Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
8°C

Sibiul nu mai e acel oraș sigur

De fiecare dată când cineva m-a rugat să îi descriu Sibiul am spus că este orașul perfect pentru crescut copiii. De 20 de ani de când locuiesc aici nu am avut niciodată vreun incident atât de grav încât să mă facă să îmi pun problema dacă mă simt sau nu în siguranță. Și până de curând nu m-am temut să-mi las copiii să vină două străzi de la școală, singuri, pe jos. Până de curând. Pentru că Sibiul nu mai e orașul sigur în care credem că trăim.

În vară eram în Piața Mare și trece pe lângă mine un tânăr, 14-15 ani, smulgându-și părul din cap, cu hainele într-o totală dezordine, se certa cu cineva imaginar pentru că repeta obsesiv „lasă-mă-n pace!”. A trecut pe lângă mine, m-a ignorat complet, dar l-am oprit imediat, să îl întreb dacă e ok, dacă pot să îl ajut cu ceva. Parcă în momentul ăla a remarcat că mai e cineva în jurul lui. A zis: „lasă-mă și tu în pace, că nu scap de el”, s-a întors și a plecat mai departe, bodogănind.

Am zis că e doar o întâmplare. Vineri, în parcul Astra, tatăl meu își luase nepoțica de la școală și mergea spre centru, prin Parcul Astra. La un moment dat, trece printre doi tineri aflați pe bănci, față în față, iar primul dintre ei începe: „ce fetiță frumoasă ai, nu-mi dai și mie una”. Amândoi cu ochi roșii, cu semnalmente clare că au creierul încețoșat. Înțelept, cei doi grăbesc pasul, pentru că și celălalt se ridicase de pe bancă, iar în urma lor începe potopul: „da-mi și mie una să ți-o f**” și restul repertoriului de îndemne perverse și înjurături. Sibiu, Parcul Astra, vineri, ora 12 și 10. Încă o chestie pe care nu aș fi crezut să o văd vreodată în plin centrul orașului Sibiu.

Situația este extrem de încâlcită și foarte complicat de pus la punct, imposibil de rezolvat fără un efort imens din partea instituțiilor publice. Consumul de droguri în rândul tinerilor trebuie adresat mult mai ferm de autorități. Grupurile de golani care se formează în apropierea școlilor, la fel, trebuie descurajate încă din fașă. Cred că școlile și zonele cunoscute din apropiere ar trebui mult mai bine protejate, patrulate de Poliția Locală, în special la finalul orelor de curs. Zilnic, în primul rând pentru a preveni ca în aceste zone să se strângă golani de genul celor mai de sus. Sunt convins că nu se întâmplă doar în Parcul Astra, la fel de bine cum sunt convins că autoritățile știu sigur care sunt aceste zone de adunare.

Aflu, deunăzi, că la un liceu din zona centrală a orașului, un copil percepe taxă de protecție de la colegii săi. Copil de clasa a 6-a. Părinții săi refuză să rezolve situația, mai mult decât atât, amenință și ceilalți părinți. Și nimeni nu are nicio soluție. Părinții se tem să facă reclamație, școala spune că n-are cum rezolva situația, toată lumea se complace, așteptând ca situația să se rezolve de la sine.

E legea prea lejeră, hai să o schimbăm, nu avem suficiente resurse, hai să alocăm. Atitudinea generală de astăzi vizavi de consumul de droguri și de violența din școli nu va duce altundeva decât la o tragedie, la care vom fi complici toți, părinți, cadre didactice, polițiști, administrație locală, din cauza noastră se va întâmpla pentru că am știut și niciunul nu am făcut nimic.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 20842

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

40 comentarii

Claudiu

Acum 4 ani

Sa fie mai multa politie pe străzi, nu la birouri.
Raspunde

Eu

Acum 4 ani

Din pacate politia locala are alte preocupari:ridicarea masinilor! Nu am auzit sa faca altceva in folosul comunitatii! Intradevar sibiul nu mai este un oras sigur! De cate furturi am auzit in ultima perioada nu am auzit in ani intregi de trait in sibiu! Sper sa nu auzim si de alte grozavii
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 4 ani

Haha, nu ai fost la Sibiu în anii 80 și la începutul anilor 90...
Raspunde

S

Acum 4 ani

Dar trebuie pe străzi politzai din aia ca în vest, de faci pe tine când ii vezi. Sau, realist, în lipsa de aia, și burtoșii noștri. Dar nu politia locala, marii amendatori de cerșetori și de băbuțe care vând flori.
Raspunde

Diesing Helmuth

Acum 4 ani

Trist, trist, trist.... Și eu citesc și nu îmi vine sa cred ca asa ceva este posibil În Sibiu, în centru, în parcul Astra, Un bunic o nepoți ca, 2 golani, politie locală lipsă......... Politie locală bine, bine plătită..... Nu îmi vine sa cred și ce este mai rău nici nu se mișcă ceva..... Autorități locale prefera sa nu audă, sa nu citească pt ca asa totul este bine.... Sau pare ca este bine, fără evenimente.... Trist cum nu putem stăpâni și stârpi în fașă astfel de adunaturi derbedei. PS. Și cititori sa se implice, sa discute prin comentarii, slab, slaba reacție.....
Raspunde

Singur Eu

Acum 4 ani

Ce să discuți măi omule când toate aceste lucruri se întâmplă sub oblăduirea FDRG/PNL și noi continuăm să-i votăm... lucrurile or să meargă din rău în mai rău cu autorități locale depășite de creșterea demografică și totodată creșterea nivelului de trai a celor lipsiți de educație.... ce așteptări să avem.... alcool și droguri, prevenția, raziile...toate zero în orașul lucrului bine făcut. ...în încheierea o înjuratură marca Băsescu "să trăiți bine"!
Raspunde

Ada

Acum 4 ani

Pai hai sa facem ceva! CONCRET! Pana nu e prea tarziu!
Raspunde

ana

Acum 4 ani

este o indolenta totala din partea politiei locale.e plin de drogati si cersetori.!m.am saturat sa vad copii murdari cersind , adulti tineri cersind, si drogati care te injura si vorbesc urat.parcul astra e plon de asa ceva.politia cominitara trebuie desfiintata! nu fac absolut nimic ....Sibiul nu mai e ceea ce a fost! !
Raspunde

Popa

Acum 4 ani

Pai da...politia locala la orele de terminare a cursurilor sta si pandeste soferii care parcheaza cat mai aproape de scoala pentru asi lua copiii in siguranta.Au nevoie sa aplice amenzi nu sa stabileasca ordinea.Si da in CNOG se cere taxa de protectie de un elev de clasa a 6-a.nimeni nu ia masuri cu toate ca se stie de problema.
Raspunde

matei

Acum 4 ani

relocati din camerele alea puse aiurea in intersectii la fiecare intrare de scoala sau curte din scoala si mai ales in parcuri, macar sa stie indivizii ca sint filmati cu "camere omologate" si pot avea dosar penal. oricum, pina legea e permisiva asa cum este acum, o adevarata incurajare pentru infractori, perspectiva e tot mai sumbra; inchisoare pe viata pentru trafic de droguri, tilharie, crima, scoala de corectie pentru minori si sa vezi cum dispar indivizii respectivi din parcuri, indivizi care altfel nu pot fi dresati :(
Raspunde

violently happy

Acum 4 ani

Si cetatenii trebuie sa devina ceva mai activi, in sensul de a fi mai atenti la genul asta de incidente, sa ajute prin sesizarea politiei si prin ajutarea victimelor daca este posibil. Politia locala din pacate nu prea exista daca privesti pe strada iar alte forte de ordine nu prea mai avem. De asemenea este o problema in unele scoli unde directorii prefera sa ascunda sub pres diverse manifestari violente ale elevilor in speranta (desarta) ca astfel vor pastra mai curata reputatia scolii. Si nu vorbesc aici de mici golanii ci chiar de cazuri care necesita spitalizare sau consiliere psihologica pentru victime. Se transmite mesajul gresit tinerilor care recurg la violenta. Devine ceva acceptabil.
Raspunde

Sibiul a fost si este un oras violent!

Acum 4 ani

se vede ca nu esti din sibiu si ca nu ai avut contact direct cu realitatea de la nivelul strazii. pot sa iti ofer multe exemple de manifestari violente, multe din ele in zona centrala. cred ca ar trebui sa sti ce fel de indivizi isi fac/faceau veacul in zona hotelului bulevard din cauza cazinoului din cladirea hotelului... tinere pipaite pe centru ziua in amiaza mare de babuini care urlau in gura mare... nu mai vorbesc de zona cartierelor (9 mai, v aurie, hipodrom) si a "vizitatorilor" din marginime...
Raspunde

VVDhEhE

Acum 4 ani

Hehee, se vede ca nu esti din oras. Parcul Astra era faimos pt. sex pe banca in plina zi, asta in anii '90. In Orasul de Jos, strazi gen Pielarilor, Rotarilor etc, se facea foc cu anvelope in mijloc intersectie. Mai era si Parcul Cetatii, faimos pt. intalniri din De Toate pt. Toti, ''te astept cu o floare/ziar in mana'', la fel faimos pt. chestii obraznice, de acolo si porecla parcul Indragostitilor. Si acum e, sunt ceva domnisori si domni care imediat, drept mai civilizat, acosteaza domnisoare singure pe banci. Bisnitarii de la Imparatu, adica la ziare-Agentia CFR acum SuperHaleala. Foarte suspecti, uneori agresivi. Barul de la Continental/Ibis, cunoscut pt. prostitutie cred ca din anii '80, '90 am trait cu ochii mei Si mai sunt... Turnisorul, Calea Turnisor, fratee ce era acolo, nu intrai cu ''viza'' de la localnicii proaspat picati in oras (banuiti voi de care; nu olteni!!!). Era teritoriul lor!!!
Raspunde

Singur Eu

Acum 4 ani

Ai dreptate dar în contextul actual nu mai vorbim de Condurat/PSDR și nici de procurorul Berghezan &Co. Este inadmisibil cel puțin la nivel de fățărnicie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 4 ani

Da, acum sunt o groaza de zone care erau dubioase și au devenit de lux sau aproape de lux. Cam tot ce e de cealaltă parte a cibinului fata de centru, de exemplu. mai zic și ca mie mi-a dat într-o seara un țigan un pumn în ceafa, din senin, acu 20 de ani, în piața mare. Ca exemplu de ce era.
Raspunde

Asaniciodata

Acum 4 ani

Multi veniți de acolo de unde știți si voi...inclusiv cei din poliție cu 7 ani de acasă de la EI așa că Sibiul este plină de acesti nesimțiți iar adevărații sibieni care au reușit să integreze romii din Turnisor ( veniti si ei de prin Brăila) sunt prea putini si intre cei putini sunt tot mai puțini ardeleni.In anii 1950- 1989 Sibiul era locuit de ardeleni care prin cultură, educație și mai ales BUN SIMȚ au respectat si erau respectați reguli de bună conduită intre care si RUȘINEA DE OAMENI!! Azi ii vezi pe cei care nu au acest sentiment .....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 4 ani

Au venit mii și mii de ne ardeleni și înainte de 89. Mai ales înainte de '89. Dar nu aia e marea problema. Oricum Sibiul e super sigur fata de altele, dar nu trebuie sa permitem unei oarecare tendințe sa de dezvolte. Sau nici măcar sa devina tendința.
Raspunde

Doina

Acum 4 ani

Anul acesta numarul furturilor din Sibiu s-a înmulțit iar Poliția Locala ( plătită din banii noștri) nu face nimic. Asa cum au spus si ceilalti , sunt puși pe adunat bani din parcări ilegale. Eu sunt expozant la Târgul de Crăciun și dacă anul trecut reușisem să prindem in 40 zile 5 hoti de tarabe, anul acesta deja am prins 10 ( si suntem la jumătatea perioadei ) . Deci dragi si stimabili angajați ai Poliției Locale știm că a venit frigul dar , va rugam iesit de pe unde stati protejați de frig si ocupați-va si de protecția cetățenilor și turiștilor sibiului.
Raspunde

S

Acum 4 ani

@doina Nu înțelegeți ca politia locala nu are atributii la furturi? Nici nu au pregătire pt asta. De anchetarea furturilor se ocupa politia obișnuită, aia care tine de minister. Politia locala e desene animate, nu ați văzut ce face? Amendează copii care dau tururi pietii mari.
Raspunde

Mihai

Acum 4 ani

Central!! Haideți să vedeți copii drogați la școala 24 in Vasile Aaron și sunt sigur că și la alte școli mărginașe. Totul pentru centrul orașului...restul Sibiului mai poate aștepta
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 4 ani

Eu merg prin multe cartiere și sunt mai sigure decat erau alta data. Oricum, de unde pana unde totul pentru centru, când omul zice ca relele i s-au întâmplat chiar în centru.
Raspunde

Fărcaş Gelu Dănuţ

Acum 4 ani

Nu doar Sibiul a devenit un oraș nesigur. România în ansamblu a devenit un fel de Vest Sălbatic în care fiecare infractor sau nebun își face legea cum dorește.
Raspunde

John

Acum 4 ani

Wtf. Tu invoci 2 intamplari la distanta de 6 luni...una cu un om bolnav mintal si una cu niste copii prost crescuti si tragi concluzia ca "uite dom'le, clar sibiul nu mai e un oras sigur". Mai di scrii o intreaga postare despre asta? Ba oameni buni ai internetului,voi chiar va pierdeti discernamantul. Sau trebuia sa scrii ceva si ai scris prostia asta? Ce om normal la cap ar putea concluziona dupa tampeniile alea irelevante ca sibiul nu mai e sigur? Ah, si ca nu stiu ce elev ii fura sanvisu altuia. Really? Asta inseamna ca un oras nu e sigur. Sau asta inseamna ca va plictisiti prea mult si nu mai aveti subiecte?
Raspunde

Adela

Acum 4 ani

Vad ca toti.. de la ziatist la cititor dati in politia locala. Poate are si ea partea ei de vina dar unde este Politia Română, cu compartimente de prevenire, antidrog, etc. , jandarmeria, ca nu ii prea vedem prin oras ca in zona școlilor... ce sa mai vorbim, s.au lăudat in mass media, ca au planuri, actiuni , etc , rezultate!!!! Cat privește faptul că localii va amendează , asta le este meseria fiti corecți și nu mai aveti treaba.
Raspunde

Singur Eu

Acum 4 ani

Nu da nimeni de nebun in Politia Locala, dar cei de la IPJ au vreo 4 masini in teren pentru ordine publica iar politia locala are peste 170 de angajati... eu n-am avut rabdare sa-i numar pe toti dar ii gasiti aici: https://www.sibiu.ro/index.php/primaria/avere_detaliu/serviciul-public-de-poliie-local
Raspunde

Nu te grabi !

Acum 4 ani

E inca sigur... ai rabdare pana ne baga globalistii UE, niste arabi prin cartiere. Deja sutn cativa, pe Siretului. Au pus ochii pe aeroport, daca il concesioneaza la arabi, atunci sa vezi siguranta si trai frumos, in linistitul nostru oras. Bucura-te inca..
Raspunde

Adela

Acum 4 ani

Pentru SINGUR EU Esti polițist de stii cate masini au cei de la IPJ.Numarele mai bine. Ideea era ca sunt mai multe instituții care au atribuții în acest domeniu. Cat despre locali ... in linkul care-l sugerez sunt toti care su lucrat, inclusiv cei plecati...deci numărai.
Raspunde

Singur Eu

Acum 4 ani

Nu-mi dau seama dacă mă întrebi, îmi spui sau îmi reproșezi..... după construcția gramaticală am suspiciunea rezonabilă că lucrezi la Poliția Locală sau într-o altă structură a primăriei Sibiu.
Raspunde

Adela

Acum 4 ani

Nu sunt nici angajată la politia locala si nici la primărie. Nici macar nu lucrez in Sibiu. Poate tu la politie.....ești sub acoperire.
Raspunde

Mihai

Acum 4 ani

Nu mai spuneți că poliția locală este inexistentă pe străzi...total greșit... nu știți voi unde să-i căutați...îi găsiți cu ușurință în zonele cu locuri de parcare hașurate așteptând să oprească careva mașina acolo...probabil au și eu vreun ”bonus” din partea firmei de ridicări, că prea a devenit sport național ocupația asta...
Raspunde

CT_ZEN

Acum 4 ani

De ce nu mai fac sibienii proteste?? Cum s-au afirmat de-a lungul ultimilor ani, cu mare aplomb. Atunci cand se intampla ceva rau (orice) in Romania PSD era de vina desigur. Si hop sareau toti si protestau si credeau ca au salvat planeta si tara si democratia, si se duceau multumiti acasa. Ce sa vezi, PSD nu mai are puterea, dar problemele sunt aceleasi si vor fi aceleasi pentru ca problemele nu se rezolva cu comentarii si proteste cool. Tara nu s-a transformat peste noapte dupa venirea PNL Iohannis la guvernare, cum credeau multi simpatizanti de-ai lor. Acum, ori faceti ceva concret pentru rezolvarea problemelor ori folositi metoda voastra preferata (protestul si urlatul in piata). Deci va asteptam la protest impotriva noi conduceri a tarii. Aveti deja experienta.
Raspunde

Herr Stapanul

Acum 4 ani

PSD are puterea, uite-t ela parlament. PSD in sine, reprezinta doar prostia, mediocritatea, lasitatea, mizeria, hotia si tot ce e mai hidos, de-aia a iesit lumea in strada. PNL, pe de alta parte, e la fel de hidos si plin de gunoaie, dar inca nu s-o prins lumea si au obosit oamenii. USR e dinamitat din interior de cozile de topor plantate de vechea garda, deci va fi greu la urmatoarele alegeri, sa speram ca isi revin. Nu avem un partid nationalist, deci suntem prada usoara stangistilor globalisti fanatici care vor incerca sa ne trimita tot mai multi imigranti, in viitor, pentru starpirea din fasa a oricarei zvacniri locale. Divide et impera, ne vor diviza si ne vor sclavi ca si pana acum, daca nu reusim sa ne adunam. La fel fac si cu alte popoare, de ex in Franta, 10% din populatie sunt din maghreb, in Germania... stim povestea, deja acolo e califat, in Olanda la fel si tot asa.
Raspunde

xy

Acum 4 ani

Apreciez comentariul lui Herr. Concis și pertinent!
Raspunde

adi

Acum 4 ani

in sfarsit se trateaza probleme serioase....oare totusi daca nu se intamplau unui jurnalist le vedea cineva? oare nu ar fi bine sa deschidem aceasta cutie a pandorei"securitatea" si sa fie discutata serios de catre institutiile abilitate? ptr asta avem nevoie de presa... si de proteste. doar asa sa rezolvat ceva in aceasta tara.
Raspunde

Andrei

Acum 4 ani

Domnul Brylynski se plânge de Sibiu, dar În alte state situația este asemănătoare. De la vânzători ambulanți sâcâitori și agresivi, până la dubioși precum cei descriși în articol. Răspunsul poliției? Câtă vreme nu comit infracțiuni clare, nu au ce să le facă
Raspunde

El Borado

Acum 4 ani

Asta e rapsunsul politiei , standard, peste tot... si in vest, marele vest, daca ti se fura pe strada portofelul de catre vreun neavenit din tarile calde, nu te ajuta nimeni. Testat, din pacate. Nu intelege lumea ca am aderat la un sistem bolnav, dupa ce am iesit dintr-un alt sistem bolnav, in 89. Cel putin atunci aveai siguranta pe strada si era mai ordine, inainte sa degenereze lucrurile, spre final. Acum... avem libertate. Sa umblam printre hoti, sa platim taxe cat mai mari, sa hranim lumea a 3-a si sa nu comentam daca nu ne mai convine, ca suntem acuzati de rasism. Inainte eram acuzati de tradare, acum placa e cu rasismul si xenofobia, etc etc. Suntem obligati sa acceptam toate politicile distructive la adresa noastra, sub amenintarea acestor acuze, a discreditarii a unor eventuale sanctiuni, impuse de catre clica sistemului la care am aderat. Suntem ca in anii 70, acum... asteptam un 89, doar in alte conditii. Am inlocuit urss cu vestul, n-am facut mare lucru.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus