde e nevoie”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Astfel, cercetarea arată că România are cea mai mare rată a sărăciei relative persistente din Uniunea Europeană, precum și o rată a mortalității de două ori mai mare decât media UE pentru populația între 0-19 ani. Datele din raportul citat arată că aproximativ 21,5% dintre copiii români trăiesc în deprivare materială severă.

În ceea ce privește mortalitatea infantilă, anul trecut în România s-au înregistrat 1.214 de decese ale copiilor sub un an, cu o rată a mortalității infantile (numărul deceselor raportat la 1.000 de nașteri) de 6,5‰. Mai mult de jumătate dintre decesele sub un an se produc în prima lună de viață (mortalitate neonatală), arată specialiștii. Institutul Național de Sănătate Publică arată că o parte din aceste decese ar fi putut fi evitate printr-o mai bună monitorizare antenatală, care ar fi permis atât intervenții în sarcină, cât și direcționarea sarcinilor cu complexitate mare către unități echipate corespunzător.

„Din păcate însă, o mare parte din gravide nu au beneficiat de investigații prenatale. De asemenea, un rol esențial în salvarea bebelușilor născuți prematur o are dotarea corespunzătoare a secțiilor de neonatologie”.

Ratele mortalității infantile variază puternic la nivelul județelor. Astfel, județele cu cele mai scăzute rate ale mortalității infantile în 2018 sunt Dâmbovița (2,9‰), Ilfov (4,1‰), Arad și Timiș (4,5‰), Iași și Alba (4,8‰) și mun. București (3,6‰). La polul opus, cu rate ale mortalității de trei și de două ori mai mari, se află Tulcea (15,5‰), Botoșani (12,9‰), Sălaj (11,5‰), Călărași (11,2‰) și Caraș-Severin (10‰).

În raportul din 2018 al Direcției județene de Sănătate Publică din Sibiu se menționează că rata mortalității infantile din județul Sibiu a fost de 6,4‰. „Din punct de vedere al valorii ratei mortalității infantile înregistrată în anul 2017, județul Sibiu a ocupat poziția a 14-a, situându-se printre județele cu cea mai mică rată a mortalității infantile după județul Hunedoara, poziția 13, cu 6,3‰”, scriau reprezentanții direcției în raport. În document se menționa și despre trendul calculat pentru următorii 3 ani (2018-2020), care din graficul prezentat este în creștere.

mortalitatea infantila trend

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus