X

Sibiul nu mai e acel oraș sigur

Bogdan Brylynski

De fiecare dată când cineva m-a rugat să îi descriu Sibiul am spus că este orașul perfect pentru crescut copiii. De 20 de ani de când locuiesc aici nu am avut niciodată vreun incident atât de grav încât să mă facă să îmi pun problema dacă mă simt sau nu în siguranță. Și până de curând nu m-am temut să-mi las copiii să vină două străzi de la școală, singuri, pe jos. Până de curând. Pentru că Sibiul nu mai e orașul sigur în care credem că trăim.

În vară eram în Piața Mare și trece pe lângă mine un tânăr, 14-15 ani, smulgându-și părul din cap, cu hainele într-o totală dezordine, se certa cu cineva imaginar pentru că repeta obsesiv „lasă-mă-n pace!”. A trecut pe lângă mine, m-a ignorat complet, dar l-am oprit imediat, să îl întreb dacă e ok, dacă pot să îl ajut cu ceva. Parcă în momentul ăla a remarcat că mai e cineva în jurul lui. A zis: „lasă-mă și tu în pace, că nu scap de el”, s-a întors și a plecat mai departe, bodogănind.

Am zis că e doar o întâmplare. Vineri, în parcul Astra, tatăl meu își luase nepoțica de la școală și mergea spre centru, prin Parcul Astra. La un moment dat, trece printre doi tineri aflați pe bănci, față în față, iar primul dintre ei începe: „ce fetiță frumoasă ai, nu-mi dai și mie una”. Amândoi cu ochi roșii, cu semnalmente clare că au creierul încețoșat. Înțelept, cei doi grăbesc pasul, pentru că și celălalt se ridicase de pe bancă, iar în urma lor începe potopul: „da-mi și mie una să ți-o f**” și restul repertoriului de îndemne perverse și înjurături. Sibiu, Parcul Astra, vineri, ora 12 și 10. Încă o chestie pe care nu aș fi crezut să o văd vreodată în plin centrul orașului Sibiu.

Situația este extrem de încâlcită și foarte complicat de pus la punct, imposibil de rezolvat fără un efort imens din partea instituțiilor publice. Consumul de droguri în rândul tinerilor trebuie adresat mult mai ferm de autorități. Grupurile de golani care se formează în apropierea școlilor, la fel, trebuie descurajate încă din fașă. Cred că școlile și zonele cunoscute din apropiere ar trebui mult mai bine protejate, patrulate de Poliția Locală, în special la finalul orelor de curs. Zilnic, în primul rând pentru a preveni ca în aceste zone să se strângă golani de genul celor mai de sus. Sunt convins că nu se întâmplă doar în Parcul Astra, la fel de bine cum sunt convins că autoritățile știu sigur care sunt aceste zone de adunare.

Aflu, deunăzi, că la un liceu din zona centrală a orașului, un copil percepe taxă de protecție de la colegii săi. Copil de clasa a 6-a. Părinții săi refuză să rezolve situația, mai mult decât atât, amenință și ceilalți părinți. Și nimeni nu are nicio soluție. Părinții se tem să facă reclamație, școala spune că n-are cum rezolva situația, toată lumea se complace, așteptând ca situația să se rezolve de la sine.

E legea prea lejeră, hai să o schimbăm, nu avem suficiente resurse, hai să alocăm. Atitudinea generală de astăzi vizavi de consumul de droguri și de violența din școli nu va duce altundeva decât la o tragedie, la care vom fi complici toți, părinți, cadre didactice, polițiști, administrație locală, din cauza noastră se va întâmpla pentru că am știut și niciunul nu am făcut nimic.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

25 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Eu

  Din pacate politia locala are alte preocupari:ridicarea masinilor! Nu am auzit sa faca altceva in folosul comunitatii! Intradevar sibiul nu mai este un oras sigur! De cate furturi am auzit in ultima perioada nu am auzit in ani intregi de trait in sibiu! Sper sa nu auzim si de alte grozavii

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  S

  Dar trebuie pe străzi politzai din aia ca în vest, de faci pe tine când ii vezi.
  Sau, realist, în lipsa de aia, și burtoșii noștri. Dar nu politia locala, marii amendatori de cerșetori și de băbuțe care vând flori.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Diesing Helmuth

  Trist, trist, trist….

  Și eu citesc și nu îmi vine sa cred ca asa ceva este posibil În Sibiu, în centru, în parcul Astra,
  Un bunic o nepoți ca, 2 golani, politie locală lipsă………
  Politie locală bine, bine plătită…..
  Nu îmi vine sa cred și ce este mai rău nici nu se mișcă ceva…..
  Autorități locale prefera sa nu audă, sa nu citească pt ca asa totul este bine…. Sau pare ca este bine, fără evenimente….
  Trist cum nu putem stăpâni și stârpi în fașă astfel de adunaturi derbedei.
  PS. Și cititori sa se implice, sa discute prin comentarii, slab, slaba reacție…..

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Singur Eu

   Ce să discuți măi omule când toate aceste lucruri se întâmplă sub oblăduirea FDRG/PNL și noi continuăm să-i votăm… lucrurile or să meargă din rău în mai rău cu autorități locale depășite de creșterea demografică și totodată creșterea nivelului de trai a celor lipsiți de educație…. ce așteptări să avem…. alcool și droguri, prevenția, raziile…toate zero în orașul lucrului bine făcut.

   …în încheierea o înjuratură marca Băsescu “să trăiți bine”!

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    S

    De infracțiunile și contravențiile serioase nici măcar nu are atributii sa se ocupe politia locala. Asa ca mai moale cu fdgr/ pnl-ul din Sibiu. Ministerul de interne e de vina.

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Gheo Felinaru

    mai lasa-ne cu propaganda comunista, si pe timpul lui ceasca era plin de golani, cocolari si alti mai violenti, dar mancau bataie buna din partea cetatenilor mai educati, nu se astepta sa vina curcanii.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     Republica SemiPrezidentiala

     din comentariu tau rezulta ca tie iti cam este dor de vremurile de mult apuse… hai sa facem garda civica ca politia atat locala cat si nationala (patent pending) nu-si fac datoria….. doamne feri sa zica cineva ceva rau de FDRG/PNL ca isi i-a auto-tag de comunist.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ana

  este o indolenta totala din partea politiei locale.e plin de drogati si cersetori.!m.am saturat sa vad copii murdari cersind , adulti tineri cersind, si drogati care te injura si vorbesc urat.parcul astra e plon de asa ceva.politia cominitara trebuie desfiintata! nu fac absolut nimic ….Sibiul nu mai e ceea ce a fost!
  !

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Popa

  Pai da…politia locala la orele de terminare a cursurilor sta si pandeste soferii care parcheaza cat mai aproape de scoala pentru asi lua copiii in siguranta.Au nevoie sa aplice amenzi nu sa stabileasca ordinea.Si da in CNOG se cere taxa de protectie de un elev de clasa a 6-a.nimeni nu ia masuri cu toate ca se stie de problema.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  matei

  relocati din camerele alea puse aiurea in intersectii la fiecare intrare de scoala sau curte din scoala si mai ales in parcuri, macar sa stie indivizii ca sint filmati cu “camere omologate” si pot avea dosar penal. oricum, pina legea e permisiva asa cum este acum, o adevarata incurajare pentru infractori, perspectiva e tot mai sumbra; inchisoare pe viata pentru trafic de droguri, tilharie, crima, scoala de corectie pentru minori si sa vezi cum dispar indivizii respectivi din parcuri, indivizi care altfel nu pot fi dresati :(

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  violently happy

  Si cetatenii trebuie sa devina ceva mai activi, in sensul de a fi mai atenti la genul asta de incidente, sa ajute prin sesizarea politiei si prin ajutarea victimelor daca este posibil. Politia locala din pacate nu prea exista daca privesti pe strada iar alte forte de ordine nu prea mai avem.

  De asemenea este o problema in unele scoli unde directorii prefera sa ascunda sub pres diverse manifestari violente ale elevilor in speranta (desarta) ca astfel vor pastra mai curata reputatia scolii. Si nu vorbesc aici de mici golanii ci chiar de cazuri care necesita spitalizare sau consiliere psihologica pentru victime. Se transmite mesajul gresit tinerilor care recurg la violenta. Devine ceva acceptabil.

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sibiul a fost si este un oras violent!

  se vede ca nu esti din sibiu si ca nu ai avut contact direct cu realitatea de la nivelul strazii.

  pot sa iti ofer multe exemple de manifestari violente, multe din ele in zona centrala.
  cred ca ar trebui sa sti ce fel de indivizi isi fac/faceau veacul in zona hotelului bulevard din cauza cazinoului din cladirea hotelului…

  tinere pipaite pe centru ziua in amiaza mare de babuini care urlau in gura mare…

  nu mai vorbesc de zona cartierelor (9 mai, v aurie, hipodrom) si a “vizitatorilor” din marginime…

