Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Cum elevii dintr-o comună sibiană sunt învățați să devină antreprenori

Cum elevii dintr-o comună sibiană sunt învățați să devină antreprenori

20 de elevi din comuna Laslea învață cum să devină antreprenori de succes. Termeni precum preț, venituri, cheltuieli, chitanțe, buget etc. sunt însușiți de mici nu numai la nivel teoretic, dar și practic, în baza unor proiecte și evenimente reale.

Trei sibieni originari din comuna Laslea au fondat o asociație obștească prin intermediul căreia încearcă să implementeze diferite proiecte în localitatea de baștină pentru a-i învăța pe tineri să devină liderii satelor lor, încurajând gândirea critică, inițiativa și munca în echipă. Elena și Radu Șerbănescu și Ionuț Bunoară au lăsat corporațiile pentru a se dedica satului de baștină, înființând asociația Casa Naturii. De un an de zile elevilor din școlile din comuna Laslea le este oferită posibiltatea să participe la diferite ateliere de handmade la care sunt instruiți de un artizan local. Iar de 2 luni aceștia sunt instruiți și în domeniul antreprenorial prin intermediul programului Start ONG în proiectul numit „Antreprenoriatul învățat la sat”. „Lucrăm cu copii din medii vulnerabile care nu sunt obișnuiți să gândească autonom și critic, să aibă inițiativă. Credem că educația antreprenorială îi pregătește pe acești tineri să fie viitorii lideri responsabili ai comunităților lor. Proiectul de antreprenoriat se adresează unei grupe de 20 tineri de 11-17 ani”, precizează fondatorii asociației.

Pe data de 3 și 10 decembrie vor avea loc zilele porților deschise la atelierele de handmade din satul Mălâncrav din comuna Laslea, pentru cei curioși să vadă cum și ce fel de informații deprind copiii.

antreprenoriat la sat 1

Elena Șerbănescu spune că ideea acestui proiect a venit ca o completare firească a ceea ce au făcut până acum, „pentru că ne doream să-i facem și pe copii să înțeleagă cel puțin la nivel teoretic ceea ce fac ei,  să înțeleagă că atunci când o să mai crească poate o să-și facă și ei afacerea lor în localitate”. Astfel, obiectele create la orele de handmade sunt vândute de tineri la diferitele târguri la care participă, majoritatea organizate în zona județelor Sibiu-Mureș.

„Îi învățăm că munca onestă și de calitate are valoare, îi învățăm să gestioneze bugetul, să elibereze chitanțe către clienți, ce înseamnă investiție, profit, cheltuieli, le dăm un spațiu în care să învețe să gestioneze comunicarea și munca în echipă.  Până acum am participat la târgul de Crăciun de la Sibiu și am organizat târguri locale cu ocazii precum mărțișorul. În afara atelierelor de educație antreprenorială, care au loc de 2 ori pe săptămână, organizăm acțiuni de educație în toate cele 5 sate ale comunei. Până acum am fost prezenți cu ateliere de educație civică, educație ecologică, ecranizare de film in cadrul Scolii Altfel la căminul cultural, acțiuni de ecologizare”, ne-a mai explicat Elena Șerbănescu.

În atelierele de la Laslea copiii sunt instruiți de Elena Pascu, artizan local, care are propriul ei atelier de țesut în Mălâncrav, iar competențele antreprenoriale sunt oferite de către reprezentanții unei firme de consultanță în afaceri de la Târgu Mureș, Leading Education Evolution.

Amintim că tot asociația Casa Naturii implementează în școala din Mălâncrav un proiect de digitalizare a orei de matematică, fiind astfel o premieră pentru un sat sibian.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus