Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Expoziția „Tablouri în libertate” aduce la Sibiu un tablou de Grigorescu evaluat la 45.000 de euro

Expoziția „Tablouri în libertate” aduce la Sibiu un tablou de Grigorescu evaluat la 45.000 de euro

O expoziție de artă românească va fi deschisă în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie între orele 12:00 și 20:00 la Sala Thalia. „Tablouri în libertate” va prezenta publicului lucrări ale marilor artiști români, precum Nicolae Grigorescu, Octav Băncilă, Gheorghe Pătrașcu, Ludovic Bassarab, Rudolf Schweitzer-Cumpăna sau Adam Bălțatu, marcând 101 ani de la făurirea României Mari. Intrarea este liberă.

Patrimoniul artistic vizual adus de Artmark este compus din 25 de lucrări aranjate la etajele I și II ale Sălii Thalia. „Tablourile în liberate” reprezintă doar o mică parte din cele 250 de tablouri care vor fi licitate în 17 decembrie la Marriott din București. „Am făcut foarte multe expoziții de acest gen. Am avut expoziții duplex, care s-au petrecut simultan, în urmă cu șapte – opt ani în Sibiu. S-a putut licita din ambele săli”, explică Marius Hangan, reprezentatul firmei Artmark.

Lucrările aduse, în premieră la Sibiu, au scopul de a aduce în lumină legendara artă românească care ne face mândri și reprezintă o invitație de a privi România ca o țară a artiștilor talentați și a pictorilor inspirați care ne-au pus țara pe harta lumii. „Pentru primul meu 1 Decembrie sibian vă invit să simțim România ca pe o țară a artiștilor talentați, a pictorilor inspirați, a tinerilor curajoși și nonconformiști.  Prietenii de la Artmark aduc în Sibiu patrimoniul artistic vizual și muzicienii din toată țara  construiesc pe cele două scene, Piața Mare și Ateneu, concertul reprezentativ al Zilei Naționale a României”, subliniază Cristian Lupeș, directorul Filarmonicii de Stat din Sibiu.

expozitie tablouri thalia artmark (1)

Vedeta expoziției este „În fața porții”, o pictură semnată de Nicolae Grigorescu, evaluată la 45.000 de euro. „Sunt muzee în țară care pot face achiziții, depinde de disponibilitatea autorităților locale și de directorul muzeului, dacă își dorește o anumită lucrare în expoziție muzeală”, spune el. Recordul înregistrat în România în ceea ce înseamnă licitație este deținut de un Grigorescu, care a fost vândut cu 340.000 de euro, pornind de la prețul de 50.000 de euro.

Directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, Cristian Lupeș, a primit cu brațele deschise capodoperele în incinta Sălii Thalia pentru a putea fi admirate de sibieni. „Înainte de expozițiile importante încercăm să ieșim cu o parte din expoziție în diferite locații din țară. Am avut o deschidere foarte mare din partea lui Cristian Lupeș, avem o relația bună și veche cu el”, adaugă Marius Hangan.

expozitie tablouri thalia artmark (4)

Conform reprezentațiilor Artmark, sediul Filarmonicii este un spațiu ideal pentru o astfel de expoziție și încurajează ideea ca pe viitor acest spațiu să se deschidă mai multor expoziții, chiar și permanente. „Unul dintre cele mai ieftine tablouri, conform evaluatorilor, este «Tânără brodând» de Marin H. Georgescu, care este estimat între 600 – 1.000 de euro. Estimările sunt estimări, de multe ori pentru a face un marketing corespunzător, pornim de la un preț mai scăzut față de evaluări într-o licitație. Prețul este stabilit ca fiind prețul vânzării”, detaliază Marius Hangan, reprezentantul firmei Artmark.

După ce românii vor petrece cei 101 ani de la făurirea Marii Uniri și după ce sibienii vor avea ocazia să vadă celebrele tablouri, acestea se vor întoarce în colecții private. Expoziția „Tablouri în libertate” fiind astfel unica ocazie pentru publicul larg de a admira aceste lucrări.

foto Silvana Armat

expozitie tablouri thalia artmark (10) expozitie tablouri thalia artmark (9) expozitie tablouri thalia artmark (8) expozitie tablouri thalia artmark (6) expozitie tablouri thalia artmark (5) expozitie tablouri thalia artmark (3) expozitie tablouri thalia artmark (2) expozitie tablouri thalia artmark (1) expozitie tablouri thalia artmark (11)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus