Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Vine Crăciunul: voi putea tăia porcul? Ce spun șefii DSVSA Sibiu în contextul răspândirii pestei porcine

Vine Crăciunul: voi putea tăia porcul? Ce spun șefii DSVSA Sibiu în contextul răspândirii pestei porcine

În contextul răspândirii virusului care afectează tot mai mulți porci din județul Sibiu, specialiștii de la Direcția județeană Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au transmis mai multe recomandări pentru familiile care intenționează să-și asigure mesele de sărbătoare cu produse din carne de porc. 

DSVSA Sibiu a decis să transmită o nouă informare pentru public cu privire la principalele acțiuni pe care trebuie să le întreprindă atunci când intenționează să sacrifice sau să cumpere carne de porc.

„Conform unui obicei tradiţional specific poporului român, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, populaţia care locuieşte la ţară sau în zonele mărginaşe ale oraşelor, sacrifică porcul crescut în gospodărie, pentru a-şi asigura carnea şi preparatele din carne rezultate, necesare în familia respectivă.

Având în vedere dinamica evoluției pestei porcine africane, pentru prevenirea apariției și răspândirii bolii, proprietariilor de porcine le revin o serie de obligații”, a transmis directorul instituției, Constnatin Țichindelean.

Astfel, printre acțiunile pe care trebuie să le întreprindă proprietarii de porci se numără:

- solicitarea urgentă a medicului veterinar arondat în situația în care a costatat modificări în starea de sănătate a animalului, respectiv, stare de abatere, decubit prelungit, apariția la nivelul tegumentului a unor pete de culoare roșie spre cianotică, vomă / diaree cu sânge și alte modificari de comportament;

- după sacrificarea tradițională a porcului din gospodărie, în situația în care constată modificări la organe și țesuturi, respectiv, splina mărită în volum și de culoare vișinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, acumulări de lichide în cavitatea abdominală și toracică, va fi solicitată de urgență prezența medicului veterinar;

- până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staționare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării, cu responsabilitate, va stabilii măsurile legale impuse de situația constatată;

- în situația în care porcul ante și post mortem nu prezintă modifcările menționate, proprietarul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.

Specialiștii atenționează că Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder) şi porcii sau alte specii infestate. Omul se poate îmbolnăvi consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă sau preparată crudă, sărată sau afumată, iar boala se manifestă prin febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive, dureri în masele musculare însoţite de edeme ale feței etc.

În cazul unor simptome sau pentru prevenirea îmbolnăvirii se poate face un examen trichineloscopic. În judeţul Sibiu acesta se efectuează de către medicii veterinari, organizați în cabinete medicale veterinare, dar și la sediul CSVSAO Sibiu, în zilele de sâmbătă și duminică.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu asigură examinarea cărnii prin examen trichineloscopic în perioada 23.11 – 23.12.2019 la laboratorul D.S.V.S.A Sibiu (Calea Şurii Mari nr. 21) zilnic între orele 8.30 – 16.00. Pentru efectuarea examenului se prezintă o probă de cca. 100 – 200 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragmă (iepurele) muschiuleţi, muşchii limbii şi muşchii intercostali.

DSVSA mai recomandă sibienilor să se aprovizioneze cu carne și produse din carne numai din unităţi şi spaţii autorizate sanitar veterinar, evitând comerţul stradal.

Amintim că azi a fost confirmat un nou focar de pestă porcină, în Șelimbăr, fiind uciși 29 de porci.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

carcotasul de serviciu

Acum 4 ani

Nu, nu vom putea taia niciun porc. Va trebui sa cumparam si sa mancam carnea trimisa din UE!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus