Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Interviu cu Victor Costache, ministrul Sănătății. „Am făcut deja o vizită la Spitalul Județean”

Interviu cu Victor Costache, ministrul Sănătății. „Am făcut deja o vizită la Spitalul Județean”

Victor Costache a preluat în urmă cu aproape o lună mandatul Ministerului Sănătății. Chirurg cardiovascular apreciat la Sibiu, atât prin activitatea sa la Polisano Medlife, constând de multe ori în operații realizate în premieră în orașul din inima țării, cât și prin intervențiile chirurgicale pro bono pe care le realizează pe copiii cu malformații congenitale grave, Costache se află acum în postura de a rezolva multe probleme privind sistemul sanitar, atât la nivel local cât și la nivel național.

Am stat de vorbă cu ministrul sibian despre mutarea bruscă din orășelul medieval în Capitală, dar și despre primele schimbări pe care intenționează să le facă la Sibiu din noua funcție pe care o ocupă.

Care este principala diferență între Sibiu și București? Cum resimțiți această mutare subită?

A fost într-adevăr o mutare care a adus cu sine o schimbare de stil de viață dintr-o dată, dar prin natura profesiei și a specializării pe care o am sunt obișnuit să mă adaptez la schimbări bruște de situație. Este o onoare că domnul prim ministru Orban și domnul președinte mi-au oferit oportunitatea de a lucra cu domniile lor pentru a realiza o ameliorare a situației din sistemul sanitar. Ați văzut și articolul care a apărut zilele trecute în The Economist, în care se spune că România este pe ultimul loc ca sistem sanitar în Europa, un lucru inacceptabil și trebuie schimbate multe dogme pentru a ieși din starea aceasta de fapt.

În această primă lună de la numire a trebuit să acopăr cu un singur secretar de stat treaba care se făcea în mod normal cu cinci secretari de stat. Sigur că programul e intens, sunt foarte multe probleme de rezolvat, dar având în vedere că am fost în funcții de conducere și până acum totul este prioritizat și tratat cu calm pentru a se găsi soluțiile optime.

Nu vă mai simțiți ca în Ardeal acolo, asta e clar.

Și la Sibiu ritmul de viață era intens pentru mine, fiindcă într-un centru de boli cardiovasculare care asigură urgențele chirurgicale nu poți spune că nu este intens, dar este cu totul diferit într-adevăr.

Ați militat foarte mult la Sibiu pentru egalitatea dintre sistemul privat și cel public de sănătate. Cum intenționați să faceți acest lucru acum, din postura de ministru al sănătății?

Am militat și o fac în continuare, tocmai de aceea m-am bucurat că în discursurile de campanie ale președintelui Iohannis și prim ministrului Orban, amândoi au spus că trebuie ca pacientul să fie repus în centrul sistemului sanitar, trebuie să termine cu conflictele care l-au adus în această situație precară. De asemenea, trebuie să funcționăm după niște reguli și dogme europene, pentru că suntem în Uniunea Europeană. De aceea, astfel de inegalități între spitalele publice și cele private nu își au locul în Europa.

Având în vedere faptul că ați plecat foarte repede de la Sibiu, ați mai rămas cu pacienți?

Sunt într-adevăr ministrul sănătății, dar sunt în continuare chirurg în singurul centru de boli cardiovasculare din regiune și evident nu ne abandonăm pacienții. Activitatea medicală de la Sibiu continuă vinerea, după program, dar și sâmbăta toată ziua, uneori chiar și duminica.

Care este principalul câștig al noii funcții. Dar principala pierdere a faptului că ați plecat de la Sibiu la București?

Nu știu dacă o astfel de funcție este un câștig. Familia mea este conștientă de faptul că este o perioadă de sacrificiu, dar o perioadă în care credem și pe care ne-o asumăm, pentru a ameliora situația despre care am vorbit anterior.

În legătură cu viitorul spital, principala problemă este sursa de finanțare. Ați reușit să identificați această sursă?

Am avut o primă discuție cu doamna Cîmpean și cu doamna Turcan și putem să vă asigurăm că realizarea acestui spital și găsirea soluțiilor optime pentru el vor fi prioritare în mandatul nostru. În curând, în următoarea lună sper să vă dăm niște vești bune și foarte bune.

Sunteți cu siguranță la curent cu problema subsolului de la Spitalul Județean Sibiu. Veți adresa în vreun fel această problemă?

Am făcut o vizită de aproximativ o oră în Spitalul Județean Sibiu, împreună cu un grup de colegi chirurgi din spital. Este foarte mult de lucru acolo și se pot găsi rapid soluții, mai ales că Sibiul nu este un oraș fără resurse. Până la realizarea noului spital, trebuie să găsim soluții rapide pentru a ameliora condițiile în care sunt primiți și tratați pacienții în spital și în acest oraș.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

////

Acum 4 ani

In sfarsit a ajuns la Spitalul judetan!
Raspunde

Eu sibianul de 54 de ani

Acum 4 ani

Bla...bla...bla.
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

din nirfe de sptal(judetean)am auzit ca 2 medici cardiologi pleaca in strainatate! sper sa nu da dl dr actual ministru ar putea stii de ce?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

aaa

Acum 4 ani

Daca iti place atat de mult sa fi chirurg de ce nu renunti la functia de ministru? Oricum o sa te faci de ras pentru ca nu o sa poti schimba nimic....
Raspunde

Roznov ecaterina liliana

Acum 4 ani

Haideți oameni buni să mai credem in oameni! Mie mi-a salvat viața. La 47 de ani. Trebuie să îl ajutăm cu toții. Credeți că poate să facă de unul singur, ce nu s-a făcut timp de 30 ani! Credeți!!! Si l-am ajutat deja fiecare dintre noi puțin.
Raspunde

dorel

Acum 4 ani

Frate ... omul asta pe partea"tehnica" e beton. Am avut de a face cu el (sa zicem asa mai indirect). Nu stiu cat de manager este ... dar zic sa-l lasam si sa judecam dupa aia. Omul este un castig pentru Sibiu in orice caz.
Raspunde

Vasile Gaidarji

Acum 4 ani

Domnul doctor Costache are experinta manageriala dobindita in Franta unde si-a si desavirsit specializarea in chirurgie cardio vasculara si management in domeniul medical. In arhivele TNRS este inregistrata conferinta sustinuta de domnia sa, anul acesta, in cadrul sectiunii FITS. Daca accesati aceasta inregistrare veti descoperi un om dedicat muncii sale, demn de sustinerea sibienilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus