13 minute am făcut, pe jos, cronometrat, din Piața Mare a Sibiului până la cel mai nou restaurant – creat, ce-i drept, pe model de fast-food – cu specific chinezesc din Sibiu. E vorba de Shanghai (și Expres, în acest caz), franciza pornită de vreo zece ani din Cluj-Napoca și deschisă la Sibiu odată cu noul mall.
Duminică, după-amiază. Mall-ul, plin. Mai ales în zona de mâncare, unde la o primă vedere, n-aveam șanse să găsim o masă liberă. Dar, cum majoritatea localurilor de acolo sunt din categoria fast-food, la fel de repede se eliberează și mesele, ceea ce în cazul nostru a însemnat o așteptare de vreo cinci minute. Oricum, multă forfotă în jur, așa că de nu ai răbdare și inspirație, riști să te învecinezi cu un șir continuu de mușterii aflați în mișcare, iscoditori cu ceea ce ai tu în farfurie.
Spre diferență de ”vecinii” de la Spartan, la vitrinele calde ale celor de la Shanghai era o coadă mult mai mică, de vreo patru ori mai mică. Meniul îți e afișat pe de-a-ntregul deasupra bucătăriei, iar cu excepția celor zece pachețele de primăvară, plus un sos, care costă 12 lei, niciun preparat luat individual nu depășește opt lei. Opt lei sunt ciorbele (de pui sau vită), câte 3,5 lei garniturile simple (orez sau noodles) și câte 7,5 lei preparatele principale: pui cu bambus și urechi de lemn sau shiitake, pui dulce-acrișor, pui cu ardei iute, pui cu gust sichuan, vită cu bambus și ciuperci shiitake, vită cu chilli aromat sau legume cu bambus și ciuperci. Opțional, poți alege meniuri, în diferite combinații și proporții, la 25 sau 34 de lei.
Am pornit cu o ciorbă de vită. Ca la fast-food, cu linguri de plastic de unică folosință, trase în țiplă alături de un șervețel personalizat. Ca la chinezi, cum ar veni, adică mult plastic. Căci plastic era și farfuria de unică folosință. În ciorba cu sos de soia amestecat cu apă am regăsit bucățele mărunte și fierte-fierte de vită, câteva felii mari de ciuperci și omniprezentul bambus. Plus încă ceva legume rase, pe care nu le-am identificat. Nu foarte caldă, ceea ce îți impune un ritm susținut la mâncat. La gust, ciorba nu a fost rea (deși am încercat să îi dau ceva iuțenie cu sos de chilli), dar nici nu mi-a lăsat impresia că e ceva ce n-aș putea face cu mâna mea într-o după-amiază mohorâtă de duminică. Jumătate am lăsat în farfurie.
Pui cu chilli aromat și noodles, fast-food Shanghai
Dezavantaj. Până am terminat eu jumătate din ciorbă, felul principal îmi era aproape rece. Măcar venea într-un ambalaj de carton, și nu plastic. În ambalaj, câteva linguri din puiul cu chilli aromat și legume, așternute peste tăiței de orez (garnitura mi-a fost lăsată la alegere). N-are rost a vă teme, chilli-ul aromat nu e iute deloc. Iar puiul înmuiat cu amidon de porumb, la fel ca și legumele frumos colorate se cam pierde prin gură într-o amestecătură fărp prea mult gust, ci doar cu textură. Am adăugat și sos iute, dar fără un rezultat cu prea multe schimbări. Practic, puiul a dispărut extrem de repede, iar misterul mi s-a lămurit când am văzut că, de fapt, felul principal înseamnă 100 de grame, plus garnitura. La care noodles am mai mestecat ceva vreme, după care m-am lăsat păgubaș. După o oră de la plecarea din Piața Mare, eram gata de întoarcere.
Costul a fost pe măsura ”dimensiunilor” porțiilor: 32 de lei. Din care ciorba și puiul cu garnitură mi-au fost încadrate la ”meniu cu ciorbă” și un cost de 25 de lei. Cinci lei am mai plătit pentru o sticlă cu apă, iar alți doi lei pentru sosul de soiu.
Conmucius
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Piata Mare , cronica de restaurant , Marele Zid Chinezesc , Promenada Mall , Vitrina Shanghai , Manager Restaurant Chinezesc Z , Pentru Sibiu , chinezi , Shanghai International Arts Fe
Vizualizari: 9025
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Ding, ding
Acum 4 ore
Alex Vintila
Acum 4 ore
Muschetarul roman
Acum 4 ore
Oana
Acum 4 ore
Doru