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  VVDhEhE

  Hehee, se vede ca nu esti din oras.
  Parcul Astra era faimos pt. sex pe banca in plina zi, asta in anii ’90.
  In Orasul de Jos, strazi gen Pielarilor, Rotarilor etc, se facea foc cu anvelope in mijloc intersectie.
  Mai era si Parcul Cetatii, faimos pt. intalniri din De Toate pt. Toti, ”te astept cu o floare/ziar in mana”, la fel faimos pt. chestii obraznice, de acolo si porecla parcul Indragostitilor. Si acum e, sunt ceva domnisori si domni care imediat, drept mai civilizat, acosteaza domnisoare singure pe banci.
  Bisnitarii de la Imparatu, adica la ziare-Agentia CFR acum SuperHaleala. Foarte suspecti, uneori agresivi.
  Barul de la Continental/Ibis, cunoscut pt. prostitutie cred ca din anii ’80, ’90 am trait cu ochii mei
  Si mai sunt…
  Turnisorul, Calea Turnisor, fratee ce era acolo, nu intrai cu ”viza” de la localnicii proaspat picati in oras (banuiti voi de care; nu olteni!!!). Era teritoriul lor!!! 😅 Stiu un caz, nu stiu daca ajuns la politie, inceput anii 2000, o fata trasa de pe strada dupa o poarta si agresata sexual, din fericire a reusit sa fuga pe ogoarele de atunci din spatele caselor, iesire spre Verzariei-Trifoiului. Tipa imi era vecina.
  Acum suntem mega-super-duper lux. Am devenit Wien! Acum e asa usor, atins cu pana, foarte soft core,

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Singur Eu

   Ai dreptate dar în contextul actual nu mai vorbim de Condurat/PSDR și nici de procurorul Berghezan &Co. Este inadmisibil cel puțin la nivel de fățărnicie.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   S

   Da, acum sunt o groaza de zone care erau dubioase și au devenit de lux sau aproape de lux. Cam tot ce e de cealaltă parte a cibinului fata de centru, de exemplu.
   mai zic și ca mie mi-a dat într-o seara un țigan un pumn în ceafa, din senin, acu 20 de ani, în piața mare. Ca exemplu de ce era.

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Asaniciodata

  Multi veniți de acolo de unde știți si voi…inclusiv cei din poliție cu 7 ani de acasă de la EI așa că Sibiul este plină de acesti nesimțiți iar adevărații sibieni care au reușit să integreze romii din Turnisor ( veniti si ei de prin Brăila) sunt prea putini si intre cei putini sunt tot mai puțini ardeleni.In anii 1950- 1989 Sibiul era locuit de ardeleni care prin cultură, educație și mai ales BUN SIMȚ au respectat si erau respectați reguli de bună conduită intre care si RUȘINEA DE OAMENI!! Azi ii vezi pe cei care nu au acest sentiment
  …..

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   S

   Au venit mii și mii de ne ardeleni și înainte de 89. Mai ales înainte de ’89. Dar nu aia e marea problema.
   Oricum Sibiul e super sigur fata de altele, dar nu trebuie sa permitem unei oarecare tendințe sa de dezvolte. Sau nici măcar sa devina tendința.

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Doina

  Anul acesta numarul furturilor din Sibiu s-a înmulțit iar Poliția Locala ( plătită din banii noștri) nu face nimic. Asa cum au spus si ceilalti , sunt puși pe adunat bani din parcări ilegale. Eu sunt expozant la Târgul de Crăciun și dacă anul trecut reușisem să prindem in 40 zile 5 hoti de tarabe, anul acesta deja am prins 10 ( si suntem la jumătatea perioadei ) . Deci dragi si stimabili angajați ai Poliției Locale știm că a venit frigul dar , va rugam iesit de pe unde stati protejați de frig si ocupați-va si de protecția cetățenilor și turiștilor sibiului.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   S

   @doina
   Nu înțelegeți ca politia locala nu are atributii la furturi? Nici nu au pregătire pt asta. De anchetarea furturilor se ocupa politia obișnuită, aia care tine de minister. Politia locala e desene animate, nu ați văzut ce face? Amendează copii care dau tururi pietii mari.

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mihai

  Central!! Haideți să vedeți copii drogați la școala 24 in Vasile Aaron și sunt sigur că și la alte școli mărginașe. Totul pentru centrul orașului…restul Sibiului mai poate aștepta

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   S

   Eu merg prin multe cartiere și sunt mai sigure decat erau alta data.
   Oricum, de unde pana unde totul pentru centru, când omul zice ca relele i s-au întâmplat chiar în centru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact