X

Posibile întrebări pentru dl. Iohannis

Gavril Dejeu

Pentru cel de al doilea mandat pe care urmărește să-l obțină, probabil dl. Iohannis mizează pe consolidarea unui registru politic majoritar de dreapta, ca partener al efortului de implementare a unei strategii (proiect) de țară. Pe o atare perspectivă, este de așteptat ca influența președintelui să vizeze spectrul general al evoluției politice. Așadar este tot astfel de așteptat ca tematica dezbaterii electorale de marți să fie politic cuprinzătoare, dincolo de cadrul strict constituțional al competențelor prezidențiale.

Prima întrebare pe care i-aș pune-o: CE FEL DE ROMÂNIE VREM? O Românie topită în identitatea europeană sau o Românie identitară, într-o familie europeană, cu alte cuvinte, o Românie marșând pe propriile-i picioare.

Mi se pare evident, cei zece ani de parteneriat european de până acum nu răspund în totul speranțelor. Se va zice, n-a fost timp, forțele politice la putere n-au fost în totul atașate ideii europene. O fi și asta, dar, spre exemplu, ce condiții de dezvoltare economică – creierul alfa și omega al oricărei puteri statale – are România în libera concurență cu coloșii financiar-economici parteneri? Ce putere economico-financiară au antreprenorii (investitorii) autohtoni comparativ cu cei de peste hotare? N-am văzut născând, din fondurile de coeziune conjugate cu sprijin statal, o unitate economică românească capabilă să se înscrie cu șanse de reușită în circuitul concurențial european sau internațional. Am putea progresa în economia agricolă, dar ce te faci când producția agricolă românească pare a fi pur și simplu boicotată? Ce altceva să fie când piața europeană acreditează câte 2-300 de produse franceze, italiene, spaniole sau germane și doar câteva (3-4) produse românești? Se invocă criterii bio. Multe produse românești sunt mai bio decât cele străine.

Adevărul este că dincolo și în spatele fațadei politice, hățurile sunt trase și direcționate de oculta financiar-economică. Vorbele, discursurile, angajamentele, promisiunile, riscă orice valoare, în lipsa competitivității pe acest teren. Fără dezvoltare economică, România riscă să rămână o colonie (nu numai) europeană.

Există spațiu de mișcare și dincolo de hotarele Europei pe care multe dintre țările europene îl valorifică. De ce n-ar fi îndreptate și privirile noastre, cel puțin pe tărâm economico-financiar, înspre astfel de direcții, poate cu mai puține constrângeri decât în plan european.

Cu siguranță la conclavul de marți se vor dezvolta o mulțime de alte subiecte de interes intern, în proiecție scurtă sau mai îndelungată. Orice viziune, orice programe, orice strategii, trebuie să aibă în vedere o Românie capabilă, uman și material, să le traducă în viață în primul rând prin efort propriu. Altfel totul riscă o vorbărie în vânt.

Gestiunea țării n-o are președintele, ci executivul. Cu toate acestea, funcția președințială poate înrâuri asupra eficienței guvernării, cu deosebire când candidatul este și exponentul ei politic. De aici și deosebitul interes al dezbaterii în actuala conjunctură. Așadar, cum vede dl. Iohannis redresarea economiei românești? Cum și când se pot stopa jaful și distrugerea? Cum o putem face dacă ne despuiem de proprietatea pământului? Cum putem pune spre exemplu stavilă tâlhăriei forestiere? Cum, cu ce mijloace, prin ce modalități putem proteja economia și produsul ei în concurența acerbă fatal inegală, de-a lungul și de-a latul Europei și nu numai?

Probabil ni se va spune cum și ce trebuie făcut în restul domeniilor construcției social-statale, probleme care au ținut de altfel afișul discuțiilor aproape zilnice în țară. E foarte bine că se marșează pe justiție, stat de drept, egalitate de șanse etc. Dar o Românie puternică, aptă să contribuie pozitiv la efortul construcției polului european în plan mondial, ar trebui să rețină atenția cu maximă străduință și preocupare. Să nu fim fals flatați, afirmându-se de exemplu că avem una dintre cele mai mari creșteri economice din Europa când, în realitate, economia autohtonă este ineficientă, în gravă suferință, sau ca expresie în plan concurențial, aproape inexistentă.

Ar fi un câștig al acestei dezbateri electorale dacă se vor spune lucrurilor pe numele lor real, adevărat, dacă deopotrivă, candidat și ”debateri”, vor convinge publicul de seriozitatea, sinceritatea, onestitatea și apriga dorință de a contribui la procesul de edificare a unei Românii puternice, identitare, în concert european și nu numai.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Till Eulenspiegel

  Da’ n-ar fi mai bine sa-l intrebati,in deschidere :
  -De ce doriti al doilea mandat?
  -Ce-ati facut in primul?
  Chiar credeti ca va va raspunde?
  Dezbatere electorala?

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   2cents

   Nu stiu el ce a votat, dar eu am votat contra psd si totusi sunt perfect de acord cu intrebarile alea. In caz ca nu se intelege, repet, am votat contra psd, nu pentru Iohannis.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact