Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Vremea pestei porcine în Sibiu: zeci de animale vândute on-line. ”Este infracțiune!”

Vremea pestei porcine în Sibiu: zeci de animale vândute on-line. ”Este infracțiune!”

Cu cinci focare de Pestă Porcină Africană deschise în județ, porcii se vând și se cumpără on-line fără a ține cont de avertizările autorităților.

Prefectura Sibiu a transmis ieri că 29 de porci dintr-o exploatație non-profesională din Șelimbăr au fost uciși, fiind declanșat al cincilea focar de pestă porcină confirmate în județul Sibiu începând cu 11 octombrie. „Toate suinele din exploatația contaminată (situate pe strada Dealului) au fost ucise prin împușcare cu pistol cu glonț captiv, sub supraveghere veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane. Animalele au fost evaluate și s-a întocmit dosarul de despăgubire, conform prevederilor legale. Imediat după confirmarea oficială a diagnosticului de pestă porcină africană, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a instituit, în jurul focarului, o zonă de protecție cu o rază de cel puţin 3 kilometri, ea însăşi înscrisă într-o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km”, a transmis Instituția Prefectului.

Deși zone de protecție sunt deschise în Șelimbăr, Sibiu, Mohu și Bungard, iar în zona de supraveghere se află localitățile Șura Mare, Nou, Roșia, Daia, Cașolț, Cisnădie, Tălmaciu – colonie, Sadu și Cisnădioara, comerțul cu porci se desfășoară on-line fără nicio problemă.

Pesta porcină a ajuns în Sibiu tot ”via on-line”

Zeci de animale sunt scoase la vânzare pe site-urile specializate. Ce poate nu știu însă vânzătorii, dar și cumpărătorii, este că vinderea animalelor din zonele de protecție și supraveghere este infracțiune. ”Noi am solicitat chiar Inspectoratului Județean de Poliție ca atunci când în activitatea lor depistează animale aflate în autovehicule să ne cheme la fața locului. Este extrem de important ca porcii din aceste zone de protecție și de supraveghere să nu fie transferate în alte localități. Este infracțiune!”, susține directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Sibiu, Șerban Țichindelean.

Ironic este faptul că primul focar de pestă porcină a apărut în Sibiu tot în urma unor animale cumpărate în urma unui anunț postat on-line. ”Primul focar de infecție, cel din Șura Mică, a apărut tot în urma unor porci cumpărați de pe olx, cred. Oamenii ar trebui să știe ce riscuri își asumă atunci când fac astfel de lucruri”, a mai spus Țichindelean.

porc sibiu-01

”La Șura Mică a fost, nu la noi”

Cele mai multe animale de vânzare on-line se găsesc în Sibiu și Șura Mare. ”Nu e nicio problemă cu pesta porcină la noi, să știți. La Șura Mică a fost, nu la noi. La noi e în regulă”, ne-a liniștit un cetățean din Șura Mare care și-a scos porcii la vânzare pe tocmai.ro. Are purcei de 30 de kilograme fiecare, la prețul de 270 de lei bucata. Un alt bărbat, tot din Șura Mare spune și el că totul e în regulă. ”Nu avem probleme cu pesta, suntem verificați, puteți să-l întrebați și pe doctorul veterinar. Vă dau hârtie dacă vreți”, ne lămurește omul.

Cu cât se vând porcii în Sibiu

Kilogramul de carne de porc în viu începe în județ de la 10 lei, dar poate ajunge și la 12, 13 lei la cei despre care proprietarii spun că au avut ”regim special”. ” Vând un porc de carne între 130 și 160 kg, răspund și la mesaje. E crescut cu porumb de zahăr și făină”, scrie într-un anunț. Puțin mai scumpi sunt porcii de mangalița. Prețul începe de la 12 lei în viu la animale care au 120 – 140 de kilograme.

Informare DSVSA:

Pentru ca omul, proprietar de porcine, să nu devină vector al virusului trebuie să respecte un minim de măsuri , astfel:

  • să nu cumpere porcine de la persoane necunoscute ;
  • să nu cumpere animale neidentificate și fără documente sanitare veterinare emise de medicul veterinar arondat exploatației de proveniență;
  • să anunțe medicul veterinar de pe raza localitații pentru a evidenția porcinele cumpărate în exploatația acestuia, toate porcinele trebuie să fie identificate și înregistrate în Baza națională de date;
  • la orice modificare a comportamentului porcinelor( începând cu lipsa poftei de mâncare) să anunțe imediat medicul veterinar care are obligația de a se prezenta în cel mai scurt timp posibil și a lua măsurile care se impun;
  • proprietarii au obligația să țină porcii în adăposturi închise;
  • porcii nu se vor hrăni cu resturi alimentare sau cu furaje provenite din zone cu situație epidemiologică necunoscută;
  • resticționarea persoanelor venite în vizită să circule în zona adăpostului de porci;
  • amenajarea unui dezinfector pietonal(de picior) la intrarea în curte /adăpost;
  • îmbrăcămintea /încălțămintea folosită doar în adăpostul de animale și schimbată la părăsirea acestuia (acesta va fi spălat și dezinfectat);
  • se interzice înstrăinarea porcilor din gospodărie fără avizul medicului veterinar și este interzisă transportarea porcilor cu mijloace auto nedezinfectate și neînregistrate sanitar veterinar;
  • creșterea porcilor în adăposturi aflate la liziera pădurii (stâni, cantoane) crește riscul îmbolnăvirii acestora;
  • sacrificarea porcilor, dacă proprietarul dorește acest lucru, se va face după un examen clinic al acestora efectuat de medicul veterinar și care , după sacrificare , va recolta o probă de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic;
  • carnea rezultată va fi consumată , după procesare, doar în gospodăria proprie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus